Trevlig helg / fredagslistan / underlivet

Trevlig helg
Bild: herpsychology.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Gröna flaggor! Människor som firar när du vinner. De som kommer ihåg små saker om dig. De respekterar dina gränser. Du känner dig fylld med energi efter att ha träffat dem. De lyssnar på dig utan att gå i försvarsställning. De tillåter dig att vara helt dig själv. De får dig att känna dig trygg. Du behöver inte hela tiden väga dina ord och tänka dig för innan du pratar. Människor som stöttar dig i det du vill uppnå.” herpsychology

VECKANS ORD:
Idag är det Groundhog Day. Halva vintern har gått. Halva vintern är kvar.
Vi är mittemellan Vintersolståndet och Vårdagjämningen.

VECKANS ROLIGA:
Crazy Frog Axel F med danssteg. 🙂 cost_n_mayor

VECKANS GLADA:
Saker jag önskar att jag visste när jag var 20 år! Lyssna på benjamindaly

VECKANS SÖTA:
Fonts hanging out. 🙂 ellecordova

VECKANS ÖGONGODIS:
Jeremy Allen White i Calvin Klein’s fotad av Mert Alas.

VECKANS FINA:
Fina inredningsfärger. Tankebubblor 2012.

VECKANS RÅD:
Kommentarsfunktionerna på sociala medier skulle behöva utrustas med en ”tänk efter före”-knapp. En ”har du läst vad det står och förstått vad du läser”-knapp. En ”dra inga förhastade slutsatser, ta ett djupt andetag och fundera ett varv till”-knapp. Det hade varit bra.

VECKANS CITAT:
”Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat.” / W. Churchill
”Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.” / Thomas Thorild
”Beslutsamhetens friska hy går över i eftertankens kranka blekhet … och mister namnet handling. / fritt översatt från Shakespeare.

VECKANS TV:
Missa inte satirprogrammet Svenska Nyheter! SVT.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Stor ökning av svenskarnas skulder hos Kronofogden. Den totala skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, en ökning med 17 procent jämfört med förra årsskiftet. Antalet skuldsatta har ökat i hela landet och i alla åldersgrupper. Den sammanlagda skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, den högsta summan någonsin.” Kronofogden.

VECKANS SÄMSTA:
Ekonomisk våld mot kvinnor. Aftonbladet
Dödsorsak: kvinna. Läs hos fannysforebilder

VECKANS INSIKT:
”Do yourself a favor and take mixed signals as a NO.” womensrights_news

VECKANS FEMINISM:
”Om du kritiserar X hos kvinnor men inte hos män. Då har du inte problem med X, du har problem med kvinnor. För X sätt in ord som ilska, ambition, envishet, avvisande, högljuddhet.” womensrights_news

VECKANS SYSTERSKAP:
Fannys skitsammafilosofi i fem punkter:
Inse att människor kommer döma dig oavsett vad du gör. Även om du gör allt som är rätt så kommer det vara fel för någon annan. Så då kan du lika gärna skita i vad folk tycker. Bejaka din livslust!
Lyssna mer och prata mindre. När vi vidgar våra perspektiv så blir det lättare att se andra vägar.
Fundera på om normerna verkligen passar dig. När vi gör allt utifrån andras perspektiv blir vi olyckliga. Vad mår du bra av vad är din dröm?
Släpp kränktheten och prestigen. Alt handlar ju inte om dig. Ju mer du tänker ”skitsamma” desto mindre kränkt kommer du att bli.
Våga misslyckas ibland – försök skratta åt när det går åt skogen. Och kom ihåg att ingen lyckas uppnå allt vi förväntas göra. De flesta av oss har faktiskt ingen aning om vad vi håller på med.
Fanny Widman fannysforebilder

VECKANS HÄLSA:
Vagusnerven är en nerv som går från huvudet, ut i flera olika delar av kroppen. Den förmedlar lugn och ro och är den viktigaste nerven i det parasympatiska nervsystemet. Den känner även av vad som händer i kroppen och skickar signaler till hjärnan. Ca 80 procent av aktiviteten i vagusnerven har till uppgift att samla in data om vad som pågår i kroppen, medan ca 20 procent styr olika processer, såsom svalgmuskulatur, andning, hjärtfrekvens och mag- och tarmkanalen. Vagusnervens starka koppling till magens funktioner gör att den även är mycket involverad i vårt immunsystem, vilket därigenom kan förbättras genom att stärka denna nerv. Vagusnerven stimuleras av oxytocin, ett viktigt lugn-och-ro-hormon. Oxytocin kan ses som en välgörande medicin som frisätts när vi slappnar av och känner oss trygga och sätter bland annat fart på kroppens självläkande förmågor.” Yogobe.
”Vagusnerven spelar en viktig och avgörande roll i hur väl vår kropp fungerar, genom att hjälpa kroppen att reglera det autonoma nervsystemet (ANS). ANS binder samman stress och hur vår kropp reagerar på det. Systemet har två grenar: Det sympatiska (“fly eller fäkta”) och det parasympatiska nervsystemet (“lugn och ro”). Vagusnerven är den centrala nerven i den parasympatiska responsen samt den primära kommunikationsvägen mellan våra tarmar och vår hjärna.” NordicClinic.
”Att aktivera vagusnerven är viktigt eftersom inflammation är grogrund för all psykisk och fysisk ohälsa. Vagusnerven aktiveras av fokuserad positiv avkoppling – ett tillstånd av lugn, frid och stillhet. ” Ekoappen.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Studio 65. En poddserie om livet efter 65 som tar upp allt mellan disco och döden. Äldreforskare Ingmar Skoog och programledarna Kattis Ahlström och Anders Palmgren presenterar aktuell forskning, möter kända och okända gäster och lyssnarna får konkreta råd och tips för ett bättre liv som senior. SverigesRadio. (Jag har, mest av en slump, lyssnat på detta program två lördagar i rad nu och tycker att det var värt att omnämnas!)

