Trafik / fordonsbelysning / bakljus

Halvljus på! Foto: Nilla Tankebubblor 2018.

”Fram till och med år 2011 gällde halvljuslagen i Sverige som innebar att bilar alltid skulle ha halvljus eller varselljus tända under färd. Både framtill och baktill.
Sedan år 2011 innebär nya EU-regler krav på automatiskt varselljus framtill på alla nya bilar, men detta gällde detta inte bakljusen. År 2016 kom sedan nya krav på att bakljusen ska gå igång automatiskt när det skymmer.”

”Har din bil rätt belysning bak? Vid färd på väg med ett fordon ska lyktor och strålkastare som är föreskrivna för fordonet vara tända. Om föreskrivna varsellyktor används på en bil under dagsljus, behöver inte lyktor baktill eller på sidan vara tända. Det innebär att det finns bilar där bakljuset inte tänds samtidigt med varsellyktor. Detta är tillåtet att köra med under dagtid. Men om du kör en sådan bil, måste du försäkra dig om att halvljuset och lyktor baktill och på sidan tänds under följande omständigheter: mörker, gryning, skymning, när vädret är dåligt (till exempel i regn, dimma, snöfall). Observera att belysningen kan behöva tändas manuellt.”

”I många nya bilar sätts inte bakljusen på i dagsljus, åtminstone inte i bilens autoläge. Men att köra med släckta lampor äventyrar synligheten och därmed även säkerheten.”

”84 procent av de tillfrågade bilförarna säger att de föredrar att andra har tända bakljus, eftersom det gör att fordonen syns tydligare och gör det lättare att avgöra om bilarna är igång eller avstängda. Statens väg- och transportforskningsinstitut har på Villaägarnas uppdrag gjort flera tester och undersökningar. Resultatet visar att majoriteten av svenska bilförare inte har tända bakljus dagtid, men TROR att de har det.”

VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) rekommenderar nu att reglerna görs om för att bakljusen ska vara tända även dagtid.”
Tända bakljus på dagen förenklar för trafikanter!

En studie visar att många bilförare kör med ”auto” alltså bara varsellyktor fram och inga baklysen tända. Detta är ju, just nu, tillåtet dagtid. När det blir mörkt ute så tänds bakljuset med automatik. MEN det är inte säkert att automatiken fungerar när det är gryning, skymning, dimma, regn och då syns du dåligt och det blir trafikfarligt. Så vrid från auto till halvljus!

Citaten kommer från Transportstyrelsen, ViBilägare och Villaägarna. Läs vidare där!

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.