Trevlig helg / fredagslistan / autokratisering

Trevlig helg
Bild: Josie doodles.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
“Don’t worry about what people think, it doesn’t matter.” For every woman who looks at me and think -Who does she think she is dressing like that? there is another woman who thinks -I wish I could do that! Just take my photo 🙂 helenxen10

VECKANS BLOGG-TIPS:
Om du använder WordPress så hittar du många användbara tips hos Hugh. Jag hittade hjälp här nyligen, efter WordPress senaste uppdatering. Man vill ju att länkar ska öppnas upp i ett nytt fönster. Klicka på länken, editeringspennan och avancerat. (Jag har dock fortfarande, sedan april, problem med pingback.)

VECKANS GLADA:
Känslan av att känna sig fri och glad! Som att dyka ner i vattnet och känna sig levande. Jag lever! carolaofficiell

VECKANS SKRATT:
Du kan inte låta bli att le när du lyssnar och tittar på detta! Speciellt nr 9. ”Un, deux, trois!” babyreels_

VECKANS GARV:
Pantertanter! (The Golden Girls) gick på tv på 80-talet.
”Just because I’m chained to the fence doesn’t mean I can’t bark at cars.” via olufunkekolapo

VECKANS ROLIGA:
The Ketchup Song” is about a young man named Diego who enters a nightclub. The DJ, a friend of Diego’s, plays Diego’s favorite song, ”Rapper’s Delight” by the Sugarhill Gang, and Diego dances and sings along to the song, imitating its chorus with Spanish gibberish.
”Aserejé” is, therefore, a meaningless word, with the chorus ”Aserejé, ja, de je, de jebe tu de jebere …” being a somewhat incorrect imitation of the Rapper’s Delight’s ”I said a hip-hop, the hippie the hippie to the hip hip hop …”
Las Ketchup – The Ketchup Song
The Sugarhill Gang – Rapper’s Delight

VECKANS TÅRÖGDA:
Folk som bara verkar längta efter att säga ”Vad var det jag sa!”
eller ”Skyll dig själv!” och ”Rätta in dig i ledet!” och typ har en ”Du ska inte tro att du är någonting”-mentalitet. Det man behöver att väl att folk är vänliga och stöttar varandra.

VECKANS TANKE:
Du förtjänar att vara i en miljö som tar fram mjukheten i dig, inte överlevnadsinstinkt.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
”Jag älskar vänner som blir mer upprörda över min situation än jag själv är.” /jayshetty

VECKANS STIL:
”Den nygotiska skrivstilen följdes i Sverige av latinsk skrivstil, som började användas av enskilda på 1700-talet och blev den enda skrivstilen i svenska skolan på 1800-talet.
År 1975 infördes en ny skrivstil av Skolöverstyrelsen för den svenska skolan som fick namnet skolöverstyrelsestilen (SÖ-stilen). Målet var en skrivstil som var lättläst, fri från utsmyckningar och liknade tryckta bokstäver. Stilen kritiserades hårt av lärare som menade att den var inkonsekvent, inte tog hänsyn till barns skrivmotorik och därför svår att lära ut. Det största problemet gällde de tre bokstäverna g, j och y som nu inte skulle bindas med nästkommande bokstav för att undvika långa bindningar och öglor. Skrivstilsobligatoriet avskaffades tio år senare.” Wikipedia.

VECKANS FUNDERING:
”När skrivstilsobligatoriet avskaffades ca 1985 valde vissa lärare valde nu att återigen lära ut den skrivstil som använts innan SÖ-stilen.” Synd att det inte fortsattes med att lära barn att skriva skrivstil i skolan! Merparten av de som föddes på 80-talet och framåt skriver inte skrivstil utan textning och det är tråkigt.

VECKANS MILJÖ:
”Bevarandet av biologisk mångfald har inte bara ett egenvärde, utan är också viktig för att den ger exempelvis ren luft och rent vatten, god markkvalitet och pollinering av grödor. Den hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna och anpassa oss till dem, samt hjälper till att reducera effekterna av naturkatastrofer. Därför har dess minskning fundamentala konsekvenser för samhället, ekonomin och människors hälsa.” EEA.

