Trevlig helg / fredagslistan / holistisk hälsa

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS FOTO:
Det är så skönt med mellandagar! Ingen brådska med att städa bort julpyntet. (Om någon undrar vad bilden innehåller så är det juligaste en dekoration från Sia Home som jag har haft i många år. Granriskvisten med kottar är fin att ta fram men jag minns inte var jag köpt den. Doftljuset är från Byredo. Den blanka pyramiden köpte jag av Annaleena 2012. Ljuslyktan Etch av Tom Dixon. Lampan heter Soft Spot från Rosendahl. Speldosan fanns på bokhandeln för några år sedan.)

VECKANS SOLSKEN:
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras.” Strålsäkerhetsmyndigheten.
Men det är ändå viktigt att vara utomhus i dagsljus på vintern. ”Det är ljus och mörker som signalerar till kroppen när sömnhormonet melatonin ska produceras.”
”När vi vistas i naturligt ljus, särskilt på förmiddagarna så koordineras vårt biologiska system med solens upp- och nedgång och vi blir naturligt trötta när mörkret faller. Vi är gjorda för att vara utomhus. Det elektriska ljuset har bara funnits i 150 år och evolutionärt har vi inte anpassats för att vara inomhus så mycket som vi är idag.” …Det moderna livet med artificiellt ljus kan sabba vår dygnsrytm. De goda nyheterna är att balansen återställs när vi vistas i naturligt ljus. Försökspersoner som fick bo i tält i några dagar ställde om sin dygnsrytm – och blev ”morgonmänniskor”. Läs denna spännande artikel! Forskning.se

VECKANS BÄSTA:
”Tjicke licke tjicke licke tja tja tja
Bombalacka bombalacka ba ba ba
Tjicke licke bambalacka tjiss bom bej
Alla scouter HEJ!”
(Lägerbålssånger och rop pdf.)

VECKANS TOKIGA:
”Är det någon som förstår vad som hände i podden?” kvartssamtalpodden
Vi som varit scouter vi vet 😉

VECKANS ROLIGA:
Emil Norbergs julfirande. emilnorbergs
Att hinta till gästerna att gå hem tidigt från festen 🙂 melissa_beeler_

VECKANS WTF:
Livet kastar 2024 mot mig! Jag är inte alls beredd. Jag går runt och tänker att ”2018, det var väl två är sedan?” korsstygnstourrettes

VECKANS FINA:
Dans. THE MIRROR by Alexandre Desplat. world_dance_academy_

VECKANS GLADA:
Yvet Blokesch Hästtränare featherlighthorsemanship
Sabrina Maria längdåkningsskidor i ett vackert Norge. sabrina_krmmr

VECKANS SÖTA:
Everyday phrases Friends gave us. t ex HOW YOU DOIN’? DigitalSpy
Andra ord att ha koll på moot point och pivot.

VECKANS SKRATT:
Robin Williams Laughs and Cooks Alongside Martha Stewart. YouTube.

VECKANS IGENKÄNNING:
Naturligtvis måste köksbänkarna var rena innan du kan börja med någonting nytt. Du har jättemycket att göra men innan du kan tänka klart måste du städa. Någon som känner igen sig? bethmpetersen

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
How engineers think differently and why it’s so helpful. quantumroyco
Every c in Pacific Ocean is pronounced differetly. the.language.nerds

VECKANS TÅRÖGDA:
Medmänskliga eldsjälar som vill hjälpa andra får mig tårögd.
”Undersköterskan Elin startar kurs i svenska för vårdpersonal. Hon tyckte att kommunen gör för lite för att komma tillrätta med språkproblemen i vården. Nu tar hon saken i egna händer och startar en språkkurs för vårdpersonal som inte har svenska som modersmål.” Smp.

VECKANS FILM:
Jag tittade på Miracle on 34th Street från 1947. Fin.

VECKANS TV:
Det går, som sagt, att se Årets julvärd på SVT i efterhand, alla mellansnack i en följd! Jag tittade ikapp några dagar efter julafton på David Batra. Extra kul var när man fick se vad hans fru gjorde hemma under tiden som han var i tv-studion. Och finast var musikuppträdet med First Aid Kit som sjunger Vår julskinka har rymt! 🙂

VECKANS POLITIK:
”Samhällsmoralen ska växa ur gräsrötterna. Gör den inte det, beror det på att den gödslats med för mycket skit från ovan.” / Tage Danielsson

