Trevlig helg / fredagslistan / klädåtervinning

Trevlig helg
Bilder: Everyday people cartoons. (som 2012)

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att göra fler sinnliga saker! Som att gå skogspromenader, bada och basta. Styrketräna, lyssna på klassisk musik och läsa böcker. Läs hos Underbara Clara.

VECKANS GLADA:
Trist att kallprata? (samma saker hela tiden… nyheterna, vädret och tv) Kom på nya saker genom att fråga om, för att få ett mera meningsfullt utbyte och minnesvärda samtal med andra människor.
-Vad är det roligaste du har sett denna veckan?
-Vad är det mest inspirerande du har varit med om i helgen?
-Vad är det mest engagerade du har upplevt på jobbet denna veckan?
Lyssna på brian_fretwell

VECKANS SKRATT:
Höra Lisa Kudrow skratta är min favoritsyssla 🙂 theworldwithfriends

VECKANS GARV:
”-Calm down, Don’t act crazy! Has anyone told you you should smile more?”
Desi acts like a man 🙂 thedailyshow.

VECKANS ROLIGA:
Lille Finn berättar om hur du får som du vill med dina föräldrar 🙂 onlifestudios.

VECKANS SKOJ:
Testar om min pojkvän är äkta make-material 🙂 Sophia & Jeff.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
En härlig dag till att hugga ved! Nicole i Alaska. nicole_coenen
Lifestyle vlogs and how-tos that showcase woodchopping, fitness, blacksmithing, dogs and all things outdoors. YouTube.

VECKANS TOKIGA:
The human carwash 🙂 josephsmachines.

VECKANS BOK:
The lost flowers of Alice Hart utspelar sig i Australien. Det är en bok från 2018 av Holly Ringland. Det är även en mini-serie från 2023 som kan ses på Prime video (som jag inte har).

VECKANS POLITIK:
Last night in Sweden
”Under 2022 skedde i genomsnitt mer än en skjutning per dag och över en dödlig skjutning i veckan – båda siffrorna rekordhöga.
Kriminella grupperingar och det ökande skjutvapenvåldet i Sverige.
Kartläggning av gärningspersoner, länder, bakgrund, ålder. Wikipedia.
”Gängkriminaliteten har fått växa till sig ostörd och framstår numera för många unga killar som en attraktiv, alternativ arbetsmarknad.”
”Vi har haft västvärldens mest omfattande asylinvandring från dysfunktionella länder präglade av konflikter, låg utbildningsnivå och låg tillit till staten. Något har gått allvarligt snett i mötet mellan det svenska och den historiskt omfattande migrationen från länder i Mellanöstern och Afrika. Över en halv miljon människor bor numera i så kallade utsatta områden, som i mångt och mycket har blivit plantskolor för kriminalitet.
”Krocken har blivit för stor mellan hemlandets mer auktoritära kultur – inte sällan präglad av hedersnormer, machoideal, kollektivism och våld i hemmet – och den svenska undfallenheten…” Expressen.
”Det är nödvändigt att strama åt invandringen till Sverige. Men på några punkter går Tidöpartierna för långt.” Läs vidare här Expressen.

VECKANS WTF:
”Enorma mängder kläder skeppas till Afrika och mycket är oanvändbart redan vid ankomst. Det handlar inte om donationer. Det är ren avfallshantering!SVT nyheter.
”Soptipparna i Ghana är fulla och det är nästan bara kläder. Det är ett enormt miljöproblem.
Överallt i Accras diken och vattendrag finns slängda kläder. Och när SVT besöker en strand i Accra ligger drivor av kläder i sanden. Kläderna hamnar till slut i havet. Så det är inte bara ett miljöproblem som berör oss här i Ghana.” SVT nyheter.

