Trevlig helg / fredagslistan / tarmflora

Trevlig helg
Bild: Aimn. Snyggt med vinrött!

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”När du känner dig låg… Lås inte in dig i ett mörkt rum framför blått ljus. Utan gå ut och andas frisk luft! Sitt i solen, gå barfota i gräset, och öva tacksamhet.” yoga_girl

VECKANS GLADA:
”Sätt av 15 minuter om dagen för bara dig! Vill du komma igång med din träning, börja meditera för mer lugn i vardagen – eller vill du äntligen få till den där regelbundna yogan? Vi har sammanställt några tips på hur du får till en kvart om dagen med just det du behöver. Här finns filmklipp som är 15 minuter.” Yogobe.

VECKANS ROLIGA:
Steve Carell (The Office) håller tal på Golden Globe. Talet är skrivet av hans fru Nancy 🙂

VECKANS SÖTA:
Favorit-katter! ❤️ Kolla här gatitos.es

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Richard Simpson och Nikki. ricky_r_simpson.
Halloween costume joke… 🙂

VECKANS FILM:
Love at First Sight is a 2023 American romantic comedy based upon the 2011 novel The Statistical Probability of Love at First Sight by Jennifer E. Smith. It stars Haley Lu Richardson, Ben Hardy.

VECKANS TV:
Vilket liv! med Renée Nyberg på TV4.

VECKANS POLITIK:
Vilka köper droger och varför?
(Hur hjälper vi de som är beroende? Och hur hjälper vi de med psykisk ohälsa att inte hamna i missbruk?) ”Efterfrågan på narkotika försörjer gängen, och de slåss om marknaden.” SVT.

VECKANS SAMHÄLLE:
Tänk om varje barn som föds vore efterlängtat!
Tänk i alla fall om varje barn som föds blir älskat. Alla barn behöver kärlek och trygghet! Och de behöver bra förebilder att se upp till.

VECKANS SÄMSTA:
”Parlamentsledamöter i Iran har antagit ett lagförslag om att skärpa straffen för kvinnor som inte följer den strikta klädkoden i landet. Fängelsestraff på upp till 10 år ska kunna dömas ut.
(Sedan massprotesterna i Iran i fjol har landets kvinnor i allt större utsträckning struntat i de strikta klädkoderna med bland annat krav på täckta huvuden och sedesamma kläder. Demonstrationerna började efter 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i fängsligt förvar, som föregicks av att hon gripits av Irans ”moralpolis” efter att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Myndigheter och polis har de senaste månaderna intensifierat åtgärder mot kvinnor som inte följer klädkoden.”) DN.

VECKANS MILJÖ:
”EU-kommissionen föreslår att användningen av det kontroversiella och allmänt använda växtbekämpningsmedlet glyfosat förnyas.” (Medlet dödar inte enbart ogräs utan alla växter som det kommer i kontakt med. Användningen av glyfosat har diskuterats länge inom EU och det finns olika åsikter om hur farligt glyfosat är för människor. Världshälsoorganisationen WHO har, i motsats till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet Efsa, bedömt att glyfosat kan vara cancerframkallande för människor. Ämnet befaras också kunna förgifta vattenlevande organismer och vara dödligt för viktiga pollinerare som bin.) Yle.

VECKANS ORD:
”Sunk cost fallacy: Så tar du bättre beslut genom att släppa dina förluster. Ignorera kostnader från det förflutna och basera dina beslut enbart på nuet så kommer du få bättre resultat i framtiden.” / Patrik Edblad.

VECKANS FEMINISM:
”Många män är obekväma med ordet kvinnohat eller kvinnoförtryck, de tycker att det liksom är lite för drastiskt. Problemet med begreppet ”fördomar” eller ”könsroller” är att det liksom neutraliserar själva maktdynamiken i det som händer. Fördomar kan ju riktas mot män lika väl som kvinnor. -Det är viktigt att vi använder begrepp som lägger fokuset där det hör hemma, som liksom bär med sig maktanalysen i själva orden. Mäns våld mot kvinnor är ett annat sådant uttryck, eftersom det gör det tydligt vem som är offer och vem som är förövare. Att män blir obekväma av dessa begrepp är ingen slump, men problemet är inte att orden som sådana är för ”drastiska” utan att de effektivt sätter ord på en drastisk verklighet.” / Fanny Åström

VECKANS SYSTERSKAP:
…”Det ju fan mest andra kvinnor som håller på och försöker hålla en på mattan?! (kommer med uppsträckningar och oombedda råd.) Är du för snygg är du en bimbo, och ett hot. Är du för frispråkig är du ”problematisk” och så vidare. Det är konstanta projiceringar som jag tror vi blivit så vana vid att vi lätt ser det som ett normaltillstånd. Och jaaa jag har själv absolut projicerat på andra kvinnor, utifrån mitt eget självförakt. Om hon verkar lyckligare och friare i sin självbild än jag så ska det fan regleras.” …En borde låta sig själv vara mycket människa, trots att man råkade bli kvinna? Och börja tillåta sig själv att leva fri, mångfacetterad och mänsklig? / Cissi.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Mamman tar hand om sin bebis. Du tar hand om mamman! Det är mamman som behöver extra omtanke och kärlek när du blir inbjuden på besök. / payalforstyle.

