Trevlig helg / fredagslistan / gråskalor

Trevlig helg
Bilder: Displate, Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
yoga_girl är bäst! ❤️

VECKANS SÄMSTA:
TV4. Efter Fem. När de skulle intervjua Rachel i söndags blev det inte särskilt bra gjort.

VECKANS FUNDERING:
Om du bara läser rubrikerna. Om du bara tänker i svart eller vitt istället för gråskalor. – Det går att kompromissa! Det behöver inte vara antingen det ena eller det andra, det kan vara både och. Läs på innan du drar slutsatser. Fördjupa dina kunskaper.

VECKANS RÅD:
Allt är inte svart eller vitt! Det finns gråskalor! Var inte så snabb med att döma. (Se upp med ord som ”ingenting”, ”allt”, ”totalt” eller ”fullständigt”. De visar att du kan vara på väg in i tankefällan Allt-eller-intet-tänkande.)

VECKANS KUNSKAP:
”Flera av skolmedicinens behandlingar har tidigare varit alternativa, men har efter vetenskapliga studier inkorporerats i skolmedicinens arsenal. Vi kan ha något att lära av komplementär och alternativ vård.” Läkartidningen.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Gör man inget åt grundproblemet (våldsamma män, kvinnors gratisjobb i hemmet, kvinnors sämre ekonomiska villkor i allmänhet. Överbelastad förlossningsvård, ingen eftervård, skolsystemet i Sverige med mera) så är det inte så konstigt att barnafödandet sjunker.”
”Att ta hand om sina barn, det är någonting i livet som skänker glädje. Det är saker som till sin natur är omöjliga att prissätta, och därför blir det kvinnan som betalar priset. Det är hon som får mindre lön, det är hon som får lägre pension, det är hon som blir sjukskriven på grund av den stress den dubbla arbetsbördan orsakar, det är hon som blir ekonomiskt beroende.” fannyarsinoe

VECKANS BUSIGA:
”A froth of mansplainers” 🙂 callybeatoncomedian

VECKANS ORD:
Froth (skum, fradga) Something resembling froth (as in being unsubstantial, worthless, or light and airy).

VECKANS UTROPSTECKEN:
När någon beslutar sig för att anta saker om mig… ASSume chatsuccesshub

VECKANS ROLIGA:
”Inte bara är hon vackrare, hon äter också nyttigare, springer i skogen, är bättre på myskvällar och har fler vänner än dig.” Instagram-spegeln, mitt i prick. Fredrik Skavlans teckningar. fredrikskavlantegner

VECKANS SÖTA:
När gamlingarna leker Ta svansen! 🙂 hakonsand

VECKANS GLADA:
Om Leif & Billy behöver hjälp så finns alltid 7-åriga Leia 🙂 sverigesroligastebarn

VECKANS DANS:
Never a dull moment with this stunner! thibaultandnicole WestCoastSwing. glennball7

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Det svenska ordet stämma. Martin Arvebro theswedishlanguage

VECKANS SKRATT:
Inte lätt för Alexa med scottish accent. callum_kerr_1

VECKANS TV:
BBC Planet Earth. Så många roliga fåglar det finns!
Gift vid första ögonkastet säsong 10. Aftonbladet.

VECKANS KLIMAT:
Jag har fyra barnbarn och det vore underbart om de kan få en framtid med ett uthärdligt klimat. Det är bra om regeringarna gör något och inte bara pratar och sätter ekonomiska intressen först!” Hanna Ley Klimaseniorinnen. Schweiz fälls i Europadomstolen: Otillräckliga åtgärder mot klimatförändringarna SR.

VECKANS MILJÖ:
”Det här är en tickande miljöbomb” Här tankas ryska skuggflottan – från fartyg utanför Gotland. En oljetanker som ligger ankrad utanför Gotland sedan flera månader väcker oro hos myndigheterna. SVT:s granskning visar att fartyget dagligen pumpar över bränsle till Rysslands skuggflotta i Östersjön. SVT.

VECKANS CITAT:
”Kvinnor ”bär” inte barn. De bygger varenda cell i en barnets kropp. Kvinnor är inte passiva kärl, opåverkade och obehindrade av en graviditet. Den invaderar varje del av en kvinnas kropp och och liv.” Rhymes with orange.

