Trevlig helg / fredagslistan / livsråd

Trevlig helg
Bild: cameraink, quotesgram. (2016)

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
goda vänner. Inte fler vänner, vänskap handlar om kvalitet inte kvantitet.
Formulera din egen åsikt om saker och ting.
Fokusera på din karaktär mer än ditt utseende.
Om du alltid jämför dig med andra kommer du aldrig att hitta vem du är.
Lär dig av andras misstag.
Om du måste välja mellan att bli respekterad eller omtyckt, välj att bli respekterad.
De säger att man bara lever en gång. det är inte sant. Man dör bara en gång. Du lever varje dag och varje dag är en ny möjlighet att bli en bättre version av dig själv.
/ 7 Life Advice for Teenagers YouTube.

VECKANS SOMMARTIPS:
Underbara Clara har varit i Småland och besökt High Chaparral. Kolla in hennes fina presentation. De verkar ha haft en jätterolig dag! (Vi var där 2010 och 2015.)

VECKANS SKRATT:
Så behåller du tålamodet under semestern. / Karin Adelsköld.
Vilka foton kommer att visas upp för barnbarnen i framtiden? 🙂 boxingalleymike

VECKANS TV:
Conversations with friends. Baserad på Sally Rooneys roman Samtal med vänner. Dramaserie från skaparna av Normala Människor. SVT.
Säsong 2 av Kustpärlans mysterier finns på SVT.

VECKANS FILM:
Nästa sommar kommer en film på bio om Gyllene Tider. (Tre av skådespelarna är söner till Peter Wahlbeck, Jesper Parnevik och Magnus Hedman.) Moviezine.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Du behöver inte svara, inte vara trevlig, inte ställa upp, inte ge av dig själv. Speciellt som kvinna förväntas man alltid vara trevlig, ställa upp, le, inte sätta några gränser för då kan någon annan bli lite ledsen. Stopp min kropp, eller stopp min tid. Din tid är din tid och du bestämmer hur du förvaltar den.”
”Digital kommunikation är ofta tämligen hopplös, det måste garderas med diverse glada gubbar med töntiga blinkningar och annat och ändå finns det ALLTID någon som älskar att missförstå i alla fall.” Läs hos Krickelin inkl kommentarer.

VECKANS UTTRYCK:
Många unga har svårt att läsa, såpass att de inte kan sovra i längre texter. Funktionell analfabetism kan man kalla det. Det är därför de vill ha allting muntligt eller extremt kortfattat i punkter. Jag är uppriktigt bekymrad.” Agneta (hos Krickelin.)
Funktionell analfabetism är en term som används för att beskriva läs- och skrivförmågor som otillräckliga ”för att klara av vardagen och anställningsuppgifter som kräver läskunskaper som överstiger en grundläggande nivå.” Wikipedia.
”Skolan behöver fokusera mer på läsning och de första åren i skolan är ju särskilt viktiga för då läggs grunden både för läsandet och annat lärande.” SvD

VECKANS TÅRÖGDA:
Elderly Couple Play Carl and Ellie Duet for Their 60th Anniversary. IGN.

VECKANS SÄMSTA:
Nedmonteringen av demokratin sker systematiskt. Det är ingen slump att de auktoritära populisterna slår ned på det oberoende rättsväsendet, medie- och yttrandefriheten och det självständiga civilsamhället. De vill inte möta argumenten mot deras unkna nationalism, främlingsfientlighet och förakt för den representativa demokratin. Just därför måste vi avslöja mönstret i deras strategi och dess förödande konsekvenser. Innan det är för sent. / Hammarberg. Arena.

VECKANS POLITIK:
Yttrandefriheten i Sverige en central och livsviktig rättighet som alla bör arbeta för att skydda och bevara. Islamister bryr sig inte om samexistens, eller pluralism, och de är inte rädda för hatretorik. Men det finns tusentals muslimer som tror på åsikts- och yttrandefrihet och rätten att kritisera eller bränna vad man vill. Den övertygelsen hindrar dock inte att de är livrädda för denna eskalerande hatretorik som riktas mot dem, en diskurs som får dem att uppleva att de själva och deras familjers framtid hotas.” Läs här Dagenssamhälle.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Förolämpningarna som är komplimanger – eller borde vara det – för att vi ska kunna sänka utsläppen från modeindustrin. Det enda som är coolt på riktigt är att köpa mindre nya kläder och använda de vi har längre, på vårt egna sätt. Det gör också att det som tidigare upplevdes som en förolämpning plötsligt låter som en komplimang i våra öron. Här är några riktigt fräscha komplimanger som är här för att stanna: –Har du den tröjan igen? –Är inte det din mammas gamla kappa? –Den klänningen har du haft många fester i rad! –Din t-shirt är trasig i mudden! –Dina barn verkar mest ha ärvda kläder! –Den har man sett innan!” sarawimmercranz.

VECKANS MILJÖ:
”När det kommer till ett av vår tids allra största och farligaste hot fortsätter många som förut, funderar, argumenterar, ägnar sig åt annat. Hur är detta möjligt? Varför gör vi inte mer när läget är så akut? I boken klimatpsykologi förklarar vi på ett pedagogiskt sätt hur den mänskliga psykologin påverkar och påverkas av samhällsfrågor som klimatfrågan.” Klimatpsykologerna.

