Trevlig helg / fredagslistan / äggstockarna

Trevlig helg
Lönn. Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Sir Ian McKellen goes misty-eyed telling lovely Manchester anecdote. Where grown men call strangers ‘love’. I think if we all did that, it would be a rather better place wouldn’t it?
“And when people have got problems with gender, and pronouns, and so on, ‘love’ covers everyone really. Just call everyone ‘love’. (på svenska kan man säga vännen.)

VECKANS ORD:
cutting onions is a term used to hide the fact that you are actually crying due to being moved emotionally by implying that you are crying because someone must be cutting onions.

VECKANS UTROPSTECKEN:
Vilken planet är närmast jorden oftast i genomsnitt?
Which Planet is the Closest?
Mercury is the closest planet to all seven other planets!

VECKANS SKRATT:
Stop minimizing period pain! @thesheertruth tells is like it is 🙂 / femalequotient

VECKANS MILJÖ:
Coastline Clogged with Plastic from One of World’s Most Polluted Rivers. Shocking footage of a beach in Guatemala completely overwhelmed with plastic garbage, from water bottles to old shoes. Newsweek.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Ekot har granskat 18 våldtäktsfall mellan 2010 och 2016 där sexsomni har tagits upp som möjligt försvar. I tio av fallen frias mannen från våldtäkt. I fem av de fallen frias mannen enbart med hänvisning till att det inte anses uteslutet att mannen begick övergreppet i sömnen, så kallad sexsomni. Fem av de tio frias enbart utifrån invändningen att det skulle kunna ha skett i sömnen.” SR.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
OM det finns personer som våldtar när dom sover skulle jag gärna vilja veta hur man anser att sovande våldtäktsmän ska hantera sitt sovande efter friande dom.” – ”Nej det är inte så att de bara frias såklart. De får ju 150 000kr i ersättning också! Tycker att alla kvinnor som dömts för förtal under t ex me too ska överklaga och säga att de skrev sina inlägg i sömnen!” -”Helt rimligt att fri sömn inte kan fortsätta vara ett alternativ för dessa personer.” -”Man skulle ju kunna tänka sig att den personen får bo på en plats där någon annan låser utifrån varje natt, där personen är väldigt begränsad i sina möjligheter till att riskera att fler drabbas. Undra om det finns såna platser?” Hrmmm… / via Peter Rung.

VECKANS SÄMSTA:
Ringde SOS 13 gånger – för att han ”inte får någon tjej”: ”Behöver få utlösning”. Värmlands Folkblad. Problem 1: Falskt larm. Region Värmland har anmält mannen. Problem 2: Hur får man utlösning utan en tjej? Släng bort idealen Å strunta i moralen Å ronka när du känner för det Alla gör det, alla gör det!

VECKANS FUNDERING:
”Samhällen över hela världen har länge försökt att hindra folk från att onanera, både genom att skambelägga och genom att fysiskt försöka hindra onani. I flera religiösa skrifter kan man läsa om hur onani ses som syndigt sex. Onani har inte bara skambelagts, utan har också ansetts som en farlig kroppslig och psykisk sjukdom.” Läs mer här RFSU.
”Feministpastorn vill att du ska onanera mera: ”Utmärkt sätt att lära känna sin kropp” Esthers uppmaning till såväl kristna som icke-kristna är att inte känna sig hämmade av vare sig religiösa institutioner eller andra som säger att onani är djävulens verk. Men bli inte förvånad om någon säger att det är en okristlig syssla med hänvisning just till Bibeln.” Allas.

VECKANS TV:
Har ni sett Världens sämsta indier säsong 3 avsnitt 6 ca 10.28 när David besöker en tantra-guru? Det handlar om hur man kan kontrollera sin sexuella energi och bli fokuserad av celibat. Styra energin från sexcentrat till hjärtcentrat. SVT.

