Antibiotika och probiotika

”Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel som varje år räddar liv. I dag vet vi dock att antibiotika tar dödar fler bakterier, även de goda. Eftersom 80 procent av immunsystemet sitter i mage och tarm är det mycket viktigt att återfå goda bakterier från olika stammar i tarmen så snart som möjligt för att undvika att dra på sig andra typer av besvär. En mångsidig, fiberrik kost där vi äter mycket frukt, bär, grönt, rotsaker, nötter, fröer, fullkorn med mera samt att inta probiotika (mjölksyrabakterier) är därför en viktig grund till att återgå en mage- och tarm i balans efter en antibiotikakur.” Holistic.

”Tarmfloran är kroppens största »organ«, med stor påverkan på immunsystemet. Miljön i tarmen kan förbättras med probiotika, »goda« bakterier, som också har effekter på immunsystemet. Prebiotika, långa kolhydrater som når tjocktarmen i intakt form, kan förbättra överlevnaden av probiotiska bakterier i såväl mat som i tarmen, vilket i så fall förbättrar effekten av de probiotiska bakterierna. Det verkar som om det mest fördelaktiga är att kombinera prebiotika och probiotika i samma produkt, synbiotika.” Läkartidningen (pdf).

”Probiotika betyder ”för livet” och är nyttiga bakterier som ger välbefinnande genom att hålla tarmfloran i balans. Intresset för probiotika är idag stort, mycket tack vare att vetenskapliga studier har visat positiva hälsoegenskaper inom flera områden. Alla bakterier kallas inte automatiskt för probiotika. Först och främst måste bakterierna vara säkra och ha påvisade positiva hälsoegenskaper. Sist men inte minst måste bakterierna överleva både i produkten, men även i magsäckens sura miljö.
Prebiotika är födan för de nyttiga bakterierna och som hjälper dem att föröka sig. Exempel kan vara fruktooligosackarider och inulin. Ett annat begrepp som blir alltmer vanligt är synbiotika. Det är produkter där både probiotika och prebiotika ingår. Forskning visar att det är viktigt att ge bakterierna förutsättningar att föröka sig på bästa sätt genom att kombinera probiotika och prebiotika.” Kurera.

”Det enklaste och bästa sättet att förbättra tarmfloran för de allra flesta är att öka mängden grönsaker, frukt och bär. Dessa är bra källor till kostfibrer, probiotika och prebiotika som behövs för att skapa ett bra klimat i magen. En varierad kost med fibrer, låg sockermängd, mycket grönsaker osv. är helt enkelt det snabbaste svaret på hur man balanserar sin tarmflora.” NillasKitchen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.