Trevlig helg / fredagslistan / glädjas

Trevlig helg
Bild: Quozio.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Varje dag är kvinnornas dag! Vi måste kämpa varje dag!

VECKANS GAG:
I wanna go holiday!
Meaghan Ranee är ju så bra! meaghanranee.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Hur gjorde ni för att hitta blåbären? 🙂 Om bra ledarskap. Lyssna på Brian Fretwell.

VECKANS TV:
Jills veranda på SVT play. Vad skulle man vilja säga till de som vill förbjuda abort? Tänk att få födas och vara efterlängtad av din mamma! och din pappa. Vilket drömscenario att vara ett barn som någon vill ta hand om! Det är därför aborträtten är så viktig. Om du inte kan se det ur kvinnans perspektiv så kanske du kan utgå från barnets bästa. Som kvinna vill jag fatta besluten som rör min egen kropp. Jag vill att lagstiftarna besöker familjer med för många munnar att mätta, eller en ung student som drömmer om ett jobb och en framtid, eller någon som har blivit våldtagen och måste föda barnet…

VECKANS CITAT:
”Vuxna människor som mobbar. Lägg av och fokusera på rätt saker istället. Har du ingenting snällt att säga så håll tyst eller ansök till Mello och gör det bättre själv.” / Mariette.

VECKANS SÄMSTA:
Hundratals sjuka efter misstänkta giftattacker mot skolflickor i Iran. SVT.

VECKANS POLITIK:
”Klimatkrisen är allas problem. Vissa drabbas hårt här och nu, andra drabbas på sikt. Men ett är säkert: vi kommer att drabbas. Konsekvenserna av klimatförändringarna hotar våra samhällen och rubbar världen som vi känner den. Vår matförsörjning, tillgången på färskvatten, hot från skadedjur och ökad risk för extremväder som översvämningar, torka och skogsbränder. Brist på de mest basala tingen i kombination med stigande temperaturer ökar också risken för väpnade konflikter.” Låt inte klimatet bli en kvinnofråga! Var är männen när världen ställer om? Läs i Aftonbladet.

VECKANS MILJÖ:
*”Häll inte matolja eller annat matfett i vasken. Det orsakar fler stopp. Häll i stället oljan i en PET-flaska eller mjölkkartong som du sedan tar till en miljöstation eller lägger i hushållssoporna. Är det bara lite olja eller fett kvar i stekpannan? Torka av med papper och släng i vanliga soporna eller ännu hellre i matavfallet.”
*”Det är lätt att tro att toapapper, hushållspapper och våtservetter är samma sak. Det är det inte. Toapapper är gjort för att lösa upp sig i vatten, medan våtservetter är gjorda av bomullsfibrer som inte löser upp sig och hushållspapper är ett våtstarkt papper som inte heller ska lösa upp sig.” Spola inte ner annat än toalettpappret. Ha alltid en papperskorg i badrummet. Läs vidare här på Stoppa monstren i avloppen.

VECKANS SAMHÄLLE:
Vi ÄR många som vill se en förändring! ”En nationell utbildning införs både på polis-, socionom-, samt juristutbildningen samt hos de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och även för nämndemännen. Utbildningen bör innefatta offerpsykologi, barnpsykologi kopplat till sexualbrott och våld, psykologiska effekter av sexuella övergrepp, ungas utsatthet online och offline samt vikten av tidiga utredningsåtgärder och korrekta förhör. 3. Barn ska ha rätt till särskilda företrädare eller målsägandebiträden genom hela processen, även i hovrättsförhandling.” Läs hela inlägget hos Nina Rungs.

VECKANS ORD:
Kvinnorättsförsvarare. ”Det är kvinnor som kämpar för kvinnors rättigheter och driver jämställdheten framåt –varje dag och i alla länder. I en osäker värld blir det arbetet allt farligare. Bakåtsträvande krafter, abortmotståndare och män som hatar kvinnor och deras rättigheter i största allmänhet blir allt mer högljudda. Kvinnorättsförsvarare hotas till livet – även i Sverige.” Aftonbladet.

