Lyxig Långpannepizza

Jag tänkte dela med mig av ett recept på pizza som vi (P♥) har bakat två gånger nu. Har man gott om tid på sig så är det värt att prova, för pizzabottnen blir jättegod! Vi har inte gjort hela receptet ännu dock… men det skulle jag vilja göra. Idag blev det degen enligt receptet. Krossade tomater m m istället för att göra tomatsåsen. I fyllningen blev det ingen gorgonzola utan ananas istället. Man tar man vad man har, och vad man gillar! Sista momentet där satte vi in pizzan i ugnen en stund med skinkan på. Här kommer en bild från idag, och receptet i original:
pizza
LYXIG LÅNGPANNEPIZZA

Arbetstid: 35 minuter

Jäsning: 2 timmar

Tid i ugnen: 30 minuter

Antal personer: 4

Deg:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja eller rapsolja

12,5 dl (750 g) vetemjöl

Tomatsås:

1 lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 burk körsbärstomater

2 msk röd balsamvinäger

0,5 msk strösocker

salt och nymald svartpeppar

Fyllning:

2 lökar

75 g gorgonzola

250 g mozzarella

raps- eller olivolja

75-100 g serranoskinka

färsk oregano

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner salt, olja och vetemjöl tills degen är lös och jämn. Den ska vara rätt så kletig.

Låt degen jäsa i två timmar, med en fuktig kökshandduk eller plastfolie över.

Tomatsås: Bryn den skalade och hackade löken och vitlöken. Blanda i tomater, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt sjuda i tio minuter.

Sätt ugnen på 225°. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Doppa fingrarna i lite vatten eller olja och platta ut degen. Fördela tomatsåsen över pizzabottnen.

Fyllning: Skala lökarna, skiva dem och fördela över pizzan. Smula gorgonzola över pizzan. Skär mozzarellaosten i skivor och fördela. Ringla lite olja över.

Ställ in pizzan i ugnen och baka den i en dryg halvtimme.

Ta ut pizzan och lägg på skinkan. Strö över lite oregano. Låt pizzan stå och dra i 5-10 minuter innan den serveras, så hinner skinkan bli varm.

Receptet kommer från tidningen Bättre Mat sept-06

2 kommentarer

  1. Hemmagjord pizza är klart bäst! Då får man ju välja precis vad man själv vill ha på pizzan utan att göra det rörigt för pizzabagaren att hänga med i alla ”ta bort” och ”lägg Till” *s*
    //v

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.