VECKANS SAMHÄLLE:
”Ny trend på Tiktok är att åka på Garga-jakt. Vad det går ut på? Jo, du ska helt enkelt hitta människor du tycker ser konstiga ut, fotografera dem och sedan lägga ut bilderna, som också då ska vara ytterst osmickrande, på plattformen under hashtaggen Gargamel snipes. Du ska med andra ord håna intet ont anande.” Aftonbladet. –Sorgligt…

VECKANS SÄMSTA:
”Och så står vi här 2023 med en friande dom där en tjej upprepat säger nej och att hon inte vill, men killen ignorerar det och fortsätter trots det.” Varför lyssnar han inte? Varför är inte hennes tydliga ”jag vill inte.” tillräckligt för att han ska förstå att hon inte vill? …till alla domare, nämndemän, advokater och jurister i våra domstolar tills det att vi får en nationell utbildning kring sexualbrott för rättsväsendet på plats.” Läs hela texten hos Nina. ninarungs

VECKANS CITAT:
“Kunskapsnivån i landet är så otroligt hög att ingen längre tycker det är nån idé att höra på när nån annan pratar.” / Tage Danielsson

VECKANS MILJÖ:
Finish the sentence, “We’re gardeners…” 🙂 epicgardening

VECKANS ORD:
Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista är här igen. Här är några exempel. YLE
deinfluencing att i sociala medier uppmana till att inte köpa en viss produkt eller tjänst.
snikflation strategi där företag i stället för att höja priser försämrar kvalitet, rabatter och service på produkter och tjänster.
toxisk positivitet positivt tänkande som innebär att negativa känslor på ett skadligt sätt trycks undan och förnekas.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Får du återkommande urinvägsinfektion? Står du på p-piller eller hormon-spiral eller har kommit till eller är på väg mot menopaus? Sambandet är lågt östrogen! Lågt östrogen och förändrad vaginalflora är en vanlig anledning till återkommande urinvägsinfektioner. ”Urinvägsinfektioner sker förstås pga bakterier, och därför är det inget dåligt råd att man ska kissa efter sex. MEN vi ska också ha en god bakterieflora som oskadliggör eventuella dumma bakterier. När vår vaginalflora blir försvagad blir vi mer mottagliga för infektioner. Vårt eget friska underlivs-mikrobiom behöver östrogen för att frodas och skydda oss ordentligt. Kroppen tillverkar östrogen genom att ägglossa. ”Istället för att skämmas bör vi ifrågasätta den syn på kvinnokroppen (och därigenom undermåliga vårdutbildning) som år efter år INTE lär blivande vårdgivare hur underlivet funkar. Om man erkänner att kvinnokroppen faktiskt naturligt VET vad den sysslar med och att våra könshormoner är involverade i mycket MER än att bara göra barn, då måste man också börja stötta kvinnors hälsa holistiskt!” LÄS hela detta inlägget hos vulverinekoos

VECKANS HÄLSA:
”Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel som varje år räddar liv. I dag vet vi dock att antibiotika dödar fler bakterier, även de goda. Eftersom 80 procent av immunsystemet sitter i mage och tarm är det mycket viktigt att återfå goda bakterier från olika stammar i tarmen så snart som möjligt för att undvika att dra på sig andra typer av besvär.” Att inta probiotika (mjölksyrabakterier) är därför en viktig grund till att återgå en mage- och tarm i balans efter en antibiotikakur.” Holistic.

VECKANS TIPS:
Sluta småäta! ”När blodsockret gått ner efter en måltid börjar fettförbränningen. Om vi småäter hela tiden så kommer kroppen aldrig till fettförbränningen, utan har fullt upp med att hantera blodsockret. ”De allra flesta behöver snarare se till att blodsockret inte åker bergochdalbana hela dagarna. När vi inte äter vilar tarmen. Många har problem med mage och tarm idag, och genom att begränsa hur ofta systemet behöver hantera mat ger man det tid att läka. Förutom de uppenbara fördelarna med att mage- och tarmsystemet mår bra så hjälper en hel och frisk tarm oss att känna mättnadskänslor när vi har ätit tillräckligt mycket mat. Småätandet gör nämligen att mättnadskänslorna inte når fram till oss. Utgångspunkten är 3 huvudmål, och 1 till 2 mellanmål – och att inte äta däremellan!” Stark by StinaP

VECKANS TANKESÄTT:
”Den som har för vana att ständigt ha något att tugga på utsätter sina tänder för stora påfrestningar, som i längden påverkar deras försvar negativt. Att småäta gör att nya syraattacker på tänderna ständigt sätts igång, och tänderna får ingen vila. Vill man förbättra sin tandhälsa är därför småätandet det första man ska dra ner på, eller kanske överväga att helt sluta med. ”Det spelar tyvärr ingen roll om det du äter är nyttigt eller onyttigt, tänderna utsätts för påfrestningar ändå” Tandläkare.

