Trevlig helg / fredagslistan / Påsk

Trevlig helg
Bild: Lakrids by Bülow.

Fredagslistan på en torsdag. Skärtorsdag.

VECKANS BÄSTA:
Thank you for the music, Abba! SVTplay. Titta så fint! ❤️

VECKANS SÖTA:
Var nöjd med det du har! Hultsfred baby YouTube 🙂

VECKANS FAKTA:
”En höna börjar värpa vid cirka 20 veckors ålder och lägger därefter fem till sex ägg i veckan. En höna värper normalt bara under den ljusa årstiden. För att vi ska kunna äta ägg året om används lampor som tänds och släcks så att dygnet blir lika ljust som på sommaren. ”Vita höns värper oftast vita ägg och bruna höns oftast bruna ägg. Äggen kan också ha olika storlek. Det beror t ex på att unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.” BondeniSkolan.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Som 33-åring på väg från ett 15 år långt äktenskap med 3 barn… Lyckan ligger inte i tuttarna. Inte ens i mannen. Inte hos barnen. Men i dig själv. Sluta leta. Ingen kommer rädda dig. Gå inåt. Stäng av allt… vad är det DU vill?” Jag är det bästa som hänt mig!Olga Rönnberg.

VECKANS SKRATT:
Saker du aldrig får höra mig säga till min man 🙂 Olga Thompson big_fat_greekmother

VECKANS BUSIGA:
The toughest job! jobbintervju. YouTube.

VECKANS GLADA:
Så snyggt gjort! Marble-music. victordemartrin

VECKANS TV:
”Ett arkitektoniskt mästerverk signerat Mats Fahlander, där varje vrå genomsyras av Feng Shui-principer.” Villan på Värmdö från Husdrömmar är till salu Bjurfors.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Politiker vid makten: Var är ni när kvinnors liv släcks? Var är ni när barn står utan sin mamma? Var är alla krav? Var FAN är presskonferenserna? Och VAR är alla män som säger STOPP!? SLUTA slå, våldta, förnedra, skrämma och döda?? VAR?!” Nina Rung.

VECKANS POLITIK:
”Såå ska samhället motverka mäns våld mot kvinnor. Vi medvetandegör. Vi utbildar. Vi samverkar. Vi utreder. Lagför. Flyttar gärningsman. Skyddar kvinnor. Ser till att kvinnojourer har resurser. Ser till att uppvärdera och prioritera kvinnors liv genom att agera med kraft. Låt mäns våld mot kvinnor bli en fråga för alla. Frågan är SÅ mycket viktigare än partitillhörighet!Nina Rung.

VECKANS UTROPSTECKEN:
Intressant om publik service och vänster- resp. höger-politik. ”De anställda på public service är således inte dummare än att de med pekfingret i luften känner vartåt vinden blåser. Det gäller deras jobb. Vilket de i den strategiska frågan ännu oeniga högerpartierna gärna påminner om. Exempelvis genom att beordra sparpaket. Bara som en liten varning om vad som kan komma i framtiden.” Vi måste värna om att få ha samhällskritisk journalistik. Aftonbladet.
”SVT:s rapportering ska vara oberoende och våra journalister ska stå fria att granska makten. Och politiker ska hålla fingrarna borta från SVT:s journalistik och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har till uppgift att granska dem.” SVT.

VECKANS RÅD:
”Du ser rubriken i ditt flöde på Facebook och delar, precis som din kollega redan har gjort. Texten och bilden sprids vidare till dina vänner, till deras vänner… I sociala medier är neutral det minst spännande man kan vara.” Frågor du bör ställa innan du delar något. Vill du sprida det här? Läs hela texten innan du delar så att du vet exakt vad det handlar om. Vem vinner på att nyheten sprids? Överväg om du vill bidra till det. Verkar det för bra eller för dåligt för att vara sant? Då är det oftast det. Vem står bakom nyheten från början? Kolla upp avsändaren, försök hitta ursprungskällan och se upp för återvunna stories. Finns det någon annan oberoende källa? Dubbelkolla om någon annan skriver om samma sak.” internetkunskap.

VECKANS ORD:
Clickbait, på svenska klickbete, är en rubrik eller text som är utformad på ett överdrivet eller osant sätt för att locka läsaren att klicka på en länk till en webbplats. Metoden är vanligt förekommande för delat material på sociala medier och spelar ofta på starka känslor och ovisshet.” internetkunskap.