VECKANS POLITIK:
”Det finns inga faktiska siffror över spillda kvinnoliv. Man räknar till exempel inte de kvinnor som ”trillat från balkongen” medan mannen varit i lägenheten om han inte dömts. Eller den kvinna som hittades död, svårt misshandlad (utsatt för ”synnerligen grovt våld”) då hon enligt hovrätten också eventuellt kunde ha dött av läkemedel. Och listan fortsätter. Men att säga att endast ca 17 kvinnor per år mördas av sina (ex-) män är samma som att säga att de enda som våldtagits är de som fått sin våldtäktsman dömd. Vi vet alla att av de ANMÄLDA våldtäkterna är det i endast knappa fem procent av fallen som rättvisa skipas. Det betyder inte att alla andra våldtagna kvinnor inte våldtagits. Det betyder bara att samhället inte bryr sig. Mäns ord väger tyngre än kvinnors.” Fi Lindfors.

VECKANS INSIKT:
balkongmord leder till åtal: ”Avskrivs som olyckor och självmord” Aftonbladet.

VECKANS LÄRDOM:
”…För jag insåg ju ganska snart det att mitt eget förnuft inte var måttstocken i detta utan det var ju deras förnuft. Jag lyssnade på vad de tyckte var förnuftigt och anpassade sedan mina egna åsikter och handlingar efter det. Försökte att inte låta känslorna ta överhanden. Försökte att inte låta mig själv och mina behov min vilja ta för stor plats. Jag lyckades ganska bra och ibland fick jag beröm för att jag inte var sådär jobbigt kvinnlig som andra kvinnor.” Läs hela texten hos Fanny.

VECKANS VIKTIGA:
”…En ny lag hade klubbats igenom i Florida som förbjuder så gott som alla aborter efter vecka 15. Lagen har ett undantag för fall med ”dödlig fosteravvikelse som är oförenlig med ett liv utanför livmodern”, men trots det sa alltså läkaren nej. Sedan dess har delstaten Florida klubbat igenom en ännu strängare lag, som innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds. I vecka sex vet många kvinnor inte om att de är gravida då graviditeter räknas från ett par veckor före befruktningen.” Läs HELA här Mama.
Sverige: ”Enligt abortlagen har kvinnan själv rätt att besluta om abort till och med den 18:e graviditetsveckan. Därefter krävs ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsens Rättsliga råd.” Läs på Socialstyrelsen.

VECKANS FEMINISM:
”Skit i killar! Slösa inte en massa värdefull ungdomstid på att söka deras gillande. Ändra inte dig själv på något vis för att få deras uppmärksamhet. Ta istället tiden till att utveckla dig själv och dina intressen, odla vänskaper.” Läs hela inlägget hos Fi Lindfors.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Många tror att menopausen kommer för att äggen tar slut men det stämmer inte, även om det innebär att vi slutar ägglossa. Det som händer är att äggstockarna slutar svara på hypofysens rop. Vävnaden blir gammal och receptorerna i äggstockarna klappar ihop i respons till det biologiska åldrandet, oavsett hur många ägg som kanske finns kvar.” Fertilitetsförståelse av Jenny Koos.

VECKANS TANKESÄTT:
Vår hjärna är inte anpassad efter moderna relationer. Vilka vi bor med och hur vi uppfostrar våra barn. Vi är så ensamma. psykolog_sofiaviotti

VECKANS CITAT:
”När blev det vårat ansvar att hålla käften för den goda stämningens skull? Att stå upp för min sanning, mitt livs historia är det mest frigörande jag gett mig själv. ”Hur mycket cancelled man än blir så är det värt det. För är hellre fri än kuvad.” / Cissi.

VECKANS VISDOM:
”Saying “trust the science” is the most anti-science thing you can say. Questioning everything particularly the results is how you do science.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Responses that help with defensiveness. jefferson_fisher

VECKANS TANKE:
”Jag vill inte ha någon som lovar mig månen och stjärnorna. Jag vill ha någon som ligger bredvid mig i gräset och tittar på dem.

Dagens låt: Colter Wall – Sleeping on the Blacktop

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.