VECKANS FEMINISM:
”Våld mot kvinnor betraktas ofta som En Hemsk Historia, som ett tragiskt öde lösryckt ur tiden och samhället. Enskilda kvinnor liksom bara DRABBAS av saker för att det finns enskilda elaka män.”
”Vi behöver en generell förbättring av kvinnors livsvillkor och därmed förmåga att stå på egna ben. Det är viktigt att det finns någonstans för utsatta kvinnor att vända sig i sin absoluta nöd men det kan ALDRIG kompensera för generella förbättringar i välfärden som gynnar ALLA kvinnors frihet och oberoende och därmed också gör att många kvinnor slipper hamna i sådan nöd. Problemet med detta är ju att det kostar, och det är mycket billigare för politiker att rynka pannan och säga att våld är OACCEPTABELT. Bra åsikt! Sluta nu bedriva en politik som ger våldet plats att växa.” LÄS HELA! hos fannyarsinoe

VECKANS BOK:
Männen är våldsamma – men det struntar ni i. Kajsa Ekis Ekman Aftonbladet 2020.
”Äntligen någon som tar upp vad min bok handlar om. Vad som gjorde hans plundring möjlig. Och vad som var skälet till att jag ansåg boken var viktig att skriva – för andra, för alla. Så här ser våldet ut. Så här kan en stark, sund, självständig, glad människa brytas ned. Jag har hela tiden förfärats över – faktiskt chockats av – att inte en enda kritiker som har skrivit om min bok Ödeläggaren har nämnt det våld han utsatte mig för, det våld – psykiskt och fysiskt – som gjorde det möjligt för honom att också ruinera mig och nästan göra mig hemlös.” christinaherrstrom.

VECKANS HÄLSA:
”Något är SÅ IN I HELVETE fel och på väg i vilse riktning i samhället när 1.2 miljoner svenskar behöver antidepressiva mediciner för att fungera! Upp 40 procent på tio år. Medicinerar vi för att stå ut? Har vården för lite tid, resurser, kompetens för att ställa diagnosen och att följa upp patienterna?
”Har vår tillvaro blivit så känslomässigt förflackad och ytlig att vi håller på att dö från leda och själsligt liggsår? ”Den STÖRSTA MYTEN som fuckar med människors själ idag är FÖRVÄNTNINGEN på att livet ska vara kul, bekvämt, roligt, lätt och friktionsfritt. Som en enda lång obekymrad förfest med ett glas prosecco i handen. Meningsfullhet skapar motstånd. Motstånd förutsätter obeveklighet. Obekvämhet frigör potential. Potential skärper drivkraft. Drivkraft vässas till målsättning. Målsättning leder till aktion. Aktion föder tillfredsställelse. (Därmed inte sagt att medicinering inte behövs ibland – klart den gör. och bra att den möjligheten finns.) jonascolting. och lyssna på SR.

VECKANS INSIKT:
”Under 2019 så fick ca 1 per 1000 invånare psykoterapi. Som jämförelse fick 102 per 1000 invånare samma år antidepressiva läkemedel. Sverige är sämre än flera andra länder på att erbjuda psykoterapi” SvD.
”Behandlingarna med antidepressiva läkemedel fortsätter att öka i takt med att fler barn och unga vuxna diagnostiseras med psykiska besvär. Dubbelt så många flickor och unga kvinnor fick antidepressiv medicin under 2019, jämfört med pojkar och unga män. Bland kvinnor mellan 18 och 24 år gjorde 10 procent minst ett uttag av ett antidepressivt läkemedel på apotek. För män i samma ålder var andelen 5 procent. Förklaringen är delvis att flickor och unga kvinnor oftare får diagnoserna depression och ångestsyndrom. Det finns även andra tillstånd som de här läkemedlen används vid och de är också vanligare bland kvinnor. Det handlar om smärttillstånd, ätstörningar och PMS.” SVT.
”Var ärliga med hur svårt det kan vara att sluta med antidepressiva! Orsaken är att vården kallar problem med att sluta med dessa mediciner för ”utsättningssymptom”. Ordet ”utsättningssymptom” är inget ord som vi använder i vardaglig svenska. Däremot brukar vi kalla det för beroende när en människa har svårt att sluta med något. Jag tycker därför svenska läkare ska börja tala patienternas språk och kalla det för beroende när någon har svårt för att sluta med antidepressiva mediciner.” GP.

