Trevlig helg / fredagslistan / sänka sina krav?

Trevlig helg
Bild: Caroline Roosmark

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Sagolika Kvinnor Kalender 2023 av Caroline Roosmark. Ett projekt som stöder Fryshusets Barn till ensamma Mammor.

VECKANS TV:
The Crown på Netflix.

VECKANS GAG:
Karta över Australien… 🙂

VECKANS MILJÖ:
”Jag funderar lite över vår relation till sociala medier just nu. Jag har i flera år nu pratat om att det vi ser i våra flöden bidrar väldigt starkt till att förstärka – eller förskjuta – normer. Så länge flödet är fullt med shoppinghauls och flygresor får vi känslan av att ”alla andra” lever så, och då är det väldigt lätt att själv fortsätta i gamla hjulspår. ”Ingen av oss har redovisningsplikt i sociala medier. Tvärtom, vi väljer alla bort massor av saker vi inte visar upp varje dag.” Läs hos Maria Soxbo.

VECKANS SÄMSTA:
Cancel culture, utfrysning. ”Det allra tydligaste beviset på att denna strömning bara ökat och i allra högsta grad existerar är ju folks ökade rädsla för att säga och göra ”fel” – eller fel på riktigt. Eftersom förlåtelse inte tycks existera i sociala medier. …”Rädsla passiviserar och dödar allt från kreativitet till fria samtal och debatter.” Cissi.

VECKANS CITAT:
Vad har ”cancel culture” för effekt på yttrandefriheten? ”Otrygga och rädda barn, ungdomar och vuxna får ju vid sidan om en kraftigt försämrad livskvalitet dessutom dåliga förutsättningar för att vara produktiva. Människor som är mer rädda för att göra fel än de är måna om att försöka göra rätt är sällan produktiva.” Jonas Melander på Quora.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Cancel Culture är extremt farligt. För den hotar hela det civiliserade samhället. Vad spelar det t ex för roll om rättsväsendet dömer på ett sätt och ”media-domstolen” då dömer på ett annat? Då spelar det väldigt liten roll vad rättsväsendet säger. Vi har då ett väldigt rättslöst samhälle och ett väldigt ociviliserat samhälle.” via Quora.

VECKANS FUNDERING:
att ens egenvärde aldrig ska definieras av andras åsikter om en.

VECKANS ORD:
Agens. Inom samhällsvetenskap talar man om personlig agens (med betoning på e) som handlar om en persons förmåga att styra sitt liv och uppleva att man har makt att vara den man vill vara. Wikipedia.

VECKANS FEMINISM:
”…på något sjukt sätt så kan alla feministiska begrepp vridas ur våra händer och bli argument för att kvinnors kroppar ska vara varor.” Många intressanta inlägg om Surrogatmammor denna veckan hos Fanny.

VECKANS FANNY:
Hur folk pratar om att kvinnor väljer Bad Boys. eller att killar väljer sårbara och lättmanipulerade tjejer. Läs vidare hos Fanny fannyarsinoe.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Charlotte om att inte vara så kräsen för att hitta en pojkvän. Vad svarar en när omgivningen säger att en ska sänka sina krav? -Och vilka av dina krav fick du sänka när du träffade din pojkvän då? 🙂 eller -Tycker du inte att jag är värd en bra pojkvän? Instagram: anderssoncharlotte

VECKANS HÄLSA:
”Lymfsystemet är vårt reningsverk och trots att det har så stor betydelse för vår hälsa så glöms det oftast bort. Det är kroppens avfallstransport från vävnader och mjukdelar och en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Ett bra lymf-flöde ger starka, smidiga muskler och leder, elastisk bindväv och en frisk kropp.” Så kan du rena och stödja lymfsystemet. Läs på Bodystore.

VECKANS ANDETAG:
Lotorpsmetoden är en mycket effektiv metod för att behandla andningsproblem.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”För att friheten och den lediga tiden ska bli värdefull, behöver den vara synkroniserad med andras frihet och lediga tid.” Om man strävar efter med ledig tid och större frihet. Är det samtidigt viktigt att reflektera över vad man vill göra med den här lediga tiden och friheten. Tiden måste på ett eller annat sätt vara meningsfull för att kännas värdefull.” Minimalisterna.

VECKANS VISDOM:
Förnöjsamhet uppnås inte den dag vi har tillräckligt.
Utan den dag vi inser att det vi har är tillräckligt.
”Att öva och fokusera på tacksamhet är den kortaste vägen för att uppnå mer lycka. Och jag skulle vilja hävda att det är den enda vägen för att uppnå mer bestående lycka.” Minimaliserna.

VECKANS INSIKT:
Ingen frågar efter mig.

VECKANS TANKE:
Jag behövs inte längre. (Uppdatering 12/11: Detta var för deppigt… ♡)

Dagens låt: Keane – Somewhere only we know

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.