VECKANS MILJÖ:
”Ingenstans på hemsidan framgår det vart i världen de inlämnade kläderna tar vägen. Genom att fästa air tags, en typ av spårare stora som gamla fem­kronor som använder blåtands­teknik, i tio inlämnade plagg har vi kunnat koppla handeln till flera fattiga länder där kläder bränns och dumpas.”
Accra, huvudstaden i Ghana i Afrika. Här dumpas kläderna du återvinner. Snabbmodets grund-zero. ”Ner för klipp­kanterna, mot det som för inte länge sedan sedan var mjuk sand för barfota­lek. Nu täckt av tröjor, blusar, kavajer, byxor. Blöta, trassliga plagg, i drivor. Havssköldpaddorna drabbades först. Sedan ur­minnes tider har de tumlat ur vågorna och upp i sanden för att gräva ner sina ägg på stränderna där de en gång själva fötts. Nu går sanden inte att gräva i längre. Havsbotten är täckt av sjunkna plagg. Korallerna dör…
Här vilar miljontals plagg, en gång inlämnade för återvinning på andra sidan jorden, av människor som trodde de gjorde något gott. Det svider i halsen, stinker brand­rök och kemikalier, luften går knappt att andas. Syntet­textiliernas mikro­plaster och gifter frigörs, sätter sig i lungor och andra organ.” LÄS HELA i Aftonbladet del.1 och del.2.

VECKANS SÄMSTA:
”Medan textilarbetarna har knappt fem kronor i timlön, bor i plåtskjul och lever under existensminimum i Bangladesh gör lågpriskedjan Lager 157 vinster på en miljon kronor om dagen och skriver inte under avtal för att säkra arbetsmiljö och säkerhet i fabrikerna.” Expressen.

VECKANS SAMHÄLLE:
Det måste gå att beskriva världen utan att folk ska känna sig personligt attackerade. Det är sån jävla huvudpersonsmentalitet. Självklart är det inte ditt fel personligen att kapitalismen finns! eller? För vissa är det omöjligt att se något större perspektiv än sig själv som individ? Kan de inte se att det är ett politiskt problem som behöver lösas?” LÄS hos fannyarsinoe.

VECKANS KRÄNKTA:
Varför tar människor allting personligt? De tror gärna att allting handlar om dem. Människor är ofta dåliga på att vara objektiva, de utgår från hur smalt de själva ser världen. Många utgår från sina egna känslor och sitt eget perspektiv. De känner sig personligt påhoppade och attackerade. De är lättkränkta. Det kan också bero på sårat ego, dålig självkänsla, allmänt känsliga för kritik. De har svårt att skilja på sak och person. De antar också ofta att det som sker runt omkring dem alltid har något med dem att göra.
Vidga dina vyer och försök se ett större perspektiv! Det finns fler sätt att se på saken!

VECKANS ORD:
”Den avgörande skillnaden mellan sympati och empati är alltså att hålla en annan persons upplevelse skild från sin egen. Där empati gör att man förstår hur en annan person tänker och känner, medans sympati gör att man tänker och känner samma sak d.v.s. man låter sig påverkas i den grad att man själv genomlever det den andre upplever.” Läs vidare här vadarskillnaden.

VECKANS FEMINISM:
”Män behöver inte välja; de kan både ha kakan och äta den. Män som blir pappor måste inte göra avkall på andra saker de tycker är viktiga på samma sätt. Det är inte de som betalar det nya livet med sina kroppar (ett pris som blir onödigt högt på grund av dålig eftervård), det är inte de som tar huvudansvaret för barnet och gör merparten av det obetalda arbete som är relaterat till det. De kan till och med strunta i sina barn men ändå kräva rätten att bestämma över var de ska bo, vilken skola de ska gå i, om de ska åka utomlands eller inte osv. Männen behöver inte välja mellan sin egen frihet och den njutning som finns i att ha en familj. Män behöver inte ”stå sitt kast”. LÄS HELA detta inlägg om det egna valet hos Fanny Åström!

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Det är inte en slump att något av det vanligaste terapiarbetet för kvinnor är att sätta gränser, känna sina behov och att lära sig att säga ifrån. Medan vanligt terapiarbete för män är att förstå gränser, hantera defensiva reaktioner och lära sig att anpassa sig till andras behov. Patriarkatet har påverkat våra förhållanden så djupt.” / Yolanda Renteria

VECKANS SINNE:
Ingenting i naturen är i full blom precis hela tiden och det är dumt att tro att vi någonsin skulle kunna vara det. Jag är inte längre rädd för mörkret som vintern rymmer. Jag vet nu att vi behöver stillheten och perioderna av dvala för att förnyas och blomma igen. Vi styrs av årstider och cykler, ingenting är för evigt. Instagram-tips maddison_cate

