Trevlig helg / fredagslistan / sommarprat

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2018.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Med boken ”Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” fick Andreas Cervenka Stora Journalistpriset – för tredje gången i sin karriär. Han arbetar på Aftonbladet där han gör ekonominyheter begripliga. – ”Vi svenskar har i dag skulder på över 5 000 miljarder kronor vilket gör oss till ett av de mest skuldsatta länderna i världen. Nyfattigdomen brer ut sig, samtidigt som vi har rekordmånga miljardärer. Mitt program handlar om hur vi hamnade här.” Sommar i P1.

VECKANS LÄRDOM:
”Lika länge som pengar har existerat som koncept i den mänskliga hjärnan har guld spelat en viktig roll. De första guldmynten tillverkades runt 550 år före Kristus av Kung Krösus i Lydiens Rike, idag västra Turkiet. Långt in på 1900-talet fyllde världens länder sina kassavalv med guldreserver. Det skulle garantera att deras valutor hade ett värde. Under långa perioder i mänsklighetens historia har värdet på pengar varit kopplat till just guld. Systemet kallades för guldmyntfot. Det systemet brakade samman 1971 när USA hoppade av det så kallade Bretton Woods-samarbetet som innebar att dollar kunde bytas mot guld.”
…”De första bankirerna var guldsmeder som förvarade guld åt människor. Kunderna fick ett kvitto som gjorde att de kunde hämta ut sitt guld när de behövde det. Kvittona började snabbt fungera som pengar. En dag gjorde någon en intressant observation: det var väldigt sällan alla kunder dök upp samtidigt för att plocka ut sitt guld. Den smartaste av smederna började därför låna ut kundernas guld för att tjäna lite extra. Plötsligt hade de skrivit ut betydligt fler kvitton än de hade täckning för. Man skulle kunna kalla det för en form av bluff. Därmed var den moderna banken född.”
Lyssna eller läs vidare på detta intressanta sommarprat av Andreas Cervenka här: Sommar i P1.

VECKANS CITAT:
”Banker lånar ut paraplyer när det är sol och kräver tillbaka dem när det börjar regna.”

VECKANS SKRATT:
Nio härliga bilder på gamla par 🙂 netflixnmovies
Den enda show jag tycker är acceptabel på Sea World. todayyearsold.

VECKANS TV:
Allsång på Skansen! Pernilla Wahlgren äger! 🙂 Bra program. Se det!

VECKANS BLOGG-TIPS:
Inredning i ett barnrum med före- och efter-bilder.
Och här är ett sovrum. Jannice är så duktig! Kolla in hennes blogg AddSimplicity.

VECKANS TÅRÖGDA:
Någon som en gång arbetade på Disneyland som en utklädd karaktär fick detta råd från en kollega: ”När ett barn kramar dig släpper du inte taget först! Låt dem släppa taget när de är redo för du vet aldrig hur mycket det barnet kan behöva den kramen i sitt liv.”

VECKANS SAMHÄLLE:
”Jag uppfattar att det här är avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker inte jag att det är lämpligt. Vi lever i en tid som man bör besinna sig i. Jag har svårt att förstå varför man vill skymfa.” Ulf Kristersson i Aftonbladet.
”Att Sverige upprätthåller yttrandefriheten är inget att be om ursäkt till diktaturer eller auktoritära stater för.” Ledarsidorna.
Varför just muslimer? ”Troende muslimer är känsliga för att se islam smädas eller dras in i profana sammanhang, också när det görs av araber eller andra muslimer.” Utrikesmagasinet.
”Islam beskrivs som något som inte kan fungera i väst.” SR.
” – För mig innebär det att svensk lag inte lägger sig under sharialagar. Det är kritik mot Koranen som jag tycker bör förbjudas i hela världen.” är en av rösterna. Syre.
Varje samhälle, också det svenska, får fortsätta brottas med en fråga som ständigt förnyas: Var bör gränsen gå mellan frihet och förbud? Läs hela texten hos Utrikesmagasinet.

VECKANS REPRIS:
Så här skrev jag i februari: Sverige borde vara mer som Finland. ”Vi kommer inte se någon koranbränning i Finland likt den i Sverige. Polisstyrelsen konstaterar att man inte kan godkänna protester som det här eftersom de bryter mot finsk lag. Att bränna koranen skulle räknas som brott mot trosfrid, uppger Polisstyrelsen för STT. Polisen säger att man inte får bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund i Finland. yle.