VECKANS KUNSKAP:
Ett friskt underliv med någorlunda östrogennivåer lämnar i princip ALLTID en liten vitgul fläck i trosorna som hårdnar. Detta är flytningar, underlivets egna rensningsfunktion. En substans bestående av svett, talg, cellavlagringar och mjölksyrebakterier. Detta är del av ditt vaginala immunförsvar. Helt torr i underlivet är INGEN kvinna, underlivet SKA rensa och skydda sig självt!” Läs vidare hos vulverinekoos

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Det finns så mycket skam och skuld när vi placerar oss i fack, hur vi ska vara, hur vi ska äta, hur vi ska leva. Jag hoppas du väljer det du mår bäst av. Och inte begränsar dig, för att du fått för dig att du ska vara på ett visst sätt. Du förtjänar att välja! Ät det du mår bra av.” Läs hos Sheila Arnell.

VECKANS ÖVNING:
Andas långsamt. Det innebär 5½ andetag per minut (ett andetag består av en utandning och en inandning). Det ger den bästa balansen i din andning under vila, till exempel den viktiga balansen mellan syre och koldioxid som är avgörande för syreupptaget.
När du andas djupt och långsamt stimulerar du också vagusnerven, den långa nerven som sträcker sig från hjärnan till hjärtat och alla dina organ. Den påverkar vår fysiska hälsa, mentala förmåga att slappna av samt ökar förmågan att tänka klart.
Ta en liten paus efter utandningen. Under pausen händer olika saker. Du bygger upp lite koldioxid, vilket initialt låter negativt eftersom det är avfallsprodukten. Du andas in syre och andas ut koldioxid. Men CO2 är helt nödvändigt för att rätt mängd syre ska kunna frigöras till din kropp. Det ger ett mer effektivt syreupptag. Pausen fungerar också som en liten mental paus i vardagen. Tips från Lotte Paarup i tidningen Hälsa.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Ryggproblem? Om arslet har gått på semester då får ryggen för mycket skitgöra! Väck det sovande arslet så att ryggen kan gå på semester. Vad vi börjar göra då är att börja sätta liv och rörelse i arslet (höften) och fylla det med muskler igen och samsynka det med bålen och givetvis resten av kroppen. Och det är inte sällan som ryggproblemen försvinner när höften gör det jobb som den var ämnad för att göra.” isaknyqvist

VECKANS BLOGG-TIPS:
Monnah har sammanställt tips till dem med sömnsvårigheter. Jag tyckte att det var en bra lista hon har fått ihop! Det är allt från morgonpromenader, bada i epsomsalt, yoga, och skärmförbud.
Värm upp sängen med elfilt, men sov i ett svalt rum. Eller ta vetevärmaren!

VECKANS TIPS:
Så köper du rätt sorts magnesium. Till exempel är magnesiumglycinat bra för muskelavslappning och bättre sömn. Martina på Kurera.

VECKANS BARN:
Säg inte saker som Sluta gråta. Tuffa till dig. till barn. Barn, även pojkar, måste få uttrycka alla sina känslor. Ge dem tid och utrymme till att få känna, bearbeta, självreglera.

VECKANS FUNDERING:
Det finns ingenting som heter Den perfekta personen för dig, det finns bara den personen som du vill få det att fungera med. Alla förhållanden kräver jobb. Det gäller att hitta den personen som du lägga ner det jobbet med. jayshetty

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Att uppmana människor att vara positiva när de har det tufft bygger inte deras motståndskraft. Det förnekas deras verklighet. Människor som mår dåligt behöver inte Tänk positivt utan istället att någon hjälper dem att hålla sig lugna och stabila i svåra tider. Styrka kommer inte genom framtvingade leenden, den kommer när man känner att man har stöttning och support.” adamgrant

VECKANS TANKESÄTT:
Prata inte illa om dig själv, inte ens på skämt, för kroppen vet inte skillnad. Ord spelar roll. Ändra sättet du talar om dig själv, och du kan förändra ditt liv.” Bruce Lee

VECKANS TANKE:
Att vara i nuet. I den stunden du inser att du är närvarande, det är då du är närvarande! När du kan observera dina tankar är du inte längre fångade i dem.” Eckhart Tolle.

VECKANS KÄNSLA:
På morgonen, när man vaknar av sig själv, då tänker man de klaraste tankarna. Det är först då man kommer på saker som man skulle ha sagt eller skulle ha gjort. Då har man sovit på saken.

Dagens låt: Pet Shop Boys – Loneliness

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.