Förvår / vårdagjämning

Foto: Nilla Tankebubblor

Jag fotade snödropparna idag på promenaden. Det har varit en dimmig, mulen dag med duggregn. Här på Årstidskartan kan du se hur långt våren har kommit rent meteorologiskt. Som jag hade en rant om i början av året så är inte januari månaden som passar för nystarter, utan det är mars. Så Gott Nytt Vår!

Den 20 mars 2023 börjar våren enligt kalendern. Det är vårdagjämning, dvs. dagarna och nätterna är (nästan) lika långa på hela jorden. Tittar man i olika almanackor så ser man att vårdagjämningen inträffar den 20 mars kl. 22:24. Det är nämligen inte en dag, det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen och solen står rakt över ekvatorn. Astroinfo.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.