Godmorgon framtid

Jag skrev ju för några dagar sedan, 17 juli, apropå videosamtal – Tänk, videosamtal var något jag fantiserade om som liten och nu finns det på riktigt! Det var nog för att jag läste denna boken om och om igen. Så funkar det! av Joe Kaufman.

Jag hittade av en slump boken Godmorgon Framtid av Bengt-Arne Vedin i denna månaden. Jag har inte sett den tidigare. Den är från 1983 och den förutspår en hel del uppfinningar som finns i framtiden, alltså nu. Så kul!

Till exempel så har Lotten gjort ett blogg-inlägg om denna boken 2011. ”Det intressantaste för oss idag är tankarna om ”elektroniska expressbrev” (e-post) och ”tv-bild på rulle” (surfplatta). Så här beskrivs frukoststunden:
”Att det ligger en telefonlur på frukostbordet är typiskt. Telefonen – försedd med en knappsats och många andra nyheter – kommer att spela en stor roll i framtiden, ännu mycket större än idag. Kanske är det den elektroniska morgontidningen som får friden att härska bland gröt och juice, eller morgonposten, levererad under natten, utan att brevbäraren behövt anstränga sig.”

Bloggen ITdemagog skriver också om samma bok 2014:
”Teledata ger också en rad andra möjligheter. Här finns i datorn tillgång till datoriserade uppslagsböcker, annonser (kanske), kataloger och tidtabeller, elektroniska spel, utbildningsprogram enligt fråga-svara-metoden.”
Annars förutspåddes människor med pappersarbete arbeta hemifrån och det enda orosmolnet var hur många apparater och telefonnummer kommer varje hem att behöva ha?

Här är en kolumn i Aftonbladet från 2015 av Ronnie Sandahl. ”Det är hisnande läsning, fortfarande. Boken innehåller trettiofem framtidsprofetior, rotade i fantasin och vetenskapen. Några känns avlägsna. Fabriker i rymden, storskaliga gruvor på havsbotten. Andra är nu en del av vår vardag. ”Elektroniska expressbrev”. Mikrochips i flyttfåglar. Eller den gräsklippar­robot som avbildas över ett uppslag, på kornet lik den som numera surrar runt i mina föräldrars trädgård.
– Jag brukar säga att verkligheten har kopierat oss, skämtar bokens författare Bengt-Arne Vedin när jag ringer upp honom.”

Klicka på länkarna för att läsa mera om denna bok.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.