VECKANS RÅD:
”Det är viktigare att vi får ljus på morgonen! Forskare som jobbar med hälsa, sömn och återhämtning propagerar för att gå tillbaka till normaltid när vi ska slopa tidsomställningen. ”De som tycker att vi borde ha sommartid året runt måste förstå att morgonljuset är väldigt viktigt för oss. Livsstil.

VECKANS MÖRKER:
”En del kommer att känna av att det inte är lika ljust på morgonen som det har varit hittills, i alla fall om man går upp rätt så tidigt. Frågan är, hur länge man måste vänta för att få lika tidiga soluppgångar som man hade före tidsomställningen. Med andra ord – när går solen upp en timme tidigare än idag för att kunna jämna ut den här timmen för sommartiden?” Astroinfo.

VECKANS SÄMSTA:
Min väckarklocka ringer 5.20. Denna veckan har solen gått upp en liten stund efter det cirka 5.30. Så skönt! Men nästa vecka, efter att vi ändrat till sommartid, går solen upp en timme senare. Sedan måste jag vänta till ca den 22 april innan solen går upp ca 5.30 igen! Det är så dumt med sommartid! Snälla kan vi ha vintertid (=normaltid) året om tack!
Tillägg 29/3: På dessa kartor kan du se hur tidszonerna ligger i världen. Bilden som visar skillnaden mellan tidszonen och solens läge är särskilt intressant. De som bor i vita fält mår bäst tror jag.

VECKANS KUNSKAP:
”Påskfullmånen 2024 infaller 25 mars (alltså på Våffeldagen) vilket är en måndag, således infaller påskdagen följande söndag – 31 mars. Påsken styr i sin tur en rad andra traditioner såsom fettisdagen (13 februari), Kristi himmelsfärdsdagen (9 maj), pingsten (19 maj) och Kristi förklarings dag (14 juli).” Svenska Högtider.
”Skillnaden i påskdatum mellan de östliga (ortodoxa) kyrkorna och de övriga beror primärt på att de förra behållit den julianska kalendern, medan västerlandet från 1582 successivt gick över till den gregorianska. Sedan kyrkomötet i Nicea år 325 firar alla kristna påsk den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen – dock alltid efter den 21 mars. Eftersom den julianska kalendern för närvarande är 13 dagar efter den gregorianska firar de ortodoxa i praktiken påsk tidigast 4 april. Frågan kompliceras också av olika sätt att beräkna fullmånens inträffande i anslutning till vårdagjämningen, som utarbetades under antiken. Det är därför inte den astronomiska fullmånen som styr, utan den ”ecklesiastiska”. Dessutom måste påsken enligt östkyrklig tradition firas efter den judiska, vars datum ju även det varierar kraftigt från år till år. fof och SO-rummet.
”Metons cykel har även använts för att beräkna när den kristna påsken infaller. Den metonska fullmånen – även kallad ecklesiastiska fullmånen och påskfullmånen – är fullmånen beräknad efter Metons cykel, varför dess datum inte nödvändigtvis sammanfaller med den astronomiska fullmånens.” Wikipedia.

VECKANS FEMINISM:
”Kvinnor lärs inte att känna igen mönstrat för mäns våld, utan istället att romantisera det. Och sedan undrar folk hur de inte kunde se tecknen?” farida.d.author

VECKANS HÄLSA:
”Visst finns det massor med individuella situationer där något eller några läkemedel var helt på sin plats, men det är sällan vi ifrågasätter varför vi inte kunde må bra utan. Varför uppstod problemet? Vi har inte PMS för att vi har brist på preventivmedel. Vi har menstruella problem till följd av situationen för alla människor (särskilt vi med livmoder) i denna kultur, i detta samhälle.” Vulverine.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Tänk om kvinnor gick genom livet med en respektfull RELATION till kroppen, dess faser och signaler, istället för att hata våra kroppsfunktioner? Vilket budskap är mest empowering; att du som kvinna är naturligt defekt och din ENDA chans till ”välmående” är att medicinera bort din menscykel, eller att den är en del av dig som du KAN PÅVERKA? ”Menscykeln är en spegel av din allmänhälsa. Den är kopplad till allting annat och påverkas av vad du gör och äter. Den är ett uttryck för din vitalitet, en reflektion av sakernas tillstånd. En faktura för månadens förehavanden. Förändringar i kost och livsstil gör skillnad.” Vulverine.