VECKANS ORD:
Bekräftelsebias – Att människan har lättare att ta till sig information som bekräftar det hon redan vet och tror på. (Därför kan du aldrig vinna en debatt längre – vi väljer vår egen sanning och struntar i motargumenten!)
Effektglappet – Glappet mellan en människas intentioner med sina klimatsmarta val och dessa faktiska effekt.
Habituering – Man vänjer sig snabbt vis saker som återkommer ofta eller som förekommer hela tiden. (Kokande groda syndromet).
Kognitiv dissonas – Glapp mellan vad man vill göra och vad man vet är rätt.
Pluralistisk ignorans – Pratar inte om klimatfrågor för man tror att andra är ointresserade. (Kejsarens nya kläder).
Rekyleffekten – Motsats effekt. t ex Kör mer p g a bränslesnål bil.

VECKANS SAMHÄLLE:
”…sentimental smörja som inte lär oss någonting nytt om patriarkatet eller hur vi ska bekämpa det. Så går det när samtalet om patriarkatet förs utifrån andra premisser än kvinnornas egna. Det blir en massa babbel om ”könsroller” som får det att låta som att patriarkatet slår lika hårt mot alla och som kringgår allt det som är viktigast för oss kvinnor. Det våld vi drabbas av, den ekonomiska utsatthet vi lider av, den påtvingade femininitet som håller våra kroppar fångna.” Läs hos Fanny!

VECKANS FEMINISM:
”Den feedback jag får på boken (Fertilitetsförståelse) är ofta tvåfaldig: å ena sidan upplever läsarna den som empowering, kul och användbar, å andra sidan är de väldigt upprörda över hur de inte har vetat detta innan. SÄRSKILT vårdpersonal skriver till mig med en hel del jobbiga känslor – de vet ju hur lite av detta som ingår på utbildningen, och inser vilken enorm skillnad det hade gjort för kvinnliga patienter om det hade gjort det… / Jenny Koos

VECKANS CITAT:
”Vetenskapen har visat att du mår bättre när du ler.
om inte en man säger åt dig att göra det, i så fall – le aldrig” / Jane Fonda.

VECKANS INSIKT:
”Om du är neutral i situationer av orättvisa har du valt förtryckarens sida.” / Desmund Tutu.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Hur trasigt är ett samhälle där en mamma får höra att hon har ångest för att hon inte vill vara borta från sitt barn för länge? Att vilja vara nära ditt barn är så naturligt och instinktivt som det blir. Det är inte ett medicinskt tillstånd; det kallas för anknytning och det är otroligt hälsosamt och tillfredsställande för både mamma och barn.” Jessica Milburn

VECKANS TANKESÄTT:
”Jag tror att folk snabbt glömmer att mamma och bebis går igenom ett trauma tillsammans. Oavsett hur vackert, är födseln fortfarande en otroligt intensiv upplevelse… & innan dess växte vi tillsammans i 9 månader. Vi skapade dem genom massor av känslor, smärta och sedan födelseprocessen. Våra bebisar känner sig som en del av vår kropp och bär en bit av vår själ. För oss är de den andra halvan av vårt bankande hjärta. Så om vi verkar tveksamma till att avstå från vår tid, eller angelägna om att få vår bebis tillbaka i famnen, är det inte att vara själviska. Det är för att vi behöver dem lika mycket som de behöver oss. Våra kroppar känns lika tomma som våra armar utan dem.” / bumpdated.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Bjud in till kravlöshet, dansa i regnet, se en solnedgång, 🙂 …!
Louise Strömberg / louisestromberg.se

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Vårt samhälle förväntar sig att kvinnor ska arbeta som om de inte har barn. Och vårt samhälle behandlar mammor som uppfostrar barn som om de inte arbetar.”

VECKANS HÄLSA:
”Idag är vi rätt säkra på att antioxidanter inte orsakar cancer. Men när det finns en tumör kan de hjälpa tumören att skydda sig mot skadliga fria radikaler och det gör att den växer snabbare och sprids lättare.” …”Det är idén om att ju mer, desto bättre som är osund och kan leda till att man tar för höga doser i tablettform. Här är rekommendationen ursvensk: lagom är bäst, säger Martin Bergö.” Läs hela här Karolinska Institutet.

VECKANS VISDOM:
Saker utanför min kontroll: Det förflutna. Framtiden. Resultatet. Andras åsikt. Andra människors attityd. Andra människors känslor. Vad andra tycker om mig.
Saker som är i min kontroll: Mitt svar. Min reaktion. Självkännedom. Mitt tankemönster. Media jag konsumerar. Hur jag behandlar andra. Mitt själv-prat. Mina ord. Min tro. / jimkwik

VECKANS TANKE:
”Dejta inte festens partyprisse, dejta killen som ser till att partyprissen kommer hem säkert.”

VECKANS KLOKA:
”Tålamod är inte förmågan att vänta, utan förmågan att behålla en bra attityd medan man väntar.” thirdeyethoughts.

Dagens låt: Punctual, Jordan Shaw – Do it all again

4 kommentarer

  1. Fredag! Fredag! Fredag! Och för mig inte vilken fredag som helst. Årets bästa fredag. Årets bästa dag. Början på semestern. 🙂

    Din fredagslista innehöll som vanligt en massa tänkvärdheter, men idag var det några som gick rakt in i hjärtat. Tack för att du delar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.