Trevlig helg / fredagslistan / manligheten

Trevlig helg
Bild: Letterpile.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Hon är osminkad, går utan bh, har långt utsläppt hår som ibland är ganska stripigt. Hon har oansat könshår, svart hår under armarna och givetvis också rikligt på benen. Hon utför mycket lite av det som idag krävs för att passera som en attraktiv kvinna i offentligheten. Och teveproduktionen gör heller inget för att göra henne vackrare genom smickrande bildval och vinklar. Nej hon ser verklig ut. Som en hyfsat vanlig kvinna. Och hon är HET! Och så vacker! Varför? Jo för att det är på riktigt!” Läs hela inlägget hos Underbara Clara som skriver om Asta August som spelar Annie Raft i Händelser vid vatten. (Jag har inte sett den tv-serien men nu blev jag nyfiken!)

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Människor dömer och inrättar sig i hierarkier, vare sig de erkänner det eller ej. Ju fortare man accepterar detta faktum, desto lättare blir det att anpassa sig efter sina förutsättningar vare sig det kräver jobb med självförtroendet (vilket jag rekommenderar) eller anpassningar till gällande utseendeideal (där man ändå sällan når en tillfredsställande slutpunkt). Läs hos Monnah.

VECKANS POLITIK:
Om man inte kan bemöta en annan grupps avvikande uppfattning kan man inte heller på djupet förstå sin egen.” I boken Gruppens grepp. Hur vi fördomsfulla flockvarelser kan lära oss leva tillsammans (Natur & Kultur 2018), visar vi hur och varför människor följer gruppen, hur vi omfamnar och stöter bort varandra. Vi föreslår också strategier för att förhindra de mest skadliga effekterna av detta grupperande i ”vi” och ”dom”, utifrån ny kunskap om människan. Läs mera om flockmentalitet i Sydsvenskan.

VECKANS KLOKA:
…”fascinerande att bloggare, influencers eller folk i allmänhet som skriver ska behöva tänka på alla andra och om de kan bli provocerade och be om ursäkt för det. Så länge det som skrivs inte kan göra illa någon ska man kunna skriva det som man känner för. Om jag blir provocerad av något du skriver så ligger det ju hos mig. Då får jag kanske fundera över vad det är hos mig som triggas av det du skriver. Inte, som vissa gör, kräva att du (och andra som skriver) ska tänka på alla innan du skriver.” – Vilken bra kommentar hos Krickelin.

VECKANS TV:
Världens sämsta indier – David Batra. Bra program med journalisten Malin Mendel.
Och nu blir det mera David Batra i programmet Sov Gott. Så kul med Björn Hellberg! 🙂
Mästarnas Mästare är ett favoritprogram!
Jag har även sett Gift vid första ögonkastet. Bäst i test, Masked Singer och Let’s Dance.

VECKANS SAMHÄLLE:
”I ett globalt perspektiv lever vi under den mest hotfulla manligheten på årtionden, med krig och konflikter som handlar om att män vill behålla hedern, ansiktet och kontrollen. Klassisk manlighet som värnas till varje pris, bland annat genom systematiska våldtäkter av kvinnor. När demokratin monteras ner runt om i världen är ofta metoden att attackera flickors och kvinnors fysiska, sexuella och sociala integritet och mänskliga rättigheter: gå i skola, rätt till abort, val av kläder, rätt att yttra sig och så vidare.” LÄS HELA här Sydsvenskan.

VECKANS UTROPSTECKEN:
”Att kvinnor skulle anmäla män för sexuellt våld för att hämnas är en lika gammal föreställning som den om att män har rätt till kvinnors kroppar.” Sydsvenskan.

VECKANS INSIKT:
”Om manligheten trots allt är i kris är det bra. En kris leder, förhoppningsvis, till eftertanke och reflektion. Det yttersta privilegiet för manligheten att vara given och självklar. Om en kris leder till reflektion över allt som män anses sig vara berättigade till: kontroll, sex och utrymme hoppas jag att krisen både finns och stannar kvar.” Sydsvenskan.

