Fem en fredag / mörker / D-vitamin

Denna bilden visar vintersolståndet 2022 i södra Sverige.
 1. Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet?
  Jag tycker att alla länder borde ha en tidszon som passar den klyftan av jordklotet där landet ligger. Kolla på denna bilden så kan du ser vilka tidszoner vi har i Europa nu och hur det skulle kunna vara! Jag tycker att vi ska avskaffa sommartiden och ha normaltid året om!
 2. Vad innebär mörkret för dig?
  Det är som mörkast vid vintersolståndet ca 21 december. Då hjälper det inte, vilken tidszon man än har så är det mörkt när jag kör till jobbet och mörkt när jag kör hem. Det är det som är jobbigast med mörkret: mörkerkörning och att stiga upp när det är mörkt. Jag får nu vänta till mitten av mars innan jag kör köra till jobbet i dagsljus igen.
 3. Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig?
  Det är fortfarande höst meteorologiskt sett (Årstidskartan) och även i kalendern fram till vintersolståndet den 21 december. Ännu så länge har det varit en ovanligt mild vinter här utan minusgrader. Det syns inga minusgrader de närmaste tio dygnen heller. För mig gör det inget om det dröjer med minusgrader tills vintern.

När det är vintersolståndet kommer den bara upp ca 9 grader när den står som högst. Kolla på bilden här ovanför. Solen står lägre än 45 grader på himlen nu och det bildas knappt inga D-vitaminer när du solar. Ungefär i 4 månader från april till augusti kommer solen så högt som 45 grader i södra Sverige. På Prognosen.nu soltider kan du ställa in och se hur är där just du bor!

D-vitaminer lagras i kroppen, men inte hela vintern. När det blir december tänkte jag därför ta en kur med D-vitamin för att bli piggare. Och glöm inte magnesium.

”Den som tror att det räcker ända till nästa sommar tror fel. D-vitamin har en halveringstid på mellan tre veckor och två månader” Vi behöver äta D-vitaminrik mat som ägg och fet fisk och det kan också behövas kosttillskott. Läs mera på Land.se
”D-vitaminbrist är vanligt hos svenskar. Nordliga folkslag utvecklade blek hud för att kunna bilda nödvändigt D-vitamin i huden trots svag sol” Läs mera på Dietdoctor.com.

Frågor om mörker hos elisamatilda Fem en fredag v. 45: Mörker.

Tillägg 12/11: Idag har jag varit utomhus på förmiddagen. Först var det molnigt, men sedan tittade solen fram! Det kan ha varit sol i en kvart 🙂

Publicerat den
Kategoriserat som Fem en fredag

4 kommentarer

 1. I november förra året hade vi faktiskt lite snö. Men termometern visar idag på 14 grader. Känns ju helt galet i november. Samtidigt som det är skönt att inte behöva ta på sig vinterjackan än.

 2. Visst är det mörkt i Norden nu, men jag gillar variationen, Fransmännen som kom på ”Sommartiden”, för där blir det ännu mörkade ännu tidigare på sommaren, här har vi ju sol nästan dygnet runt under sommaren! Normaltid mår både kossorna och människorna bättre av, märkligt att intelligenta människor här tror att klockan gör sommarkvällarna ljusare…
  En kvart ute i dagsljus ger bättre sömn nu denna mörka årsid 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.