Trevlig helg / fredagslistan / non-rhotic

Trevlig helg
Bild från Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Mjölkkartonger och petflaskor sedan en tid tillbaka är utrustade med korkar som sitter fast på förpackningarna. Korkarna är ett EU-direktiv för att minska nedskräpningen i naturen och öka plaståtervinningen.” (Plastkorken ska sitta kvar när du ska sortera dina pappersförpackningar.) När du öppnar korken så vrid den uppåt och tryck bakåt så att det blir lättare att hälla. Kolla på Eivor! Kungälvsposten.

VECKANS ROLIGA:
Alla, även den sista, snubblar när de ska gå ut ur tältet. fuckjerry

VECKANS BUSIGA:
Trying my best to teach a language that makes little to no sense. montyfranklin
Convict blood 🙂 montyfranklin
Rise up lights or razor blades. montyfranklin
The Christmas bogans. montyfranklin

VECKANS KUNSKAP:
Rhoticity in English. Standard Australian English is non-rhotic. Wikipedia.

VECKANS FAKTA:
”(Ior) Eyyore. Namnet är en onomatopoetisk representation av det skrikande ljudet som görs av en åsna, (vanligtvis representerat som ”hee haw” på amerikansk engelska) stavningen med ett ”r” förklaras av det faktum att Milne och de flesta av hans avsedda publik talade en icke-rotisk variant av engelska där ”r” i ”Eeyore” inte uttalas som /r/.” Wikipedia.

VECKANS UTTRYCK:
”On a spectrum of the English language, Australia seems torn between two worlds: British English and American English. Australians have managed to come up with unique vocabulary all their own, for example, what’s known as “candy” in America is known as “sweets” in the UK goes by “lollies” in Australia.” Läs vidare här Babbel.
It’s not all ‘brekkie’ and ‘barbie.’ Babbel.

VECKANS ORD:
Abbreviation. (förkortning) a shortened form of a word or phrase. Australians often cut off the first syllable of a word and then add a diminutive suffix onto the end. For example: “Australian” becomes “Aus–ie.” The use of IE, e.g. “selfie”. The use of O, e.g. “doggo” (dog), “spenno” (expensive). The use of S, e.g. “totes” (totally). The use of ER, e.g. “chocker” (chock full), “pregger” (pregnant). The use of Z, e.g. “appaz” (apparently) Other linguists have also noticed that A is also used quite frequently as a diminutive, like with “cuppa” (cup of tea) or “sanga” (sandwich). Babbel.

VECKANS SÖTA:
Ha alltid tid för en kram! Far och son. thelavignelife

VECKANS SKRATT:
Tell us about your beaver! 🙂 (When a baker chose to recreate a beaver as a cake during the animal-themed challenge in The Great British Bake Off.)

VECKANS GLADA:
En 4-årig flicka som beundrar sin mammas fina mage. Jag väljer att ta det som en komplimang! emilyvondy

VECKANS DANS:
nas_tia_klein stryker och dansar till Fisher – Losing it!

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
England och hästar hos Callie & Toby. calliecoles.

VECKANS TV:
Masked Singer på TV4.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Det är ett modus (tillvägagångssätt) att störa den demokratiska ordningen genom att gå in och sabotera ett möte. Det skapar oro och sprider rädsla och hämmar ett samtal och möjligheten att uttrycka sina demokratiska fria rättigheter. De som genomför attacker mot exempelvis politiska evenemang är personer som anser att den demokratiska vägen för att förändra samhället inte är deras väg, utan istället anser att våld är legitimt.” SVT

VECKANS POLITIK:
”Många sedan dess har sagt upp sig pga utbrändhet och orimliga arbetsförhållanden. Vårdpersonal, lärare och pedagoger är de absolut viktigaste hörnstenarna i vårt samhälle. ”Hur kommer vårt samhälle att se ut om ingen vill jobba inom dessa verksamheter? Det är tuffa jobb, självklart ska de ha bra betalt för sin insats – applåder betalar inga räkningar! ”Du behöver inte betala mer skatt. Regionen måste anställa personal med bättre ekonomisk kompetens. Bli bättre på hur man disponerar pengarna till vårdsektorn!” Monas Universum.

VECKANS MILJÖ:
”Bakom de landskapsförändrande plantagerna, som lämnar efter sig en grön öken där inga andra grödor än oljepalmen kan växa, döljer sig skövling av regnskog med stora förluster av unika och oersättliga naturvärden, torvmarker som utdikas till plantager och jordbruksmark som läggs om till oljepalmsplantager.” Naturskyddsföreningen.
”Som konsumenter ska vi ställa krav på att palmoljan som finns i de hushållsprodukter vi använder och i de livsmedel vi äter ska vara certifierad enligt RSPO.” WWF.

VECKANS FEMINISM:
The Next Phase of Feminism is Matriarchy.

VECKANS SYSTERSKAP:
MeToo. ”Sociala normer har inte förändrats. Vi gillade inte att du tog på oss utan vår tillåtelse innan heller. Så snälla sluta övertyga dig själv om att det är en ny värld. Det är samma värld, jag behöver bara inte förlora jobbet för att jag säger åt dig att ta bort händerna från mig.” Allana Harkin.

