Trevlig helg / fredagslistan / miljövänlig

Trevlig helg
Bild: Ljusstaken Julie Mogihome.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Vi söker dig som har bollar i luften, är stresskänslig (och därmed känner efter så att du inte gör för mycket), lämnar jobbet när du går härifrån, hatar multitasking och absolut inte är spindeln i nätet!” / jessicaritar

VECKANS FUNDERING:
Apropå vad jag skrev om karriär och CV-klyschor.

VECKANS GLADA:
”Vintern har i alla fall blivit mycket härligare sedan jag accepterat den för allt som den är. När jag inte försöker stressa förbi eller förringa hur den påverkar mig – utan bara accepterar läget. Alla andra djur påverkas ju av vintern. Vissa går till och med i idé den här tiden. Men vi människor förväntas jobba på precis om vanligt och tro att mörkret och kylan inte kommer åt oss, bara för att vi har centralvärme och lampor inomhus. Men det stämmer ju inte. Vi blir påverkade. Att acceptera och följa med istället för att streta emot – det är en min nyckel till att må gott genom vintern.” Underbara Clara.

VECKANS SÖTA:
Så härligt! Dansa till Ayo Jay -The Vibe. own.your.joy

VECKANS FINA:
Vi kanske delar en upplevelse, men det betyder inte att vi tar samma sak från den. Vi upplever och minns saker olika. Lyssna på läraren Matt. matteicheldinger

VECKANS TIPS:
Du måste dansa lite på morgonen! Dansa lite innan du lämnar huset och det ändrar sättet som du går ut och möter världen.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Söt tjej. Janae Roberts.

VECKANS TV:
Så mycket bättre TV4 har en bra säsong i år. Jag gillar Peg!

VECKANS MILJÖ:
Inte tillräckligt miljövänlig? ”Jag har aldrig påstått att jag är perfekt och jag har aldrig uppmuntrat till att göra enorma uppoffringar för miljön/klimatet. Jag har alltid sett det som att små steg åt rätt håll är bättre än inga steg alls. ”Good enough” har mer varit min grej. För om väldigt många gör små positiva förändringar ger det större effekt än om bara några få gör stora förändringar.” Läs hela inlägget hos ekotipset.

VECKANS TOKIGA:
”Jag fick mig en stor tankeställare när jag träffade ett gäng influencers med sammanlagt miljoner följare. Medan vi undrar varför de med stora följarskaror inte tar mer ansvar, är vi kanske i själva verket med och gör det helt omöjligt för dem.” Lyssna på Sara Wimmercrantz.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Bara de rika kan gnälla över black friday.” Just nu kämpar miljontals människor i Sverige med näbbar och klor för att kunna betala räntan på sina lån, uppvärmning av sitt hus och den höjda hyran på sin lägenhet. Pensionärerna, Barnfamiljerna, Den ensamstående mamman som redan skär falukorven i tunna skivor för att barnen ska få lika många bitar som hos sina kompisar. Hela Sverige, utom den promille som får betalt för att skamma oss, behöver handla på rea nu.” Amelia.

VECKANS ORD:
”Noaord eller noanamn kallas benämningar som används när det enligt folktron anses vara olycksbringande och därmed tabu att nämna ett visst ord. Det polynesiska ordet noa uttrycker motsatsen till tabu, och betecknar något som kan användas utan risk. Ett noaord är en typ av eufemism.” Wikipedia.

VECKANS FÖRKORTNING:
SoMe är förkortning av Sociala Medier. Till exempel Instagram och Facebook.

VECKANS FEMINISM:
”A hands-on mom”? Vilken omedveten partiskhet kommer du på dig själv med när det gäller kön? Ju mer vi börjar diskussioner för att ta itu med fördomar, desto bättre får vi alla det i partnerskap och i att uppfostra våra barn.” Lyssna på payalforstyle.

VECKANS HÄLSA:
”Kroppen vill ha en växelverkan mellan att äta sig mätt och sedan fasta några timmar. I en ideal värld äter vi 2-3 mättande måltider om dagen, och något eller några mellanmål vid behov. Det finns en tydlig rytm mellan mat och fasta, en som kroppen uppskattar. Många tror faktiskt redan att de äter såhär, utan att göra det. Det visar studier från bland annat San Diego, USA. I en studie där deltagare fick föra matdagbok trodde de flesta att de åt cirka tre gånger om dagen inom en period på 12 timmar. I själva verket åt de mellan fyra och femton gånger, under 15 timmar. Problemet om vi småäter är att varje liten munsbit eller sötad klunk får bukspottskörteln att producera insulin. Det gör att matspjälkningsapparaten får jobba nästan konstant under den vakna tiden. Att vi gör det beror ofta på stress, dålig sömn eller brutna rutiner. En del dåliga matval tror jag att man kan förebygga genom att planera. Man kan förutspå när matklockan kommer att ringa, och antingen ta med sig någon mat eller skjuta fram hungern lite genom ett mellanmål ett par timmar före lunch eller middag, säger Maria Lennernäs Wiklund.” / MåBra.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Några saker som är viktiga för ett friskt lymfsystem är:
Korrekt andning så att diafragman aktiveras. Diafragman pumpar runt lymfvätska.
Bra hållning. För att kunna andas korrekt krävs en okej hållning.
Rörelse och träning. Aktivera skelettmusklerna eftersom de pumpar runt lymfa. Fokusera lite extra på vadmuskler, samt att röra armarna (aktiverar viktiga punkter i lymfsystemet som sitter vid nyckelbenen).
Avslappning och aktivering av parasympatiska nervsystemet. Lymfsystemet arbetar bäst när din kropp inte upplever stress.” 4health.