VECKANS KRIS:
”Olyckliga medelålders män” i DN där man gör sig lustig över alla försök att äta, träna och leva sig friskare. Typ att äta kött, träna och bada kallbad i syfte att bli en bättre och dugligare man. Läs hos Jonas Colting.

VECKANS ORD:
”De som kallade sig woke menade av allt att döma samma sak som 1900-talets afroamerikaner: att de var medvetna om samhälleliga orättvisor. Det tog dock inte lång tid förrän woke-rörelsens kritiker plockade upp ordet som samlingsbegrepp för politisk korrekthet och identitetspolitik. Lika snabbt slutade de utpekade att kalla sig själva woke.” Läs mer om woke på Fokus.
”Idealet att undvika sårade känslor har ersatt idealet om fria intellektuella samtal.” Sara Kristoffersson. (Debatten om Vita Havet på Konstfack.)

VECKANS FENOMEN:
”Våra individuella åsikter påverkas av andras åsikter och sociala normer, ett fenomen som kallas social konformism. ett väldigt intressant psykologiskt fenomen. Att anpassa sig efter omgivningens förväntningar kan förklaras av en mänsklig rädsla över social avvisning.” EmmaFrans.

VECKANS KNUFF:
Nudging är, enkelt förklarat, en mental knuff i en riktning som gör att en person väljer ett alternativ framför ett annat. Det handlar om att skapa en effektiv beteendeförändring, något många organisationer vill uppnå både gällande sina kunder, sina anställda och samhället i stort. En av teorierna bakom nudging är att vi oftast vet vad som är rätt val, men att vi inte alltid fattar rationella och genomtänkta beslut. Många av våra beslut går på rutin och av gammal vana. När vi står inför ett val behöver vi ibland, precis som det engelska namnet tyder på, en knuff i rätt riktning.” Läs exempel på Inhouse.

VECKANS MODE:
”Stealth Wealth betyder ”smygande rikedom” eller ”quiet luxury” (tyst lyx) är märkbart inom modet bland samhällets rikaste. Det handlar om idén att köpa saker som har väldigt bra kvalitet och hantverksfokus. De är väldigt dyra men det ska inte synas.” SVT.
(Raka motsatsen till hiphop-världen kan man säga? Där det ju är mycket synliga loggor typ Gucci och Louis Vuitton.)

VECKANS CITAT:
Jag brukar säga att om människor sov ordentligt, åt ordentligt, rörde på sig och var ute i naturen skulle det inte behövas några familjeterapeuter” …Att erbjuda sina närstående ”en trygg hamn att segla in i” Boken Dig vill jag älska: om modet och gåvan att leva i nära relationer av Ulrika Ernvik. Läs mer på Motherhood.

VECKANS FEMINISM:
”Numera förväntas kvinnor kunna jobba heltid samtidigt som de bär barn utan att klaga.(?) Tänk om vi hade kunnat använda insikter om våra kroppar för att genomföra faktiska förbättringar där vi hade kunnat få mer kontroll över vår tillvaro och vila nära vi behövde den. Men nej, vi får helt enkelt ta att antingen ses som fullständigt inkapabla och labila pga våra hormoner eller att förväntas vara helt opåverkade av det som sker i våra kroppar.”
Fanny

VECKANS KLOKA:
”Vet inte hur många gånger ju fick höra ”att vara gravid är ingen sjukdom” i diverse sammanhang. Absolut, det är det inte. Men att låtsas som att man fungerar helt normalt och har samma ork är ju bara sinnessjukt!” via Fanny inkl kommentarer.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Graviditet är ingen sjukdom, nej jag vet, men jag tycker vi måste sluta ha en samhällssyn på gravida som att man minsann ska vara helt som vanligt, göra allt som vanligt, vara kapabel och handkraftig och jobba halvvägs in på BB. Att bära och föda barn ska liksom inte få uppta så mycket tid och energi för hallå det har man gjort i alla tider så ryck upp dig och ta dig samman det är inget speciellt du gör nu! Graviditet, och speciellt såhär i slutet, ÄR och borde få vara undantagstillstånd. Där man inte behöver vara så duglig utan är bra nog bara genom att ligga i soffan och titta upp i taket. Man ändrar så mycket i sitt liv, man har så mycket som pågår i ens kropp, kroppen ska göra något så stort och sen är livet aldrig sig riktigt liv.” Paula Rosas.