VECKANS UTTRYCK:
Vi är uppkopplade och bortkopplade brukar jag säga och vi har tappat tid för reflektion. Stress får oss att känna hopplöshet och leder till tunnelseende.” Stress är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivningar SVT.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Vaknar du på morgonen och känner dig stel och öm? Eller kanske du bara vill sträcka ut din kropp och öka din flexibilitet? Eller helt enkelt gå upp ur sängen utan smärta? Dessa stretchningar tar bara 5-10 minuter och hjälper dig att möta dagen med att känna dig lite friare och ledigare.”
yogafornewbie och ageingdisgracefully_

VECKANS FINA:
Killar med koll! ”Det är direkt inspirerande att se unga män med ett så gediget grepp om menstruationscykler. Det ger oss hopp för framtiden och påminner oss om att utbildning och öppen dialog verkligen kan bryta barriärer.” hormona.io

VECKANS ÖVNING:
”Att utföra en knäböj kräver vissa saker. Tex att höften gör sin beskärda del av kakan. Om inte höften gör sin beskärda del, ja då är det någon annan i teamet som får stå för höftens jobb. Och det är inte sällan ryggen får stå för skitgörat. Kroppen ska och bör jobba som en enhet, vi har leder och muskler som står för olika uppgifter med en sak gemensamt, att förflytta oss från A till B på ett någorlunda effektivt sätt. Testa dessa övningar innan du knäböjer nästa gång! Mjuka upp ljumskarna. Titta hos isaknyqvist.
How to do Frog Pose (Mandukasana). YouTube.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Jag upptäckte kraften i att viska. Det kastar inte in dem i kamp- eller flyktläge som när man skriker… så att viska det är ett bra sätt att fånga deras uppmärksamhet och förvandla dem till i stort sett vad som helst. Så låt oss hoppa över skriket och arbeta med en viskning för att få dina barn att lyssna på dig. Lyssna på happy.human.life

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Kom ihåg att gamla människor du möter kanske var mycket coolare än du är, när de var i din ålder.” / Tomas Gunnarsson.

VECKANS TANKESÄTT:
”Istället för att lägga ner en massa tid på att ta rätt beslut. Gör så att det beslut du tar blir rätt! När vi tagit ett beslut som inte blir bra så ångrar vi oss för att vi utgår ifrån att ett annat beslut skulle blivit bättre. Det kan vi aldrig veta. Ett annat beslut kanske hade blivit bättre eller sämre eller lika? Det finns ingen magisk manual på hur vi ska leva våra liv.” ett_enklare_liv

VECKANS TANKE:
”Jag kan rimligtvis inte skämmas eller be om ursäkt för något som jag inte kunnat påverka. Däremot måste jag som privilegierad vara medveten om att jag har fördelar som inte andra har, och att de fördelarna inte tilldelats mig för att jag är mer värd dem utan för att vi lever i ett samhälle som på många sätt är orättvist. ”Det är ju större chans att man är medveten om att man saknar privilegier (för att man väljs bort redan i jobbsökandeprocessen för att man har ”fel” namn, tex) än att man är medveten om att man har privilegier (för så länge allt rullar på behöver vi ju inte tänka så mycket på detta). Det är inte fel att vara privilegierad, det viktiga är att vara medveten om sina privilegier.” LÄS vidare hos Maria Soxbo.

VECKANS VISDOM:
Att vara med någon som vill höra din sida av saken, även när de inte håller med dig.
Att vara med någon du kan skratta med och som du kan luta dig emot.
Att vara med någon som är ditt lugn och trygghet, inte ett projekt som du måste fixa.
Att vara med någon som gillar dig och inte är rädd för att visa det.
case.kenny

VECKANS INSPIRATION:
The Five L’s of Life: Live, Learn, Love, Listen, Laugh.
“Live Fully. Learn Truly. Love Deeply. Listen actively. Laugh like your life depends on it.”

Dagens låt: Freya Ridings – Lost without you

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.