Trevlig helg / fredagslistan / lyssna

Trevlig helg

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att tänka tankar av tacksamhet! 🙂 You are only affected by your own thoughts. Du är endast påverkad av dina egna tankar.” Kay PollakYouTube.

VECKANS TANKESÄTT:
Visualisera på rätt sätt. Visualisera processen. Visst kan det vara trevligt att föreställa sig en framgång. Men ibland är det att visualisera vägen dit istället som behövs, för större chanser att lyckas. Motivation.

VECKANS TV:
Jag har börjat att titta på Sanditon på SVT play.

VECKANS GAG:
Emma Chamberlains hus i Los Angeles.
When you come from a family of mimes and you hit the gym.
Hur stort är Australien jämfört med Europa?

VECKANS SÄMSTA:
Medicinsk gaslighting. ”Har du efter ett läkarbesök börjat tvivla på dina egna symtom, och fått din oro eller upplevelse förminskad? Då kan du ha drabbats av ”medicinsk gaslighting”. Ett fenomen som i förlängningen kan göra att du får en felaktig eller försenad diagnos.” Kurera.

VECKANS SAMHÄLLE:
”…Nu åtalas 49-åringen misstänkt för grov misshandel. Enligt åklagaren har han ”visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att sparka på en liggande försvarslös person”. När polisen förhörde 49-åringens ex-fru berättade hon att han hotat henne flera gånger sedan hon började jobba i butiken och sagt att ”i Sverige kan man döda någon och bara få ett års fängelse”. 49-åringen nekar till brott. Han har förklarat för polisen att han han kände sig hotad av butiksägaren och bara utövade självförsvar.” Smp.

VECKANS FUNDERING:
Om de resonerar att det är värt det, att sitta en kort tid i fängelse för att misshandla/döda sin fiende, då har vi för dåliga straff i Sverige… De hävdar självförsvar och straffet blir kortare? …De sitter häktade länge och får sedan ett jättestort skadestånd när det inte finns tillräckliga bevis för att fälla dem?

VECKANS ORD:
Snikflation är när priset är det samma men kvalitén på råvarorna sämre. Så även om priset är det samma för en vara som drabbats av snikflation så är värdet reducerat, till exempel genom att vissa råvaror byts ut mot enklare/billigare ingredienser.” Äkta vara. aktavara.

VECKANS MILJÖ:
”Och om vi sen dessutom blir mer medvetna konsumenter och efterfrågar naturbeteskött bidrar vi till att korna får utföra sin miljönytta” Läs hela hos Maria Soxbo.

VECKANS PROBLEM:
En känsla av hopplöshet och uppgivenhet i hela världen. Den negativa energi som media sänder ut påverkar oss. (Mainstream media ger oss dessutom en vinklad bild av mångt och mycket.) Efter ”håll i och håll ut” pandemi och restriktioner så fortsätter det med krig, kärnvapenhot, elbrist, lågkonjunktur …tragedier staplas på varandra. Det är svårt att inte bli påverkad.

VECKANS CITAT:
”Samtidens omöjliga ekvation. Jobba som om du inte har ett privatliv, och kör ditt privatliv som om du inte har ett jobb.” Ge 100% överallt. Dubbel bestraffning… Omöjligt ekvation = utbrändhet, låg pension, skilsmässa och krossad självkänsla. Jessica Hallbäck.

VECKANS FEMINISM:
Jag tror på yttrandefrihet, även för folk jag inte gillar. Jag tror inte på det här brudiga jävla tramset med att ”ta avstånd” från såna som ”är problematiska”, kräva att andra ska göra detsamma och starta cancel-kampanjer mot de som begått tanke- och åsiktbrott.” Intressant inlägg av Cissi inklusive kommentarer.

VECKANS BARN:
Gråter bebisar olika mycket i olika kulturer? ”Gråt är en biologisk funktion för att hjälpa oss att lätta på spänningar men också ett sätt för barn att kommunicera att de är i akut behov av hjälp. ”Uppfattningen om att barn behöver ligga och gråta finns inte (bland San-folket i södra Afrika) utan föräldrarna uppfattar barns gråt som kommunikation om att det behöver ha något behov uppfyllt. San-barn har kroppskontakt med en vuxen 100% av dygnet, till skillnad från barnen i studien i USA, där de hade kroppskontakt 25% av dygnet. Barn i dessa kulturer kan också visa frustration men responsen från de vuxna är omedelbar, så de hinner inte explodera i gråt.” Läs hela detta intressanta inlägg hos Maria Borda.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Coachande tips för barn. Peppa dem och stärk deras självförtroende. Vänd på meningen. Förutsätt framgång! Mental Coach nathaliesteffner.

