Cykelöverfart / cykelpassage / cyklist / trafik

Cykelöverfart: Bilister har väjningsplikt
”En cykelöverfart är ett slags övergångsställe för cyklister. Där cykelöverfarter finns ska trafikmiljön vara utformad så att fordonstrafiken inte får köra i mer än max 30 km/h.
Bilister har väjningsplikt mot cyklister och mopedister som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten. Även cyklister och mopedister ska ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten när de ska färdas ut på en cykelöverfart. En cykelöverfart måste märkas ut med en kombination av vägmarkeringarna M16 (streckade linjer) , M14 (väjningslinje ”hajtänder”) samt vägmärket B8. (blå kvadrat med en cyklist på.)

Cykelpassage: Cyklister och mopedister har väjningsplikt
”Vid en cykelpassage ska bilister anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklister och mopedister som är ute på cykelpassagen.
Cyklister och mopedister som ska färdas ut på en cykelpassage måste sänka hastigheten innan utfart. De ska även ta hänsyn till fordon som närmar sig passagen och får korsa vägen endast om det kan ske utan fara. Cyklister och mopedister har alltså väjningsplikt när de ska korsa en väg på en cykelpassage. Cykelpassagen kan märkas ut med vägmarkering M16 men det är inte nödvändigt. Kolla på MSverige.

”Vid en cykelpassage används inget särskilt vägmärke för att märka ut denna. Vid en cykelöverfart däremot finns ett vägmärke som påminner om vägmärket för övergångsställe. När vägmärket om cykelöverfart finns uppsatt så har du som fordonsförare väjningsplikt gentemot cyklister, på samma sätt som du har väjningsplikt gentemot gående på ett övergångsställe. Vid en cykelpassage har du inte väjningsplikt gentemot cyklister. Men det innebär förstås inte att det är i sin ordning att äventyra cyklisternas väl och ve bara därför. Som skyddad fordonsförare (i en bil) så ligger alltid ett större ansvar på dig i trafiken än vad det gör på exempelvis cyklister.” Trafiksäkerhet.

Sedan har vi det där med högerregeln. När du kör bil och har en cyklist till höger om dig som ska rakt fram medan du ska svänga höger. Eller när du svänger höger i en korsning eller ut ur en cirkulationsplats. Mycket att hålla koll på! Koll i höger sidospegel t ex. Ögonkontakt är också något man önskar!

Här finns en bra video på Cykelöverfart & Cykelpassage: Regler & Vem som har Väjningsplikt. från Trafiko på YouTube.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.