VECKANS SÄMSTA:
”Eritrea, ett land som efter självständigheten från Etiopien 1993 har legat i krig med alla sina grannländer, och där en ström av människor flytt för att undvika en lång värnplikt som kan pågå i åratal. Landet är en auktoritärt styrd enpartistat där oppositionen förföljs och regimkritiska politiker och journalister fängslas utan rättegång.
Det är en av världens mest totalitära regimer vi pratar om, i linje med Nordkorea. Det finns inte yttrandefrihet, organisationsfrihet eller pressfrihet. Där finns ingen möjlighet att uttrycka sin kritik. Om man gör det hamnar man i fängelse eller blir dödad. Det finns inget som pekar på att landet rör sig i en mer demokratisk riktning.” Läs här SvD.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Filmen Barbie stoppas i Libanon och Kuwait. Den påstås ”främja homosexualitet och transsexualitet” och filmen ifrågasätter nödvändigheten av att gifta sig och ha en familj. Beslutet härrörde från en iver för att skydda offentlig etik och sociala traditioner. ”Den islamistiska Hizbollahrörelsens ledare har krävt en bojkott av regnbågsprodukter och sade i förra månaden att homosexuella bör mördas.” SVT.

VECKANS POLITIK:
Enbart 13 procent av världens befolkning lever i en demokrati så som exempelvis vi svenskar definierar den. Diktaturer är på frammarsch runt om i världen. Idag lever 5,4 miljarder människor, 70 procent, i diktaturer.” Göteborgs Universitet.

VECKANS ORD:
”Under en lång period ökade antalet demokratier i världen. Men nu befinner sig världen i en period av avdemokratisering eller autokratisering.” GU.
”Autokratiseringen innebär att demokratier bryts ned, och det sker i stor utsträckning av valda ledare som raserar de demokratiska institutionerna: medier, civilsamhälle, oberoende organisationer och rättsväsendet. Rapporten redogör också för hur autokratisering ser ut att ändra skepnad, via ökade nivåer av polarisering, desinformation och statskupper.” GU.

VECKANS ÖNSKAN:
”I ditt liv ska du inte vara accepterad, du ska vara firad. Du ska inte vara tolererad, du ska vara önskad! / Jonas Gardell

VECKANS CITAT:
Det finns ett berömt citat av den engelska primatologen Jane Goodall som aldrig slutar att vara relevant. Hon sa: ”Det krävs faktiskt inte mycket för att betraktas som en besvärlig kvinna. Det är därför vi är så många.” SHEthepeople.

VECKANS FEMINISM:
”Jag är så hjärtligt jävla less på att tjejer alltid förväntas vända andra kinden till, vara trevliga, hålla nivån hög och vara the bigger person. Den man som kliver fram till mig och recenserar mitt utseende, kommer med ett skamligt förslag eller bara får mig att känna mig obekväm kommer att få en verbal örfil.” / Fi Lindfors.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Hemskt lätt och populärt att köpa idén om att ”kvinnoproblem” uppstår pga östrogen- eller progesteronbrist. Din kropp har kanske inte råd eller ork att tillverka hormonerna? När du inser det, förstår du också att även om dina tydligaste symptom är typiska för kvinnokroppen, så är inte grundproblemen direkt kvinnliga. Det här är FOLKhälsoproblem, DIREKT kopplade till den livsstil som majoriteten av oss mer eller mindre måste delta i.” LÄS hela texten här vulverinekoos.
”Hur mycket vi än vill tycka att vi står över naturen, så lever vi ändå under precis samma naturlagar. Vi vill bara inte se det, för vi springer själva i ett hamsterhjul vi inte lätt kan komma ur. Så vi hittar på otaliga avancerade termer för att undvika de allmängiltiga sanningarna.” LÄS mera hos vulverinekoos.

VECKANS STYRKA:
”Spermierna bara har ett jobb, att befrukta ägg, så det finns ingen anledning för dem att vara kräsna. Ägget kan däremot vinna på att välja spermier av hög kvalitet eller den som är mest genetiskt kompatibel.” Kurera.
Det är alltså INTE den snabbaste spermien vinner och penetrerar ägget. Det är ägget som väljer! (Jag skrev om denna studie i april 2020.)
”Genetikens äldsta lag säger att könsceller kombineras slumpmässigt, men experiment tyder på att ibland ägg väljer spermier aktivt för sina genetiska tillgångar.” QuantaMagazine.

VECKANS NATUR:
”Kvinnor är generellt bättre än män på att lukta sig fram till en partner med kompletterande gener (så länge de inte tar preventivmedel, det förändrar luktkänsligheten). Näsan har en betydelse i vårt val av partner. Forskning visar att kvinnor doftar sig fram till män som kompletterar sitt eget immunförsvar, vilket kan ses som naturens sätt att se till att eventuella framtida barn får en bra blandning av försvarsmekanismer.” SVT.