VECKANS CITAT:
Naturen är inte ond, den är bara responsiv.
Kvinnokroppen är inte demonisk, den är bara tydlig i sin kommunikation. Vulverine.

VECKANS FUNDERING:
Vi har brist på näringsrik mat, närhet, rörelse, medmänsklighet, återhämtning, lugn och ro.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Tänk vad många barn som skulle må så mycket bättre psykiskt om de slapp ha egen mobil från alldeles för unga år. “När du ger ditt barn en mobil, så ger du dem tillgång till hela världen, men du ger även hela världen tillgång till ditt barn”. L hos Underbara Clara.
Så finns alltid risken att de istället gör det i smyg. Men meningen är inte att man helt ska omöjliggöra dessa saker. Utan att själva signalen är viktig. Det här är våra värderingar. Så här beter vi oss i vår familj. Sedan kommer tweenies och tonåringar alltid att testa gränserna, och det är helt i sin ordning. Men då måste det ju först finnas gränser att förhålla sig till! Underbara Clara.

VECKANS BOK:
Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket positiv uppmärksamhet som tjat, tillsägelser och gränssättning är ett förhållningssätt som ger stor utdelning! Den här boken visar hur man som förälder gör detta. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.” av Martin Forster.

VECKANS BARN:
Cal Newport On Kids And Smartphones Lyssna på detta! YouTube.
”Dagens tonåringar kanske går på färre fester och spenderar mindre tid tillsammans personligen, men när de väl samlas dokumenterar de obevekligt sina häng och lägger ut det på sociala medier. De som inte är inbjudna att följa med är mycket medvetna om det. Följaktligen har antalet tonåringar som känner sig utanför nått rekordnivåer i alla åldersgrupper. Liksom ökningen av ensamheten har uppgången i att känna sig utanför varit snabb och betydande. Mobilerna tar tid från sådant som är bra för hälsan, som sömn, motion och att umgås med vänner i verkliga livet. Unga tenderar att jämföra sig med andra på sociala medier. Men den bild som framställs är ofta förställd. Andras liv förefaller ofta bättre och mer glamoröst. Det finns studier som tyder på att det här kan ha en negativ påverkan.” Jean M. Twenge TheAtlantic och SVT.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Mobilerna tar tid från sådant som är bra för hälsan, som sömn, motion och att umgås med vänner i verkliga livet. Så kan vi försöka minska skärmtiden och vara bra förebilder för våra barn. Hitta fler tillfällen att umgås med vänner och leka, träna, vara utomhus. Gör saker som är så roliga att de får dig att glömma bort att uppdatera på SoMe!

VECKANS FÖRÄNDRING:
Om du vill att ditt barn ska få mera självförtroende, ge rädslan ett namn. Silenzio Bruno! (Luca) coachingwithwill

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”I stället bör vi visa att negativa tankar och känslor – som att vara ledsen, känna vrede, ångest, sorg och rädsla – är lika normala som glädje, stolthet och lycka. På så sätt kan de lära sig att hantera och omfamna livet – även i motgång.” Hjälp din tonåring att hantera livet Pia Callesen.

VECKANS TANKESÄTT:
Du behöver tid då du är ensam med bara dina egna tankar. Tid då du inte lyssnar på någon annan än dig själv. Din hjärna måste hinna formulera vad du själv tycker.

VECKANS TANKE:
”Att sakna den nära relationen, att ha människor nära sig som VILL dela med sig av sitt värsta för att må bra, att inte känna sig ensam i misären som finns emellanåt. Sociala medier kan inte fylla det hålet, man vill bara ha mer, mer, mer, för det kommer ju aldrig riktigt nära på samma sätt som verkliga relationer gör.” hos Underbara Clara.

VECKANS KLOKA:
Vi tar så många beslut varje dag. Vi övertänker om vi ska säga ja eller nej. Låt oss lägga lite mer energi på vad vi gör med beslutet vi tog istället för att stressa så mycket över själva beslutet. jayshetty

Dagens låt: Paul Russell – Lil Boo Thang

4 kommentarer

  1. Hu ja med alla klock-omställningar! En halvtimmes-omställning till hösten och sedan stannar vi mitt emellan vinter- och sommartid, föreslår jag.
    Trevlig påsk!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.