Soltider / D-vitamin / sola / UV-index

Prognosen.nu soltider.

När?
När står solen över 45 grader på himlen. Det kan du ta reda på genom att skriva in din plats på Prognosen.nu. Detta är en intressant sida. I mitt exempel här ovanför visas alltså platsen Borgholm klockan 13.00 idag. Det är då som solen står som högst på himlen (Det hade varit 12.00 om vi hade haft normaltid). Solen kommer upp över 45 grader ca klockan 10.35 och hamnar sedan under 45 grader klockan 15.20. Denna tid kommer att minska, redan den 21 augusti är det ca en timme mitt på dagen som solen står över 45 grader.

minsoltid.se

Hur länge?
Solens UV-strålning gör att huden kan bilda D-vitamin. Hur länge en person behöver vara i solen för att bilda D-vitamin är individuellt. Strålsäkerhetsmyndigheten. ”UV-index varierar med årstiden, tiden på dygnet och vädret. Minsoltid.se är en webbtjänst från Strålsäkerhetsmyndigheten. Den hjälper dig att uppskatta hur länge du kan stanna i solen utan att bränna dig. Du har ett eget ansvar att bedöma hur rimlig soltiden är för dig.”

”Det räcker att vara ute i solen i 20-30 minuter mitt på dagen på sommaren för att ladda D-vitamindepåerna helt. Det blir alltså inte mer D-vitamin för att du är ute längre – ännu en anledning att inte vara i solen så länge att du bränner dig.” FoodPharmacy.

Hur?
”Om du ligger på rygg och solar, mitt på dagen när solen är som starkast i ca 30 minuter så kan det ge motsvarande 10 000 IE vitamin D. Vänder du på dig och solar även andra sidan av kroppen så kan du få 10 000 IE till. Det vill säga 20 000 IE totalt. Då gäller det förstås att man exponerar bar hud utan solskyddsfaktor för solens strålar. Ju mer exponerad hud, desto mer vitamin D bildas. Det vill säga, du behöver vara ute i bara bikini eller badbyxor för att kunna tillgodogöra dig hög halt av vitamin D.” Holistic.

Varför?
Fördelar:
Att sola lagom är bra för hälsan. D-vitaminbrist ligger bakom fler och fler sjukdomstillstånd upptäcker man. MovNat.
”Allt mer forskning tyder på att D-vitaminbrist har en roll i en mängd av sjukdomar. Det gäller bland annat sjukdomar som vinter- och vårdepression, infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdomar, autism och övervikt.” Vården.se
Läs mera om D-vitamin på Kurera.

Nackdelar:
Översolning, som gör att du bränner dig, kan leda till cancer. Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Läs mera på Cancerfonden.

Så i ena vågskålen ligger hälsofördelar med D-vitamin och i den andra ligger hudcancer… Det gäller, som alltid, att lagom är bäst. Sola med måtta. När din soltid är ute behöver du skydda dig: i skuggan, med täckande kläder eller med solkräm. Men välj en bra solkräm…

”Syntetiska solskydd har inte bara en negativ påverkan på korallreven i våra hav – vilket lett till att de förbjudits i en rad länder – de innebär även hälsorisker. När drygt 200 solskyddskrämer i Sverige undersöktes, hittades misstänkt hormonstörande ämnen i fler än hälften.” Kurera.
”Flera solskyddsprodukter på den svenska marknaden innehåller dock kemikalier som är giftiga för vattenlivet. ”Dels finns det hormonstörande ämnen, dels vet vi också att en del kemikalier kan påverka koraller på havsbotten.” sr.se.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.