Göteborg / dag 1 / Ostindiefararen

Vi hann med mycket på våra 2 dagar i Göteborg.
1. Hotellet i Nordstan 2. hotellrummet 3. bland spårvagnar och paddor 4. Brunnsparken.

Resan
Vi har varit i Göteborg tillsammans med våra goda vänner som jobbar där. Det var fint att ha egna guider med oss runt i stan! Vi fyra har sett mycket tillsammans de här två dagarna. Vi laddade ner appen Västtrafik och betalde en dygnsbiljett på 72 timmar. Vi har åkt med både spårvagn, Lisebergslinjen och Älvsnabben.

1. Haga Nygata 2. Gathenhielm 3. Majorna 4. sneda trähus

Haga
Vi stannade inte lika länge i Haga denna gången som julen 2021. Vi promenerade på Haga Nygata. Det är ett jättefint område! Haga är en av Göteborgs äldsta stadsdelar.


Majorna
Majorna var förr en klassisk arbetarstadsdel, men hyser nu en mer blandad befolkning. Bebyggelsen utgörs dock fortfarande till stor del av så kallade landshövdingehus. Innan landshövdingehusen byggdes bestod Majorna av oplanerad träbebyggelse, rester av detta finns kvar i Kulturreservatet Gathenhielm.”

Ostindiefararen Götheborg.
Alla foton: Nilla Tankebubblor


Ostindiefararen
Götheborg är en replik av den ostindiefarare med samma namn (Götheborg), som 1745 gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp. År 1986 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet. År 1995 påbörjades bygget och åtta år senare sjösattes Götheborg. Under 20 månader mellan 2005 och 2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och hem igen.”

1. Älvsnabben 2. Ostindiefararen 3. kanonerna 4. ombord på Götheborg.

Ombord
Vi var med på en guidad visning av Götheborg som tog en timme. Vi fick se och lära oss mycket om skeppet eftersom vår guide varit med och seglat som volontär en del av sträckan till Kina! Han har klättrat i alla masterna och sovit i hängmatta och jobbat i skift, hissat segel med mera. Jag kan verkligen rekommendera en guidad visning här!

1. Steampunk bar 2. rykande potions 3. Brisket & friends 4. The table breaker.

Steampunk
Vi tog något spännande att dricka på Steampunk bar! De hade drinkar som rök av kolsyreis. ”Steampunk är viktoriansk science fiction som utspelar sig under 1800-talets industrialisering. Mekaniken och telekommunikationen alstras vilket betonas med kugghjul och koppar.”

Brisket & friends
Detta var ett häftigt ställe! Här åt vi Texas BBQ och på menyn valde vi The Table breaker till oss fyra. Den innehöll såklart brisket, alltså bringa från nöt. Pulled pork, sötpotatis med fetaost, coleslaw, potatissallad med mera.

Promenad
Efter den måltiden behövde vi en promenad. Vi gick upp och ner för avenyn, fotade Poseidon i solnedgången. En fin dag.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.