VECKANS ÖVNING:
Den viktigaste övningen för dina knän. Stärk din tibialis. För att undvika knäsmärta. David Mariani basketball.biology

VECKANS SOLSKEN:
I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras.Strålsäkerhetsmyndigheten.
Men det är ändå viktigt att vara utomhus i dagsljus på vintern. ”Det är ljus och mörker som signalerar till kroppen när sömnhormonet melatonin ska produceras.”
”När vi vistas i naturligt ljus, särskilt på förmiddagarna så koordineras vårt biologiska system med solens upp- och nedgång och vi blir naturligt trötta när mörkret faller. Vi är gjorda för att vara utomhus. Det elektriska ljuset har bara funnits i 150 år och evolutionärt har vi inte anpassats för att vara inomhus så mycket som vi är idag.” …Det moderna livet med artificiellt ljus kan sabba vår dygnsrytm. De goda nyheterna är att balansen återställs när vi vistas i naturligt ljus. Försökspersoner som fick bo i tält i några dagar ställde om sin dygnsrytm – och blev ”morgonmänniskor”. Läs denna spännande artikel! 🙂 Forskning.se

VECKANS CITAT:
“Ursäkter gör idag lätt, men de gör morgondagen svår.
Disciplin gör idag svårt, men det gör morgondagen lätt.” / Michael Oher.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Det bästa du kan göra som pappa är att se till att dina barn ser att du älskar deras mamma.” Matthew McConaughey. Huffpost.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Den undermedvetna hjärnan sorterar ny information baserat på tidigare erfarenheter. Dessutom tenderar vi att favorisera sådant som vi känner igen, så kallad ’affinity bias’. Omedvetna fördomar eller unconscious bias handlar om när hjärnan associerar en grupp med vissa egenskaper.” ID.
”När man tar sig tiden att prata med någon med andra livserfarenheter än sina egna visar forskning att det ofta leder till en inblick av nya perspektiv. Att vara nyfiken kan få de negativa fördomarna att bli färre.” SVT.

VECKANS KLOKA:
Hur man stoppar en hetsig diskussion. -Är detta något vi behöver vara överens om? Du behöver inte övertyga någon utan istället fokusera på att förstå deras perspektiv. Säg t ex Du kanske har rätt. för att lämna en öppning. Stå emot att höja rösten när den andre gör det. Prata istället tystare och lugnare. Lyssnajefferson_fisher.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Känslomässig sårbarhet trumfar både utseende och inkomst. Det visar en undersökning från dejtingappen Hinge där hela 52% rankade sårbarhet som den viktigaste egenskapen hos en potentiell partner. Näst viktigast var humor 32%. Vi vill presentera en perfekt version av oss själva, men att se någon annan vara sårbar och uppriktig om livets mot- och medgångar gör oss mer bekväma med att våga vara oss själva. Perfekt operfekt. / MåBra.

VECKANS TANKESÄTT:
Varje morgon: Antingen väljer vi att låta omständigheterna få styra vår dag och hur vi ska må.
Eller så gör vi dagen så bra som möjligt utifrån omständigheterna.

VECKANS VISDOM:
”Livet kommer inte att gå din väg. Du måste gå din väg och ta med dig livet.”
Think like a monk. Jay Shetty.

VECKANS TANKE:
Släck inte din eld för att någon annan inte förstår vad du brinner för.

VECKANS KÄNSLA:
”Livet handlar inte om att vara perfekt, det handlar om att vara så löjligt passionerad att folk tror att du är lite galen.” / Case Kenny.

Dagens låt: Alex Guesta – My addiction

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

1 kommentar

  1. Jag gillar också årets Så mycket bättre, trots att det är en hel del okända ansikten/röster för mig. Men jag älskar Ellen! Både hennes musik och hennes personlighet. Peg hade jag aldrig hört tidigare, så det var en positiv överraskning. Man måste bara älska Dogges personlighet. Så söt. Och Eagle Eye är en sån person som man skulle vilja ha i sin närhet. Så lugn och trygg och behaglig. Trevlig helg! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.