VECKANS SÄMSTA:
”Jag är ense med de som säger att samhället måste satsa förebyggande. Skola och omsorg. Men vad gör samhället med en vuxen som inte vill ha hjälp? Gangstern som körde ihjäl en 11-åring, uppgav att han har en kriminell livsstil och att han inte har för avsikt att ändra på det. Han ingår i ett kriminellt nätverk ”som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.” Läs hela texten i Aftonbladet.

VECKANS MILJÖ:
”Varje dag vi lever på denna planet gör vi en inverkan. Och vi får välja vilken sorts inverkan vi gör. Men för att kunna välja måste vi lindra fattigdomen. För om du är riktigt fattig kan du inte välja som vi alla kan. – Köp inte det för att det var dåligt för miljön, eller grymt mot djur eller billigt på grund av orättvisa löner!” Det är verkligen viktigt, eller hur?” / Jane Goodall

VECKANS POLITIK:
”Någonstans i djupet fanns de. Inga miljarder i världen kunde köpa räddning. Kanske är det en tröst för alla som är arga på miljardärer. Det, och att du ingenting kan ta med dig dit du går.” / Malin Wollin Aftonbladet.

VECKANS ORD:
”Altruism, medmänsklighet, oegennytta, osjälviskhet (motsats till egoism), är att hjälpa andra utan att önska något i gengäld. ”Till altruism räknas ofta generositet, självuppoffringar, att hjälpa människor med behov och att frivilligt ge vika för någon annans vilja i strid mot ens egen. Altruism innefattar både den psykologiska viljan till dessa handlingar, samvetet och det beteende som kommer av viljan.” Wikipedia.

VECKANS BEGREPP:
”Filosofiprofessor MacAskills bok What we owe the future har fått fina recensioner, men för mig framstår den som nästan helt tom och politiskt potentiellt farlig i sin brist på maktanalys och kritiska perspektiv. Här finns resonemang om att det hade varit bra om mänskligheten hade agerat tidigare mot klimathotet, men ingenting om att det är fossilkapitalet som aktivt motarbetat och blockerat de politiska åtgärder som vetenskapen förespråkat i decennier.”
”Det finns viktiga poänger i delar av longtermismen, som att vi i många beslutprocesser skulle behöva ta större hänsyn till kommande generationer, och att vi borde bli bättre på att värdera risker som har ganska låg sannolikhet att inträffa. Men det som skapar den kortsiktigheten är politiska strukturer och maktförhållanden, och de vinstkrav på kvartalsbasis som är grunden för dagens ekonomiska system. Om detta finns inte mycket insikt eller diskussion inom longtermismen.” Aftonbladet.

VECKANS FEMINISM:
Vad är en Pickmeisha? ”En kvinna som är uppslukad av att fånga en man. Eller om hon har en, så är hon upptagen av att komma med ursäkter för hans dåliga beteende eftersom han är en man, ”Boys will be boys”. Men det värsta av allt är att hon är en kvinna som kommer att sänka ner andra kvinnor för att ”bevisa sig” värdig patriarkatet.
En Pickmeishas hela liv kretsar kring en man; fånga honom, dalta med honom, behålla honom. Hela hennes existens beror på det. Därmed konkurrerar hon hela tiden med andra kvinnor eller skyller på dem för att patriarkatet skapar osäkerhet.
Hon kommer att se allt genom rosenfärgade glasögon, ignorera röda flaggor och sitt eget känslomässiga välbefinnande eftersom en mans validering är priset. Det kommer från låg självkänsla eftersom kvinnor är manipulerade till att vara rädda för att vara ensamma.
Med andra ord, en Pickmeisha är en kvinna som skriker, ”Välj mig, välj mig!” som om det är upp till den manliga arten att bestämma hennes värde. Hon ser inte sitt värde eller inser att det faktiskt är upp till henne att välja. Hon kommer att försöka forma om sig själv i ett försök att bli utvald.
Målet här är att identifiera Pick Me-beteende så att du går bort från skiten och ser ljuset, men viktigast av allt, att sluta upprätthålla samma lögner som vi lärde oss och faktiskt skapa förändring!” Läs hela texten av Nada Chehade på Medium.

VECKANS UTTRYCK:
”Boys will be boys”? – Boys won’t be boys. Boys will be what we teach them to be.