VECKANS FUNDERING:
Mellan måltiderna ska man alltså inte äta eller dricka någonting annat än rent kranvatten! Undvik alltså smaksatt vatten, kolsyrat vatten, kaffe, te och så vidare. Vill du dricka t ex en kopp te så gör det i samband med en av dina måltider då.

VECKANS KUNSKAP:
Perfektionism är ett komplicerat och sammansatt fenomen. Att vara noggrann, ambitiös och ha höga mål är förstås bra – men kan också vara stressigt, ångestskapande. Bättre än perfekt förklarar och ger förståelse för perfektionistens beteende. Målet är inte att man sänka sina ambitioner, däremot att få mer flexibelt förhållningssätt till uppgifter, åtaganden och relationer. Då skapas utrymme för annat i livet än prestation. Om man är inflexibel och inte kan hantera nya situationer, om man har dålig balans mellan krav och återhämtning och om man tolkar prestationer (egna och andras) på ett sätt som fokuserar på fel, då mår man inte bra i längden och risken är att man inte heller får särskilt mycket ur händerna.
Bättre än perfekt En självhjälpsbok för perfektionister av Alexander Rozental.

VECKANS BOK:
Koden till tonårshjärnan, konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog av Lena Skogholm.

VECKANS BARN:
”Känner du dig stressad och ofokuserad, och vill känna större lugn och mening? En viktig nyckel är signalsubstansen dopamin, som påverkar hjärnans belöningssystem. Det ger en skön känsla av välbehag när du klickar hem en ny tröja på nätet, vinner i poker eller får många lajks i sociala medier. Men för mycket av det goda skapar lätt en känsla av rastlöshet och tomhet. Kanske känns jobb, studier och sysslor oöverstigligt tråkiga, och du har svårt att fokusera på det du verkligen vill göra? Dopaminfasta Lär dig styra hjärnans belöningssystem och få bättre fokus, närvaro och tålamod. Författare: Patrik Wincent.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Vi måste få tid för oss själva så att vi kan ställa upp för varandra. Inte tävla om vem som är tröttast efter sin arbetsdag. Lyssna på jayshetty

VECKANS TANKE:
”Success is like pregnancy. Everybody congratulates you but nobody knows how many times you got fucked to achieve it.” medium.

VECKANS MYT:
”Vår retorik om ”hållbar utveckling” avslöjar de paradoxer som omger myten om maskinen. Hit hör de motstridiga signaler vi får om globalisering, tillväxt, konsumtion, återvinning, oljetoppen, biobränslen och klimatkrisen. Ytterst bottnar problemen i vår modernitet – de förändrade relationer till naturen, medmänniskor, självet och livsmening som alstras av pengar och antagandet om alltings utbytbarhet. …Modern teknik förutsätter ett slags globalt nollsummespel med ojämna resursflöden, som gör det möjligt för rikare delar av världssamhället att vinna tid och rum på bekostnad av de fattigare delarnas människor och miljö.”
Myten om maskinen essäer om makt, modernitet och miljö Författare: Alf Hornborg

VECKANS UTROPSTECKEN:
Att ändra uppfattning handlar inte om att attackera människors åsikter. Det börjar med att försöka förstå deras åsikter.
Du har fel!” signalerar arrogans och framkallar defensivitet, att gå in i försvarsställning.
Jag är förvånad över att höra det. Kan du leda mig igenom ditt resonemang?” visar nyfikenhet och inbjuder till eftertänksamhet. / Adam Grant

VECKANS INSIKT:
”Att förändras för någon och växa med någon är två olika saker. När du växer med någon gillar du den du håller på att bli, när du förändrar dig för någon förlorar du den du är.” Holly.

VECKANS KLOKA:
”Hur väljer jag att inte känna irritation? Skifta fokus. Gör ett medvetet val. Du kan inte påstå att ”Det är du som får mig att känna så!” för det är du som väljer hur du känner. Du tar ansvar för hur du reagerar.” Lyssna på kaypollak

VECKANS FÖRÄNDRING:
Att inte känna känslan att jag måste förklara mig eller försvara mig hela tiden, det är verkligt lugn. / Jay Shetty

VECKANS VISDOM:
Det finns ingen rätt tid, det finns bara tid och vad du gör med den.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Silly girl, your different was your beautiful all along. / Atticus

VECKANS KÄNSLA:
Nobody wants to sit with you at dinner while you’re on the phone. / Jay Shetty.

Dagens låt: Kenya Grace – Strangers

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.