Jag tänkte dela med mig av ett recept på pizza som vi (P♥) har bakat två gånger nu. Har man gott om tid på sig så är det värt att prova, för pizzabottnen blir jättegod! Vi har inte gjort hela receptet ännu dock… men det skulle jag vilja göra. Idag blev det degen enligt receptet. Krossade tomater m m istället för att göra tomatsåsen. I fyllningen blev det ingen gorgonzola utan ananas istället. Man tar man vad man har, och vad man gillar! Sista momentet där satte vi in pizzan i ugnen en stund med skinkan på. Här kommer en bild från idag, och receptet i original:
LYXIG LÅNGPANNEPIZZA
Arbetstid: 35 minuter
Jäsning: 2 timmar
Tid i ugnen: 30 minuter
Antal personer: 4
Deg:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja eller rapsolja
12,5 dl (750 g) vetemjöl
Tomatsås:
1 lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 burk körsbärstomater
2 msk röd balsamvinäger
0,5 msk strösocker
salt och nymald svartpeppar
Fyllning:
2 lökar
75 g gorgonzola
250 g mozzarella
raps- eller olivolja
75-100 g serranoskinka
färsk oregano
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner salt, olja och vetemjöl tills degen är lös och jämn. Den ska vara rätt så kletig.
Låt degen jäsa i två timmar, med en fuktig kökshandduk eller plastfolie över.
Tomatsås: Bryn den skalade och hackade löken och vitlöken. Blanda i tomater, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt sjuda i tio minuter.
Sätt ugnen på 225°. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Doppa fingrarna i lite vatten eller olja och platta ut degen. Fördela tomatsåsen över pizzabottnen.
Fyllning: Skala lökarna, skiva dem och fördela över pizzan. Smula gorgonzola över pizzan. Skär mozzarellaosten i skivor och fördela. Ringla lite olja över.
Ställ in pizzan i ugnen och baka den i en dryg halvtimme.
Ta ut pizzan och lägg på skinkan. Strö över lite oregano. Låt pizzan stå och dra i 5-10 minuter innan den serveras, så hinner skinkan bli varm.
Receptet kommer från tidningen Bättre Mat sept-06
Hemmagjord pizza är klart bäst! Då får man ju välja precis vad man själv vill ha på pizzan utan att göra det rörigt för pizzabagaren att hänga med i alla ”ta bort” och ”lägg Till” *s*
//v
Mmmmm… Nu blev jag verkligen hungrig! kanske jag skulle börja med att äta lite frukost på mornarna….