Trevlig helg / fredagslistan / balanserande

Trevlig helg
Quozio.com.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Weronica bloggar igen! In och läs 🙂

VECKANS GAG:
Missa inte Svenska Nyheter med Messiah Hallberg! Bra!

VECKANS TV:
Let’s Dance tv4 har premiär lördag 18 mars.
Masked Singer tv4 har premiär fredag 31 mars.

VECKANS MILJÖ:
Om världen tog klimathotet på tillräckligt stort allvar och politiker och makthavare agerade därefter skulle vi inte ha några klimataktivister. Borde det inte vara det som är fokuset i debatten, istället för att dividera om aktivisternas metoder?” Maria Soxbo.

VECKANS POLITIK:
”Världens banker stöttade fossilindustrin med 7 700 miljarder kronor år 2021, ofta genom hemliga avtal.” Ett uppseendeväckande exempel kom förra året, i rapporten ”Banking on climate chaos”. Rapporten visar att världens 60 största banker sedan 2015 har investerat över 48 000 miljarder kronor i fossila bränslen. Enbart under 2021 investerade bankerna drygt 7 700 miljarder kronor i fossila verksamheter. Det är sju gånger Sveriges statsbudget. Våra svenska banker är också med på fossiltåget. Nu har dock vissa av bankerna tänkt om.” Läs vidare i DN.

VECKANS SAMHÄLLE:
Rosa skatt” är ingen myt – kvinnors vardagsprylar kostar mer. Begreppet rosa skatt hänvisar till prisskillnaden mellan olika produkter som marknadsförs för kvinnor och män. HBL.

VECKANS SÄMSTA:
”I domen står det ”Det finns risk att hon hamnar i en situation där hon blir sexuellt utnyttjad eller gravid i unga år”. När en annan 14-åring omhändertas står det; ”Genom sitt beteende har hon låtit sig utsättas för sexuella övergrepp”. Jag blir så ledsen i mig själv att man ens kan skriva sådana grejer, att de lägger skulden på mig, att det är mitt fel. Det är ju inte jag som har utsatt mig för övergrepp. Det är ju tvärtom de jag träffat som utsatt mig för övergrepp.” SR.

VECKANS FEMINISM:
”Ibland baxnar man över hur lite som förändras. Unga flickors som utsätts för övergrepp blir inlåsta ”för sitt eget bästa” samtidigt som det är otroligt svårt att få en vuxen man dömd för dessa övergrepp. Kvinnor har i alla tider setts som ansvariga för mäns sexualitet och så är det fortfarande.” Fanny.

VECKANS TANKESÄTT:
Det finns alltid en förklaring till att just hon blev våldtagen. …Och det är att en man bestämde sig för att våldta henne! …

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Vi luras att tro att vårt värde ligger i vårt yttre. Fin och söt säger vi till små flickor och tuff och cool säger vi till små pojkar. Försök undvika det. Tänk på hur du pratar med dina kvinnliga vänner. Ger du dem komplimanger för deras utseende eller deras förmågor, egenskaper och prestationer? Vi kvinnor är indoktrinerade att fokusera på vårt yttre. Tänk om vi tog all den tiden och la på annat istället. Om vi slutade kommentera varandras yttre konstant. Jag är snygg ibland och ful ibland. Ibland ser jag het ut och och ibland ser jag ut som ett troll. Inget av det förändrar mitt värde eller hur jävla grym jag är. Jag vägrar reduceras till mitt utseende. Jag är en mångfacetterad, smart och kompetent kvinna som inte existerar på denna jord för att behaga män.” Fi Lindfors.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”ALLAS individuella RÄTT att utvärdera och tillgå olika behandlingar och ingrepp utifrån ett informerat val. En bredare kunskap och fler människor kan må bra, nyttja egenmakt vad gäller vår fertilitet och få adekvat vård utifrån just våra förutsättningar. Det tror jag vi gör bäst när vi erkänner hur vår fysiska verklighet faktiskt ser ut. Läs om transinkluderande feminism. Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
”Kroppen kan inte ta upp näringen i vegokött. Mineralerna är bundna till fytat och kan inte tas upp och användas av kroppen. De så kallade köttsubstitut som finns i affären kan ha ett missvisande näringsinnehåll. Trots höga nivåer av exempelvis järn, så kan inte kroppen tillgodogöra sig det. Produkterna är framför allt tillverkade av soja- och ärtprotein.” Chalmers.

VECKANS LÄRDOM:
Good decisions come from experience. Experience comes from making bad decisions. (Mark Twain)

VECKANS BLOGG-TIPS:
Underbara Clara! Läs om Ett sportigt lov inkl kommentarer och sedan Läsarnas balanserande effekt.

VECKANS FUNDERING:
”Vi människor verkar i regel ha lättare att stötta i motgång än att glädjas i medgång…? ”Den som kommer för högt ska plockas ner igen. Den som lyser för starkt ska dämpa sig. Och det är ett utjämnande som kan kännas fruktansvärt för den som äntligen kravlat sig upp ur ett hål. Ska jag ner dit igen? Får jag inte vara glad?” Underbara Clara.
Jag har funderat mycket över det som Clara skriver om, i mina tidigare fredagslistor t ex i förra veckan.

VECKANS KÄNSLA:
Vi är så vidskepliga att ens uttala att någonting bra händer oss. Peppar peppar ta i trä. Kan vi ens tänka tanken att det går bra tyst för oss själva utan att samtidigt få katastrof-tankar? Tankebubblor.

VECKANS ORD:
Att jinxa. Ordet kommer från engelskans jinx. Det är också ett substantiv med betydelsen förbannelse eller olycksbringare. Vidskepelse och folktro ligger bakom. Hur Jinxar man? Att försöka påverka framtiden genom att på ett självsäkert sätt säga vad som ska hända, bara för att sedan få se det motsatta inträffa istället.

VECKANS CITAT:
My biggest flex is that I healed without wishing harm om the ones that hurt me. I healed without turning into them.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
I hate the idea of someone else has it worse. Your pain and trauma are completely valid despite what someone else went through.

VECKANS VISDOM:
When you replace Why is this happening to me? with what is this trying to teach me? everything shifts.

Dagens låt: Pink – Cover me in sunshine

2 kommentarer

  1. Alltså underbara Underbara Clara! Älskade inlägget och kommentarsfältet om sportlovet. Älskar dina fredagsinlägg också. Alltid massa klokheter och tänkvärdheter. Idag fastnade jag speciellt för Mark Twain-citatet. Trevlig helg på dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.