Selfie / krogen / dricks

Foto: Nilla Tankebubblor. Göteborg dec 2021.

Idag kommer ett inlägg om krogen. Selfie från Klimakteriehäxan.

 1. Den rätten äter jag aldrig hemma men gärna på krogen:
  Jag beställer gärna sådant som jag inte brukar äta hemma när jag är på restaurang. Fiskrätter eller en köttbit tar jag gärna. Mycket grönsaker och sallader också.
 2. Sån är jag som kroggäst:
  Ganska blyg skulle jag säga.
 3. Den ”importerade” maten är en favorit:
  Chèvre med rödbetor, det håller jag med om är gott!
 4. Den ”etniska” menyn upptäckte jag senast:
  Jag är lite ”trött” på asiatiskt. Just nu är jag i en period då jag helst vill ha svensk husmanskost. Ge mig kalops, isterband, raggmunk, wallenbergare och köttbullar med potatismos!
 5. Favoritpizzan!
  Jag gillar mest hemmagjord pizza med mycket pålägg. Mozzarella är en favorit. När det gäller skinka på pizza så gillar jag bäst vanlig påläggskinka (alltså inte den där salta strimlade som är vanlig på pizzerior). Chèvre, valnötter, honung och lite ruccola är mums. Jag kan gott tänka mig de kontroversiella frukterna ananas och banan på pizzan 🙂
 6. Så tänker jag kring dricks:
  På sista tiden har det dykt upp förvalsknappar på kortterminalen. Det är restaurangen som väljer vad som ska stå på knapparna t ex hur många procent, annat belopp eller ingen dricks. (Detta känns ju mycket bättre än hur det var tidigare när man skulle räkna själv. Dessutom var det dumt med risken att blanda ihop totalbeloppet med kortkoden). ”Mjukvaran har lett till att restaurangerna drar in mer pengar på dricks. -Det är jättebra för då kan man hålla ner lönerna.” tycker krögarna. Långt innan frågan om dricks ens ställs bör svenska krögare avkrävas rimliga löner och villkor för sina anställda.Arbetet. Vilka ska få dricks egentligen? Städerskan, chauffören, frisören, undersköterskan? Man önskar ju att alla ska kunna klara sig på sin lön istället.

8 kommentarer

 1. Roliga frågor och intressanta svar. Jag hade kunnat svara likadant på nästan alla! Jag är inte lika förtjust i hemmagjord pizza. Men husmanskost absolut! Och chèvre med rödbetor mums!

 2. Håller med dig – krogar som serverar gammal hederlig svensk husmanskost håller på att dö ut. Häromkring serveras husmanskost ibland till dagens lunch, men inte à la carte. Raggmunk och ärtsoppa serveras dock varannan vecka på en krog i alla fall.
  Konstigt nog är jag inte förtjust i chèvre, troligen för att jag inte gilla rödbetor eller honung heller.
  Har servicen varit bra eller utöver det vanliga ger jag gärna dricks. Är liksom uppfostrad så. Men jag vill välja själv hur mycket och när.

 3. Fisk äter jag ofta på restaurang, blir bättre än min. I helgen vi åt ute så var det många som serverade… Gör numera sällan pizza hemma när barnen flyttat. Isterband gör vi hemma, ibland hittar jag ställen som serverar raggmunk med stekt fläsk till lunch, mums.

 4. Visst önskar man att alla ska ha en lön som gör att dom klarar sig utan dricks, Och även om det inte var så tidigare så hoppas jag att det är så nu. Min son med familj kommer hem till mig en gång i veckan och äter middag, och deras önskemål är att få husmanskost. Det passar mig alldeles förträffligt då man sällan lagar t.e.x. fläsklägg och rotmos och sånt till sig själv.

 5. Håller helt med dig i resonemanget om dricks: folk ska ha betalt för sitt jobb, ska de sen belönas extra beror det på att de ansträngt sig lite mer …
  Kul att läsa dina svar! Hoppas du har nåt lovande krogbesök i sikte!!!

 6. Håller med om en hel del hos dig…sånt man inte kan laga lika bra hemma, vill man gärna äta ute å husmanskost är ju en absolut favorit även utanför hemmet å det känns som om det blir mer å mer populärt igen, bra!
  Förprogrammerade kortterminaler…nä tack….sen man inte ger direkt till servitören/-trisen ger jag nästan aldrig dricks om det inte är långt över förväntningarna!

 7. Exakt, alla ska kunna leva på sin lön utan dricks. Jag tycker att det är ett oskick som hör hemma någonstans i tjottahejtti där de rika kunde strö sedlar omkring sig när de kände sig speciellt nöjda. Kalops och isterband är inte mina favoriter, fick en chock när jag skulle äta isterband första gången i Sverige, trodde korven var gammal och smakade ruttet….Den är ju syrlig i smaken, något jag inte begrep att en korv kan smaka…

 8. Dricks hör hemma i USA, inte i Sverige. Jag ger gärna extra uppskattning till någon som verkligen anstränger sig extra, men det ska verkligen inte arbetsgivaren dra bort från lönen…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.