VECKANS WTF:
”I de subkulturer (incels?) som uppstått bland sexuellt inaktiva män är ett vanligt grundantagande att kvinnor är mer selektiva än män när de väljer en romantisk partner, vilket forskningen också bekräftar. Slutsatsen i subkulturerna är att de mest attraktiva männen ”roffar åt sig en stor andel av den kvinnliga uppmärksamheten” och tränger ut andra män från partnermarknaden. Det skulle då leda till att fler män än kvinnor inte får ligga. Överskottet av män är en möjlig förklaring till sexlösheten. En annan är att kvinnor tenderar att föredra partners med hög utbildning och inkomst.” SvD.
Tjejer: -Jag har inte hittat någon i livet att bli kär i, som delar mina känslor.
Killar: -Jag får inte ligga. –Buuhuu så synd det är om mig.
Istället för att sitta och kräva saker de inte har rätt till, kan de istället fråga sig -Vad har jag att erbjuda? Vad har jag som tilltalar, vad har jag att ge? Kvinnor kräver inte hög inkomst framför allt, utan vad sägs om lite ansvarstagande samt är hänsynsfull och som visar respekt. Tips finns i denna Fredagslistan 😉

VECKANS KLOKA:
“Never apologize for having high standards. People who really want to be in your life will rise up to meet them.”

VECKANS HÄLSA:
”När jag tränar blir jag hungrig på ett väldigt tydligt och hälsosamt sätt. Min kropp vill äta mer vilket jag ska göra när man har tränat men jag inte heller något sug på att överäta. Allt blir liksom lagom av sig själv. Det är när jag inte har tränat som maten oftast har blivit fel. Det är svårt att känna av hunger när jag har varit still och då har jag ätit jättemycket så allt har liksom blivit dåligt.”
Jag tänker inte ”Åh nu kan jag passa på att överäta eftersom jag har tränat” Eller tvärtom ”Nu har jag tränat så jag vill inte förstöra det jag har förbränt”. Jag tänker mer på att kroppen är en maskin: ”Jaha nu tränade jag = dags att lägga till ett extra mellanmål eller ta mer när jag äter middag”. Inga konstigheter.” Isabella Löwengrip.

VECKANS INSIKT:
A healthy mind does not speak ill of others.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Identifiera din bebis fem olika gråt-ljud. Neh=hungrig, Owh=trött, Heh=obekväm, Eair=gasig, Eh=rapa. Oprah YouTube. Mera om Dunstan baby language på YouTube.

VECKANS GLITTER:
”Glimmers är motsatsen till triggers. De är ögonblick då ditt nervsystem är jordat, du känner dig helt fridfull och bekväm i din kropp. Till exempel när du känner solen på huden, kramar din partner, är förundrad över naturen, är med en grupp människor som inspirerar dig, skapar något vackert, dansar till din favoritlåt.
Glimmer skickar signalen till vårt nervsystem att vi är säkra. De är ögonblick vi känner oss i ett med kollektivt medvetande. Glimmer är hopp. Vi kan bara ha glimtar när vi är fullt närvarande.” / Dr. Nicole LePera

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Självdisciplin börjar med att behärska dina tankar. Om du inte kontrollerar vad du tänker, kan du inte kontrollera vad du gör.”
”Självdisciplin är förmågan att få dig själv att göra vad du borde göra när du borde göra det, oavsett om du känner för det eller inte.”
”Självdisciplin får dig att snabbare kunna uppnå dina mål eftersom du är mer fokuserad på det som är viktigt och mindre distraherad av saker som kommer i vägen. Det hjälper till att minska stress och ångest, som ofta kommer från skjuta fram saker, slösa med tiden, eller att inte ha en plan att följa.” / Brian Tracy.

VECKANS VISDOM:
”Gamla ”sanningar” om vilka vi är, om hur bra eller dåliga vi egentligen är, riskerar att hålla oss tillbaka i vår strävan efter att leva i nuet med sikte mot framtiden.”
”Det förflutna påverkar och formar oss på många olika sätt. Du minns fortfarande, åtminstone i ditt undermedvetna, vad dina föräldrar, syskon, lärare och kompisar hade att säga om dig när du var barn. Och då, så länge du är ung, framstår ”skapandet av din person” som en pågående process. Sedan fixeras plötsligt bilden.
”Föreställningen om att du ”är den du alltid har varit”, att ditt förflutna bestämmer vem du är idag, riskerar att hålla dig tillbaka i din personliga utveckling. Minnet av gamla misslyckanden kan göra att du inte vågar försöka igen. Omdömen som tidigare har fällts om din person riskerar att avskräcka dig från att ta det där steget som du borde ta.” Motivation.

VECKANS KÄNSLA:
Jag som är så tråkig, alldaglig och ointressant. Hur kan någon vilja vara med mig?

VECKANS TANKESÄTT:
“Compliment people. Magnify their strengths, not their weaknesses.” / Joyce Meyer

Dagens låt: Jain, Ian Asher – Makeba

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.