Trevlig helg / fredagslistan / skärmtid

Trevlig helg
Bild: Quozio.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Jag ställde en enkel fråga till ett antal 90-åringar: ”Om du kunde tala ditt 32-åriga jag, vilket råd skulle du ge?” Svaren var…otroliga. De sträcker sig från roliga, lekfulla och kvicka till djupt rörande. Lifelessons Sahil Bloom.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Vänta, hur var det nu George Orwell skrev i ”1984”?
”Varje vecka, dag för dag, utplånades och försvann själva minnet av allt som tidigare hänt. Historierna ändrades, dokumenten förstördes, böckerna brändes. Historiska monument, gatunamn, torg och byggnader fick nya namn; gatuadresser försvann, och själva språket genomgick en förvandling. Hela vetenskapen var förändrad, man undanröjde eller förvrängde bevisen, man ändrade de mest grundläggande fakta. Varje dag, och i minsta detalj, blev världen alltmer olik den som människan känt till tidigare.”
Apropå att ändra i originaltexten i gamla böcker så att de blir politiskt korrekta. Läs om Roald Dahl & redaktörerna hos Lotten.se.

VECKANS ORD:
”Ändringarna i hans (Roald Dahl) böcker handlar om kommersialism, inte cancelkultur.” / Karin Pettersson Aftonbladet.
”Nödvändig hänsyn eller historieförvanskning? Åsikterna om att tvätta gamla klassiker rena från kränkande ord och tveksamma formuleringar går isär. Det är inte alltid fel att ändra, men det är inte heller rimligt att korrigera allt som uppfattas som obehagligt.”
”I dag varnar förlagen ofta för känsligt och kränkande innehåll i gamla böcker med så kallad kontextualisering (disclaimers). Genom att kontextualisera kan man förklara att texter är historiska dokument, istället för att ändra eller ta bort ord och formuleringar som kan uppfattas som stötande.” Läs här: Kristianstadsbladet.

VECKANS SKRATT:
Juni och juli varade i fyra sekunder… God Jul allihopa! / mytherapistsays

VECKANS ROLIGA:
Att få människor att skratta är den bästa känslan någonsin! Kolla in detta smittande skratt YouTube.
Min syrra bad mig att vara ”flower boy” på hennes bröllop! gohappiest.

VECKANS TÅRÖGDA:
Var inte rädd för sorg, eftersom den tenderar att sitta precis bredvid kärleken. Detta är en del av livets grundläggande balans. Kärlekens glädje kommer i samma paket som smärtan av förlust. / Sahil Bloom

VECKANS TANKE:
Om du är missnöjd med livet, kom ihåg denna bilden. / billionaires.show

VECKANS MILJÖ:
Saker är inte alltid vad det ser ut som, hjorten korsar inte vägen! …Det är vägen som korsar skogen. billionaires.show

VECKANS POLITIK:
”Ryssland rider på vågen av desinformation om Sverige som har uppstått i spåren av korankrisen. I ryska statskontrollerade medier på arabiska beskrivs Sverige som islamfientligt och en bild målas upp av att det är den svenska staten som sanktionerar koranbränningarna.” ”Ett exempel är när Ryssland bland annat spred falska dokument i syfte att förhindra Sverige att ratificera ett värdlandsavtal med Nato 2016. En del av den aktiviteten har senare bekräftats att den ryska militära underrättelsetjänsten GRU låg bakom – samma enhet som försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016. Samma enhet låg också bakom hackerattacken mot Riksidrottsförbundet 2018, vars syfte var att misskreditera Antidoping-Sveriges arbete i spåren av dopingskandalen i Ryssland som uppdagades fyra år tidigare.” Läs vidare här: SvD.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Faran består inte i de förkastliga koranbrännarnas aktioner, utan islamisternas reaktioner.” Protestera för all del gärna mot koranbränningar. Men kräv inte inskränkta friheter under hot om våld och upplopp.” Barometern.

VECKANS CITAT:
”En av mänsklighetens stora tragedier är att moralen har kapats av religionen. Så nu antar folk att religion och moral har en nödvändig koppling. Men grunden för moral är egentligen väldigt enkel och kräver inte religion alls.” Arthur C. Clarke

VECKANS FUNDERING:
Vi har lärt oss att undvika att prata om politik och religion och det har lett till en kunskapslucka. Vi borde ha lärt oss hur man pratar om svåra ämnen på ett civiliserat sätt.