VECKANS FEMINISM:
…”den feministiska kritiken mot skönhetsindustrin är så gott som utdöd. Det är sorgligt, för det kan vara ganska bra att det finns någon som säger att man duger som människa även om man inte är vacker.” Fanny.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Utan tvekan är unga kvinnor/tjejer den grupp i samhället som ”samvetsäter” mest och som påverkas starkast av den diaboliska godhetssignalering som den ultraprocessade veganmatsindustrin tjänar multum på idag. På stor bekostnad av unga kvinnors nuvarande och framtida (läs fertilitet) hälsa. Man tror man ska rädda världen genom sin sojayoghurt men man underminerar bara sin hälsa.” Jonas Colting.

VECKANS HÄLSA:
Först grönsaker. protein och fett, sist kolhydrater. ”Om man börjar med att äta grönsaker innan kolhydraterna, så måste kroppen först ta hand om fibrerna från grönsakerna. De saktar ned hur snabbt glukos tar sig ut i blodet och jämnar därmed ut glukostoppen och blodsockernivån. Det finns mängder av stora hälsovinster av att hålla sitt blodsocker i schack. Mer direkt kan vi slippa den klassiska matkoman, minska sockersuget och hålla oss mätta längre. Ett annat knep är att ta en kort promenad efter maten.” Läs hela hos Johannes Cullberg.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Jag har skrivit om Conversational Narcissism tidigare. Är du en konversationsnarcissist? Om man hela tiden kapar sina vänners samtal, istället för att lyssna på det som kommit upp och ställa mer frågor om det så kontrar man med en egen historia om sig själv utifrån ämnet. Hävdar sig själv på någon annans bekostnad. Här är ett jättebra exempel på hur man kan ändra sig och lyssna istället för att skryta från Peter Siepen.

VECKANS FUNDERING:
”Förr kunde människor få uttrycka sig kritiskt om orättvisor, utan att det associerades med jantelagen.” Det måste man väl få göra nu med utan att få höra ”Den som ogillar orättvisor är jante.” ”Alla rop på rättvisa, jämlikhet och klassutjämning avfärdades som uttryck för jantelag och kraven på reformer likställdes med missunnsamhet. I själva verket har jantelagen ingenting alls med missunnsamhet att göra. Tvärtom är den absolut nödvändig i ett demokratiskt samhälle. Vi kan inte hävda alla människors lika värde om vi i nästa andetag kritiserar jantelagen. Alla sunt kritiska reaktioner på egoistiska och omoraliska handlingar såsom skattesmitning, överdrivet höga löner, brist på ödmjukhet och så vidare avfärdas med himlande ögon som janteistiskt. Det Sverige som i dag växer fram är följaktligen hyperkommersiellt och överegoistiskt – ett samhälle med ökande klassklyftor och alltmer utsatta människor.”

VECKANS KÄNSLA:
Ska man göra saker mediokert och lagom så att man blir accepterad? För om man gör något bättre än andra känner de sig hotade och försöker då istället att motarbeta dig?

VECKANS TANKESÄTT:
”Låt dig inspireras av andras framgång.
Gilla olikheter. Att jämföra sig med andra är ingen bra idé, för ingen har exakt samma förutsättningar.
Delad glädje är dubbel glädje. Om en kompis ringer oss och berättar om något kul hon upplevt så ska vi ta det som en komplimang. Tänk att hon ville dela det här med just oss? Positiv energi smittar. När du väljer att se din väns framgång som något glädjande så kommer du själv bli gladare.
Den som vågar glädjas med andra bekräftar sina med­människor, och det funkar åt båda hållen. Den som blir sedd ser dig.
Missunnsamma vänner kan bli opålitliga eftersom de ser vår framgång som ett tecken på att de själva inte är lika bra och värda att lyckas. Undvik att hamna där själv genom att aktivt ta ställning FÖR det positiva, även om det händer någon annan än dig själv.
När du är glad, stolt eller imponerad av en annan person, säg det högt, gärna när andra ser och hör.” Lyckan i att glädjas med andra! Mia Törnblom.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”My life got better when I realized I didn’t want to be a nice person. Nice got me stressed out and disrespected. I’m a good person, I’m authentic! There’s a difference.” third eye thoughts.

VECKANS INSIKT:
”When you stop looking at people as humans and start seeing them as only energy your whole perspective changes.” thirdeyethoughts

Dagens låt: Eagle-Eye Cherry – Thinking about you

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.