VECKANS HÄLSA:
”Många tänker inte på hur andning hänger ihop med hållning. ”Om du vill ta hjälp av andningen i din träning, till exempel när du ska lyfta, så behöver du hjälp och stöttning av ditt maglås. Det ska kännas som att du trycker in svanskotan och samtidigt suger upp underlivet.” Ska du lyfta tungt så behöver du ha med dig dina bålmuskler. När man spänner nedre maglåset kan man lyfta nästan 15 kg mer. Det kan liknas vid ett bälte man använder i styrkelyft. Du andas in, spänner magen under naveln (det ska kännas lite som du lyfter bäckenbottenmuskulaturen uppåt), och andas ut när du lyfter. När du andas ut ska du aktivera muskelkraften.” Du kan även öka dina syresättningsförmåga med rätt andningsteknik.” Läs mera i MåBra maj sidan 34-36.

VECKANS LÄRDOM:
”Träning av andningen har visat sig öka den postorala stabiliteten (förmågan att stå upprätt i neutral atletisk hållning) och därmed kan mer avancerad och tuffare träning genomföras.” Andningen påverkar i högsta grad din prestation. Läs på Fysiolabbet.

VECKANS KUNSKAP:
”Andas rätt – här är alla hälsoeffekter. Bättre minne, effektivare matsmältning, bättre hållning, lugn i vardagen, ökad förbränning, stärkt immunförsvar, skarpare sinnen, bättre nattsömn, mera ork, långsammare åldrande.” Läs mera i tidningen Land.

VECKANS HUDVÅRD:
CBD, Cannabidiol, är ett ämne som finns i cannabisplantan och är ett av de hundratals ämnen som kallas cannabinoider.
CBG, Cannabigerol, är ett annan ämne som finns i cannabisplantan.
MCT står för medium-chain triglycerides. Det betyder, helt enkelt, mättat fet som kommer från kokosolja. Skillnaden mellan “vanlig” kokosolja och MCT kokosolja är de typer av mättade fetter de innehåller.” Läs hos Floranie hudolja.

VECKANS FUNDERING:
You gotta nourish to flourish. Finding Self-Love.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Kom ihåg att du ytterst sällan är störd och irriterad av de skäl du tror. Det som gör dig störd och irriterad är dina egna kritiska och dömande tankar om andra. Du stör och irriterar alltså dig själv genom hur du väljer att tänka.”
”Ingen kan bli lycklig genom att skylla sina känslor på andra. Dina känslor beror på hur du väljer att tolka det som händer dig. Bakom varje känsla ligger en tolkning som du själv har valt.” Kay Pollak. MåBra.

VECKANS TANKESÄTT:
Är du dålig på något? Vem bryr sig? Att vara dålig är bara en möjlighet att bli bättre. Att misslyckas är en erfarenhet. Det enda misslyckandet som är värt namnet är att inte ens försöka.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Replace ”I should’ve known” with ”Now I know better”. Forgive yourself, because self-shame is self-sabotage. …There is no past version of yourself that you need to back to. Life is about flowing forward and growing with the new lessons learned.

VECKANS VISDOM:
“Do what you feel in your heart to be right, for you’ll be criticized anyway.”
Eleanor Roosevelt

VECKANS TANKE:
“Balance is not something you find, it’s something you create” / Jana Kingsford.

VECKANS KÄNSLA:
God only knows where this could go
And even if our love starts to grow outta control
And you and me go up in flames
Heaven won’t be the same ❤️

Dagens låt: Niall Horan – Heaven

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.