VECKANS STATISTIK:
Vilken fråga är vanligast på hotell, allergirum eller hundvänligt? Jag hittade att ca 18 procent av den vuxna befolkningen får allergibesvär av pälsdjur. Och att 13% av befolkningen är hundägare.
Scandic har en standard för allergivänliga rum. Den innebär bland annat att gäster som bokar allergirum kan förvänta sig trägolv i rummet, att det inte placeras djur på samma våningsplan, att strikta städrutiner följs och att det finns parfymfria- och allergivänliga produkter för badrummet.”

VECKANS FEMINISM:
…hur man i ”dagligt tal” säger till barn att först var du en spermie… när det ju i själva verket är ägget som har funnit längst. Som om en spermie var en hel person som bara behövde någonstans att växa?! / Fanny.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Alla ägg en kvinna kommer att bära bildas i hennes äggstockar medan hon är ett fyra månader gammalt foster i sin mammas livmoder. Detta betyder att vårt cellulära liv som ett ägg börjar i vår mormors livmoder. Var och en av oss tillbringade fem månader i vår mormors livmoder, och hon bildades i sin tur i sin mormors livmoder! / Layne Redmond.
Äggstockarna är ungefär två till tre centimeter stora och innehåller ungefär 400 000 äggceller. De är färdiga redan från födseln. Ungefär 400 av alla dessa kommer sedan att bli färdiga ägg.

VECKANS TILLÄGG:
”Många tror att menopausen kommer för att äggen tar slut men det stämmer inte, även om det innebär att vi slutar ägglossa. Det som händer är att äggstockarna slutar svara på hypofysens rop. Vävnaden blir gammal och receptorerna i äggstockarna klappar ihop i respons till det biologiska åldrandet, oavsett hur många ägg som kanske finns kvar.” Fertilitetsförståelse av Jenny Koos.

VECKANS UTTRYCK:
Mind blown is used as an exclamatory response to surprising or interesting facts or enlightening information.

VECKANS HÄLSA:
Ditt hem är en förlängning av dina energifält. Det är därför som t ex att städa, organisera och rensa ut saker som stör ditt utrymme har en stor inverkan på ditt sinne, kropp och själ. / thirdeyethoughts

VECKANS INSIKT:
Varför ska man lära sig svår matte? Det handlar inte om att man behöver kunna allt om logaritmer och algebra i framtiden. Det handlar om att utveckla hjärnan och lära sig problemlösning och det har du nytta av i framtiden. / successminute

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Skärmtid och dopaminnivåer. ”Skärmen berövar barnen på minnen! ”Läkaren förklarade varför barn tycker världen är tråkig. Jag bara måste dela vad hon sa om barn och skärmtid och vilka som blir slutsatserna. Så tänkvärt!” / Sara Wimmercranz.
”De flesta har märkt att det kan vara svårt att släppa mobilen. Både barn och vuxna använder skärmar allt fler timmar om dagen. Det är som med god mat, det kan vara svårt att begränsa sitt intag. Dessutom ger skärmar snabba belöningar, dopamin-kickar.” Karolinska Institutet.
”Studier visar att människor blir ointresserade av sin omgivning om de har mobilen i sin närhet. Mobilen har hackat sig in i vårt dopaminsystem på ett väldigt effektivt sätt.” Lajka.

VECKANS KLOKA:
I used to think that I was introverted because I liked being alone. But I turns out I just love being at peace. And I’m extroverted around people who bring me peace. / thewholesomelotusfertility

VECKANS KÄNSLIGA:
-Du ska då alltid vara lite märkvärdig och annorlunda.
-Är det en förolämpning eller en komplimang?

VECKANS VISDOM:
Vilket är viktigast, resan eller målet? -Sällskapet! / successfoundation
Pengar är medlet, inte målet. Frihet är målet. Glöm inte det. / thinkingmindspage
Att få någon att känna sig sedd, hörd och förstådd är det högsta sättet att älska dem. / lewishowes

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Oftast har du en bra dag, du har bara haft dåliga 5 minuter! Bara för att det gick lite dåligt en stund är det inte automatiskt en dålig dag bara för det. / Joelle Legg

VECKANS KÄNSLA:
Rädslan för att inte räcka till och rädslan för att vara för mycket är samma rädsla. Rädslan för att vara dig själv.

VECKANS TANKESÄTT:
Människor som har mycket tålamod ska skyddas till varje pris! 🙂

Dagens låt: Dijon – The Dress

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.