VECKANS HÄLSA:
”Vår livsstil idag är inte helt naturlig. Jag tror t ex inte att våra kroppar är gjorda för stillasittande eller intag av processad mat som inte innehåller några naturliga grejer alls. Människor blir inte friskare utan tvärtom blir vi sjukare och sjukare trots alla medicinska framsteg. Är kostens betydelse större än vad människor vill kännas vid?” Hanna.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Tips på åtgärder, kostråd, och bra tillskott för att balansera mage/tarm och få igång en bra bakterieflora igen som stärker din matsmältning, näringsupptag och ditt immunförsvar och totala motståndskraftighet mot sjukdomar i framtiden.” Nillas kitchen.

VECKANS KÄNSLA:
Känslan av att vara ointressant. Och känslan av att andra inte förstår vad jag säger. Den får mig att tro att jag inte kan formulera mig, förklarar dåligt, eller är inte är tillräckligt snabb. Det jag säger är mindre viktigt och att annat runt om kring tar fokuset från mig. (Hur ska man kunna överrösta din mobiltelefonen som ständigt ligger där och drar blickarna till sig?)

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Vikten av att lyssna på riktigt. Hur mycket tar du in av vad andra säger under ett samtal? Sitter du och väntar på din tur eller zonar du ut? Oavsett gör du dig själv en otjänst, Att lyssna med närvaro och intresse är nämligen både utvecklande och bra för din hälsa.” …”På möten uppmuntras vi att ta plats i diskussionerna. På sociala medier finslipar vi berättelsen om vem vi är. På fester pratar vi i munnen på varandra. Liksom våra politiker gör i eviga debatter. Vi lyssnar inte längre. Och ingen lyssnar på oss. I sin öronöppnande bok gör New York Times-skribenten Kate Murphy upp med vår tids oförmåga att lyssna.” Adlibris.

VECKANS BOK:
Är du en konversationsnarcissist? ”Celeste upptäckte helt enkelt hur hon hela tiden kapade sina vänners samtal. Istället för att lyssna på det som kommit upp och ställa mer frågor om det kontrade hon med en egen historia om sig själv utifrån ämnet. Hon döpte därefter det avbrytande samtalssättet för konversationsnarcissism utifrån det egna ensidiga fokuset på att dela sina egna erfarenheter istället för att lyssna på vad den andra parten just sagt. …”I de flesta fall vill vi bara visa medkänsla genom att berätta om ett exempel från vårt eget liv för att visa att vi förstår vad de går igenom. Vi hoppas skapa samhörighetskänsla. Men resultatet blir ofta det motsatta.”
Celeste Headlee, författare till We Need To Talk. Läs mera här Existensis.

VECKANS INSIKT:
Skiftesrespons – det avbrytande sättet
Jag: Usch, jag har så mycket att göra just nu.
Du: Jag med. Jag är helt överväldigad.
Stöttande respons – det stöttande sättet
Jag: Usch, jag har så mycket att göra just nu.
Du: Varför? Vad är det du måste göra?

VECKANS VISDOM:
”Den djupavslappnande yogan kan användas både för att varva ner ordentligt och kunna somna lättare eller för att stanna upp och få en paus i vardagen, för att ladda batterierna och hitta fokus.” Här finns en förenklad beskrivning av yoga nidra på Wellness.
”Yoga Nidra, eller yogisk sömn, är en övning som både är en meditationsövning och ett meditativt tillstånd. Den kan ses som dynamisk sömn eller sömn med medvetenhet. Yoga Nidra fungerar som en systematisk process som vägleder utövaren till djupare medvetandetillstånd när de observerar de olika aspekterna och lagren av sinnet medan de vilar i ett tillstånd av djup avslappning.” Läs mera på Anahana.
Sök på Youtube t ex Daily Guided Meditation by Deepak Chopra.

VECKANS TANKE:
Rest is something the body doesn’t need to earn. This is your reminder that you always deserve to rest. Yogafornewbie.

Dagens låt: Rihanna – Lift me up

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.