VECKANS TRAGISKA:
Hon nekades abort. ”Allt för att man till varje pris ska kontrollera kvinnors kroppar. Säg mig en enda anledning som rättfärdigar att utsätta både kvinnan och barnet för detta lidande! Man gör hellre hål i väggen där folk kan lämna in sina oönskade barn än att bespara både kvinnan och barnet lidandet. Kvinnan tvingas gå igenom både graviditet och förlossning.” Läs hela hos prickenrosa

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Det är faktiskt bra ibland att barn inte lyder sina föräldrar. Hon drar en parallell till det som händer i världen just nu. Titta bara på hur världen ser ut idag. Tänk vilken tur att det finns människor som vågar ifrågasätta auktoriteter! Att vi inte bara köper att någon säger åt oss att göra en viss sak eller leva på ett visst sätt. Hur hade världen sett ut om alla hade gått och lydit vuxna med makt?”
Om barn ifrågasätter och inte lyder kan det i grunden handla om en sund utveckling där de får testa just detta. Barn behöver uppleva frihet och att de med tiden klarar allt mer själva. Dessutom behöver de även förstå poängen med de gränser som deras föräldrar sätter och varför de ibland ska lyda. En förälders uppgift är att lyckas förklara det så att barnet förstår. Motherhood.

VECKANS TANKESÄTT:
Tennisspelaren Andy Murray står upp för kvinnor! Bäst! Friendly reminder. Den sortens besserwisser som du vill va. Den där hänsyn, omsorg och omtanke med en nyans av respekt färgar det du tar in och det du sänder ut. Det kan vara att göra exakt såhär. Behöver ju inte vara svårare än så, tack @andymurray Att veta vem du vill vara och hur du vill bli ihågkommen är att också veta i vems fotspår du går och vems axlar du står på. heforshe Kolla på instagram hos peter_rung_

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Så fint om amning! ”Mind, body, soul. All his. Ours. There is no place for us to be but right here. Every feeding is a practice of presence and and an intimacy so primal, I recognize it more in my bones than I do my logical mind. The less I am able to reach for a book, or my phone, or a distraction, the less I find myself needing one. The more I stay with him using all of my senses.” yoga_girl

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”…Men än värre är att vi gör utmattning till en individuell fråga om prioriteringar och dålig självkänsla – när det faktiskt är ett samhällsproblem och en folksjukdom. Bra inlägg inkl kommentarer hos Underbara Clara.
”Det är ett samhällsproblem med utbrändhet, den enskilda individen har självklart ett visst ansvar för att säga stopp och dra i handbromsen (stor förståelse för att det inte alltid går eller att man orkar med det) men det stora ansvaret ligger på arbetsgivaren.”
”Vårt samhälle är onaturligt och det skapar trasiga människor. Eller snarare, vi får inte lov att vara människor utan idealet är robotar.”

VECKANS HÄLSA:
”Man måste ha flera tankar i huvudet samtidigt: att man själv är den som har störst möjlighet att förändra sin situation betyder inte att man är “skyldig” till sin situation. Det är bara så att det ofta är lättare att påverka sin egen situation på något sätt än att påverka alla andra, och börjar man söka vägar att påverka sin situation ökar chansen att hitta fler. Ulrika.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Ett förhållande är tänkt att göra oss lyckligare, inte lyckliga. Att tillföra värde till våra liv, inte rädda oss från våra liv. För att förstärka positiva känslor, inte skydda oss från negativa känslor. Och för att underlätta vår väg, inte belasta vår väg.” / Jillian Turecki.

VECKANS INSIKT:
What you are not changing, you are choosing.

VECKANS VISDOM:
”En oenighet med en frisk person är ett samtal, ett utbyte av idéer, känslor och tankar. Och så småningom komma fram till en lösning eller kompromissa, och det är inte världens undergång.” understandingthenarc.

VECKANS TANKE:
”Den friskaste personen brukar betecknas som svår när det inte längre är lätt att manipulera den.” the.holistic.psychologist

VECKANS KLOKA:
Dela med dig av utrymmet. Reflektera och utvärdera. Fundera över vilken plats du tar i förhållande till dina kolleger. Släpp kontrollen. Öva på att lämna över vissa arbetsuppgifter. Vänta med att ta till orda. Avvakta innan du lägger fram dina idéer och åsikter – kanske har någon annan tänkt samma sak. Då kan du i stället instämma och ge din kollega ditt stöd. Det är ett gemensamt ansvar att låta alla få plats. Publikt.

VECKANS KÄNSLA:
Må du attrahera någon som inte tycker att du är för mycket och aldrig vill att du ska vara mindre. / case.kenny

Dagens låt: Ajk – Faller igen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.