TV tips / om kameran / film

Bilder från SVT K-special.

TV-tips TITTA PÅ DETTA!
”Dokumentär om kamerans historia och vår relation till kameran. Människans besatthet av att filma och fotografera sin omvärld har förändrat vårt beteende. Vad händer med världen när alla är upptagna av att fånga den på bild? Filmskaparna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck undersöker mänsklighetens förälskelse i världen genom kameralinsen. Svensk dokumentärfilm från 2023.”

And the King Said, What a Fantastic Machine SVT. och eftersnack på SVT.
”Varje minut laddas det upp fem hundra timmar film på YouTube. Vad säger det om vår samtid? En hel del såklart. Filmskaparna gör ett ambitiöst försök att visa exakt vad. ”Talande för mänskligheten i stort är förresten att det bara dröjde ett år efter att bröderna Lumière premiärvisade en av världens första kortfilmer innan George Méliès kom på hur man kunde manipulera bilden och skapa trick och illusioner. YouTube och propaganda känns som en lika logisk som nedslående följd.” SVT kultur.

-Ni har beskrivit er TV-kanal som verklighetsflykt. Vad flyr ni från?
-Världen så som den ser ut! Minns ni TV-serien The Beverly Hillbillies? Folk här är rädda nu. Alla andra pratar bara om stigande guldpriser, börs-ras, översvämningar, jordbävningar och sånt. Vi visar The Beverly Hillbillies så att folk slipper tänka på det. Underhållning är ju till för att man ska få glömma sitt eländiga liv.” Ted Turner (grundare av CNN 1980.)

(”The Beverly Hillbillies är en amerikansk tv-kommission som sändes på CBS från 1962 till 1971. Clampetts, en fattig familj från en stad i Ozark-bergen i Missouri, som flyttar till posh Beverly Hills, Kalifornien, efter att de ha funnit olja på sin mark. Detta är en av de serier som fortfarande finns kvar bland de 100 mest sedda tv-serierna i USA.”)

Tillägg 15/4: När den irländska presidenten (Éamon de Valera) lanserar nationell TV 1961: ”Jag hoppas att denna tjänst ska utgöra en källa till förströelse och underhållning men även information, undervisning och kunskap. Jag måste medge att jag ibland när jag tänker på televisionen och radion och deras enorma inflytande blir jag en aning rädd. Liksom kärnkraften kan de användas till oändligt många goda ting men också vålla oåterkallelig skada.”

2 kommentarer

  1. Ja, alltså! Måste kolla på den där dokumentären som tangerar både det ena och det andra jag håller på att ta in just nu. Har snart läst färdigt Jonathan Haidts The Anxious Generation och lyssnar parallellt på Johann Haris Stulet Fokus. Tänker på hur eländigt beroende jag är av stimulans jämfört med förr och hur jag älskar och hatar min telefon på samma gång. Så mycket fantastiskt jag har tillgång till, men vilka otjänster den gör mig samtidigt! Inte bara jag berörs såklart, hela mänskligheten har fått en helt ny spelplan att förhålla sig till…

    1. Jag håller med dig. Jag känner igen mig i hur lättillgängligt allt är när man går runt med internet i fickan, och hur sociala medier slösar med vår tid. Så kul samtidigt så farligt. Vi behöver formulera våra egna tankar också, inte bara matas med andras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.