VECKANS HÄLSA:
”Vår tarmfloras biologiska mångfald är mycket mindre än hos våra förfäder. Forskare har undersökt en mumie och som visade sig ha fler/andra tarmbakterier än vad vi har nu. Tarmbakterier som följt människan i tusentals generationer har på senare år gått förlorade. Det är inte bara djur och växter i naturen som är utrotningshotade. Även den biologiska mångfalden i våra egna tarmar har minskat dramatiskt. Detta kan förklara dagens ökning av fetma och autoimmuna sjukdomar, allergier, astma, tarmsjukdomar och psykisk ohälsa.” SvD och SvD.

VECKANS CITAT:
”När vi började blogga om tarmflora och anti-inflammatorisk mat för snart tre år sedan kändes det som ett smalt ämne som visserligen engagerade forskare världen över men som vi vanliga människor inte riktigt hade fått upp ögonen för. I dag konstaterar vi glatt att det inte längre är “flummigt” eller “alternativt” att hävda att maten som vi äter faktiskt har en avgörande roll för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt. -Kan adhd börja i tarmfloran?” FoodPharmacy.

VECKANS TIPS:
Massagetekniker för att lindra förstoppning både på magen på fötterna. Zonterapi här och här.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Får man ha keps inomhus? 😉
Lydnad kontra respekt. Lär dina barn att ifrågasätta regler. Det är ok att göra. caringparent.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP2:
”Hur är det med de stunderna när ditt barn verkar blygt, tveksamt, tyst? Vi tror ofta att vårt barn inte är självsäkert vid dessa tillfällen … men det är inte sant alls. Barn som är tveksamma till saker är det kanske för att de inte är mogna. De vill observera först och känna efter en stund. Lita på magkänslan. (Du kanske tänker att du vill att ditt barn ska gå fram, vara modigt, göra som de andra barnen. Men tänk dig istället om ditt barn är 16 år istället för 5 år, skulle du säga likadant då?) Lyssna på Dr Becky Kennedy.

VECKANS VISDOM:
Hur får t ex en pappa ett bra förhållande till sitt barn? Börja när de är små! Ge dem tid och ge dem utrymme att komma och prata av sig med dig. Skapa någonting som ni gör tillsammans som är avkopplande, en hobby. Lyssna på nickjfreitas.

VECKANS TANKESÄTT:
”Se till att du respekterar din partner mer än du älskar dem, för du kan orsaka dem mycket skada samtidigt som du älskar dem. När du respekterar dem kommer du att tänka på dem innan du gör något dumt och du kommer att tänka på vilken inverkan det kommer att ha på dem.” / albert_aes

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Det som inte dödat mig det har heller inte härdat mig – utan istället bara gjort mig extra känslig i vissa situationer. Men det har också gjort mig mer medkännande och klok. Livsvisdom kan man bara skaffa sig genom livserfarenhet och av livserfarenhet blir man kantstött. Det är naturens lagar och det är helt i sin ordning.” Underbara Clara.

VECKANS KLOKA:
”För att lindra oro. Tankelekar som hjälper mig att få tillbaka proportionerna på det som oroar mig. -Jag försöker sluta se mig själv som universums centrum. Oro och ångest gör tyvärr människor väldigt självcentrerade. Men som tur är kan det också funka tvärtom. Genom att vara mindre självcentrerad blir man ofta mindre orolig. ”Att zooma ut och se den stora bilden hjälper mig att få rätt perspektiv. Ännu mer hjälper det om jag faktiskt gör något handgripligt för någon annan.”
Underbara Clara.

VECKANS FUNDERING:
”När vi bestämt oss för att ogilla någon, slutar vi höra vad personen verkligen säger. Istället hör vi vad vi förväntar oss. / tomas_gunnarsson

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Vi talar inte tillräckligt mycket om hur det är en form av avvisande att titta på våra telefoner medan en närstående berättar en historia för oss.” / jillianturecki
”Behandla din partner som du behandlar din telefon. Ta med dem överallt. Sakna dem om de inte är i närheten. Ge dem din tid och uppmärksamhet. 🙂 / robertsecond53

VECKANS KÄRLEK:
”Relationer slutar sällan på grund av brist på kärlek.
De slutar oftare på grund av frånkoppling, bortstötning.
Och det är de små sakerna – staplade över tiden, som har störst inverkan. / jillianturecki

VECKANS KÄNSLA:
”Dålig kommunikation orsakar slutet på många bra saker. / iheartintelligence
”Fler par behöver förstå detta i för ett bra förhållande:” Lyssna på adamcam10

VECKANS INSIKT:
“När du är ditt absolut bästa kommer du fortfarande inte att vara tillräckligt bra för fel person… Och i ditt sämsta tillstånd kommer du fortfarande att vara värt det för rätt person.” goodreads.

VECKANS FÖRÄNDRING:
Folk tänker ”Andra måste inkludera mig bättre.” Men vi är alla människor som kan inkludera och skapa gemenskap. Gå och bli inkluderande! Du är fantastisk och människor behöver dig och vill ha dig i sina liv. Gå och hitta dem. ”Hur kan jag bli en bättre inkluderande?”
(-Är det så att de som du vill bli inkluderad av vill inte inkludera dig? Gå istället någon annanstans och var själv den som inkluderar andra!) sharon.a.life

VECKANS TANKE:
Livet är för kort för ”äggskalsrelationer” Välj relationer där du kan uttrycka dig, vara dig själv och där ni kan växa tillsammans på ett positivt sätt. / thegoodquote
(Att tassa på äggskal är ett uttryck man använder för att beskriva hur man anpassar sig på många plan för att t ex inte väcka aggressioner, irrelevanta humörförändringar hos någon annan människa, eller bli utsatt av passivt aggressivt bemötande. Sund kärlek och sunda relationer ska inte göra ont.)

Dagens låt: Alexander Stewart – Blame is on me

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.