VECKANS HÄLSA:
”Tonsillstenar fastnar i de fördjupningar som finns på halsmandlarna. Halsmandelstenar är oftast inte farliga men kan orsaka obehag och dålig andedräkt. Gurgla saltvatten.” Aqua.
Tonsilloliter består av kalciumkarbonat som ansamlas i halsmandelvecken.”

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Hur når man ut och inspirerar till rörelse som säkert skulle lösa många folkhälsoproblem idag? Att skifta fokuset något från individen till samhället. Kortare arbetstid, ökade jämställdhetsreformer, erbjuda rörelse på arbetstid. ”Rörelse kan lika gärna vara att springa upp och ner för trapporna till tvättstugan även om det inte är något som man skriver hem om.” Om man ska leva upp till rekommendationerna om fysisk aktivitet så kommer man att betraktas som lite extrem eftersom “normalnivån” blivit så förskjuten.” Kontinuitet är en nyckeln i träning, vänta inte på motivation.” Underbara Clara.

VECKANS BOK:
”Vår uppmärksamhet är stulen! När vi skrollar in på någon social medieapp mobiliserar en armé av AI-algoritmer all sin kraft för ett enda syfte – att hålla oss inloggade. De sociala medierna vill inte heller uppmuntra oss att interagera i den fysiska världen – då minskar ju tiden framför skärmen. Dessa krafter slår an vår mest instinktiva biologi; inte minst vår känslighet för belöningar.” Stulet fokus, så har vi blivit bestulna på förmågan att koncentrera oss. Johann Hari.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Väldigt mycket av det sätt som alla applikationer funkar på är inprogrammerat för att vi ska vilja ha mer, vi ska inte vilja släppa taget om våra fyrkantiga snuttisar i metall. Ett avslutat serieavsnitt går per automatik in i nästa avsnitt.” Läs hos Monnah.

VECKANS BARN:
”Jag hade inte känt mig trygg som förälder med att en manlig lärare med mobiltelefon var med när tjejerna byter om.” sallys-inre-kompass.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Föräldrapenning, barnbidrag, reformer som ökar möjligheterna för alla kvinnor att kunna spendera mer tid med sina barn, inte bara de som har turen att ha ett förhållande med en man som betalar. Att de flesta måste arbeta mer än de önskar för att ha råd med livet är knappast ett feministiskt påfund.” fannyarsinoe
”För att kunna ge barnen mer tid, uppmärksamhet och närvaro tror jag att det hade varit bra om föräldrar jobbar mindre. Dock tycker jag inte att det är kvinnans uppgift utan även mannen borde vara hemma mer. Att en förälder är hemma mer, absolut. Att det bara är kvinnans uppgift, nej!” ”Sänka tempot, jobba mindre, ha barnen hemma i större utsträckning (alltså inte på förskola) och ha mer tid hemma, prioritera tid att ha tid tillsammans med barnen. Därför har vi delat upp det ansvaret, först var vi föräldralediga ett år var och därefter har vi båda jobbat halvtid. En varsin halvtid känns mer hållbart är att en ska jobba heltid och en inget alls. Nu tar vi båda lika stort ansvar för familjens inkomst, båda tar lika stor smäll på pensionen och, det viktigaste av allt, båda får njuta av hemmalivet lika mycket.” Sorgligt att vi lever i en så i individualistisk tid att vi slutat att prata om kollektiva lösningar på ett ohållbart arbetsliv.” Apropå hemmafru, hemmafrulajvare, soft girl. soft-girls-trenden.

VECKANS KLOKA:
Låt människor blomma och hjälp dem hitta sina superkrafter istället för att låtsas att de har krafter de inte besitter. Vi behöver inte rangordna förmågor, utan behöver människor som kan lösa olika slags jordiska dilemman. Fram för att stärka individen på det sätt som bäst passar den istället för att låtsas att alla är likadana.” Monnah.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Glädjebetyg riskerar förtroendet för hela utbildningssystemet. Företag som rekryterar riskerar få en person med bristande kunskaper till jobbet. Vi är ute efter studenter med kunskaper, inte höga betyg. Högskolan är tvungen att skärpa kraven på de sökande. Förutom toppbetyg kommer det snart att krävas minst 1,25 i resultat på högskoleprovet.” Bohusläningen.

VECKANS TANKE:
Vad triggar dig? Generell okänslighet för andras situation. T ex de som föreslår att vi delar notan rakt över. Läs ett bra inlägg här hos Krickelin.

VECKANS INSPIRATION:
”En kyss som varar i minst 6 sekunder, eller en kram i minst 20 sekunder, hjälper till att frigöra oxytocin. Det ökar känslan av säkerhet och samhörighet mellan dig och din partner.” Dr. John Gottman wonders_of_a_loner

VECKANS KÄNSLA:
Sometimes memories sneak out of my eyes ans roll down my cheeks.

Dagens låt: goddard, Billy Lockett – Drowning mind

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.