VECKANS TANKESÄTT:
Byt ut -Förlåt mot -Tack! ”Min instinkt har alltid varit att be alla om ursäkt för allt, för jag hatar att besvära någon annan, till och med lite. Det var bara för mycket, nästan som att jag bad om ursäkt för min existens… alltid begärde tillstånd.
Den här enkla ändringen i formuleringen förändrade mitt liv och mitt självförtroende… har fått mig att känna mig både mer kraftfull och nådig i professionella sammanhang. Lyssna på Angela thelawyerangela

VECKANS KLOKA:
Ta ett par djupa andetag så att jag hinner tänka efter innan jag svarar något knasigt.
Lyssna aktivt på vad personen egentligen säger.
Att kanske inte alltid känna efter så mycket utan mer ta saker för vad dom är, inte vad jag tror att dom är.” Läs hos Hanna.

VECKANS FUNDERING:
Det är jobbigt att behöva dämpa sin personlighet hela tiden…
Om en är spontan, impulsiv, kanske ibland även blir högljudd för att en är glad och exalterad. Jag tycker ofta också att det är roligt att smittas av andra entusiasm och engagemang! (Varför inte skratta och ha kul en stund innan en återgår till ordning?) Men ibland kan jag såklart vara i en sinnesstämning som vill ha lugn och ro. Då gäller det att ha överseende med alla som är uppspelta! Eftersom jag känner igen mig i att växla fort i humöret så har jag oftast överseende med andra som är likadana.

VECKANS INSIKT:
Vi är inte på samma våglängd hela tiden …men när det händer! Vad skönt det är när allting bara stämmer in. Så mycket vi kan få gjort. Och så bra jag mår när jag omger sig med människor som har empati och förståelse. Och så mycket jag kan lära mig.

VECKANS HÄLSA:
Klimakteriet. Humöret kan svänga blixtsnabbt från glad till arg till bottenlöst ledsen.

VECKANS CITAT:
”Ett tecken på emotionell intelligens går från –DU fick mig att känna till –Så här reagerade jag. Våra känslor orsakas inte av andra människors handlingar. De formas av våra tolkningar. Att skylla på andra ger dem makt över våra känslor. Att ta ansvar ger oss kraft.” / Adam Grant

VECKANS VISDOM:
”Kom alltid ihåg att någons ansträngning är en återspegling av deras intresse för dig.”

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Inför första skoldagen förra året satte jag mig med min 3-åring och berättade för honom om en super speciell talang som vår familj har. Jag sa till honom, mycket allvarligt, att han kommer från en lång rad av inkluderare. Jag fortsatte sedan med att berätta för honom att vår familj har en speciell talang för att kunna titta runt i ett rum och se om någon behöver en vän. Han höll fast vid tanken att han av naturliga skäl var en inkluderare under hela läsåret. Och det var en fröjd att se, när han lät tron på att han var naturligt benägen att vara en vän med människor styra hans handlingar.” / kelsewhatelse

VECKANS FÖRÄNDRING:
Byt ut -Varför? mot -Hur… eller -Vad… när du pratar med andra. När man frågar ”Varför” kan människor lätt gå i försvarsställning. Visa istället att du är nyfiken. För exempel lyssna på colejennette

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Den som hjälper dig behöver också hjälp. Planeraren behöver också överraskningar. Givaren behöver också ta emot. Det omtänksamma måste också tänkas på. Det hänsynsfulla måste också beaktas.” thegoodquote

VECKANS KÄRLEK:
”Bli inte förvånad om stödet du får, inte kommer från personer du känner. Universum placerar främlingar i ditt liv för att ta dig till bättre ställen.” De kan få dig att utvecklas till den personen som är du. / thirdeyethoughts

VECKANS KÄNSLA:
”Män slår sig till ro där de finner lugn. Kvinnor skapar lugn när de behandlas väl. (och tvärtom) Det krävs ansträngning från båda håll.” / albert_aes

VECKANS TANKE:
”Jag tänker inte ge upp! Den kvinnan jag kommer att vara om fem år räknar med mig! / Nakeia Homer

VECKANS TIPS:
”Mamma, hur kan du göra så många nya saker när ingen har visat dig hur man gör? -Det är bara att sätta igång, allting går att ta reda på! Det går att tänka ut. Det är uttänkbart! ”Figureoutalbe!” Lyssna på denna härliga tjej Marie Forleo.

Dagens låt: Raye – Ice cream man

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.