Trevlig helg / fredagslistan / genuine

Trevlig helg
If you get tired.

Fredagslistan

VECKANS FUNDERING:
Sverige har EU-ordförandeskap under 2023. Det vore ett gyllene tillfälle att ta upp det där med att slopa sommartid. – Vi slipper ändra klockorna och har normaltid året om i hela Europa! Varje land har det som passar bäst för deras naturliga geografiska tidszon.

VECKANS GIRL-CRUSH:
Eva Röse! missevarose på instagram.

VECKANS TV:
Det har kommit ut nya avsnitt av Emily in Paris på Netflix.

VECKANS GAG:
När det är januari och någon frågar hur du mår… iamwholeuk.
Order Jim Carrey from Wish and you get me!
Speldosa med magnetiska kyssar.
Is it just me or did seasonal depression come extra seasoned this year? Årstidsbunden depression med extra krydda. Blue Monday.

VECKANS SÄMSTA:
”Att förebilder för unga killar sprider direkt felaktiga, sexistiska och enormt förlegade föreställningar om skillnader mellan män och kvinnor är helt åt helvete. Vi män måste våga sabba stämningen gång på gång genom att ta snacket och säga emot. Låt inte sånt här passera!” Läs hos Henrik Wahlström.
”Att inte fler män blir upprörda av den typen av ”fakta” om män är märkligt. Att alltid blir förminskad till någon typ av buffel som aldrig kan utvecklas eller ändra perspektiv måste vara skittråkigt.” …”Precis som att alltför få män blir upprörda när någon skyller på kvinnans klädsel i ett våldtäktsfall.”

VECKANS MILJÖ:
”Greenpeace i Tyskland har köpt och testat 47 produkter från klädföretaget Shein. Det visade sig att 15 procent av varorna innehöll kemikalier på en nivå som gör de olagliga i EU. 32 procent innehöll farliga kemikalier på en nivå som väcker oro hos experter.” Företaget i Kina, bryter mot EU:s miljöbestämmelser om kemikalier och riskerar hälsan både för konsumenterna och för arbetarna hos de leverantörer som tillverkar produkterna.” Aftonbladet.

VECKANS KUNSKAP:
Den engelsk internationella facktermen är Unique Selling Point, förkortat till USP. Unik konkurrensfördel eller unik säljfördel innebär att en vara eller tjänst har en fördel som konkurrenterna saknar.

VECKANS SAMHÄLLE:
Årets matbluff, Äkta Varas anti-pris för årets mest vilseledande livsmedelsprodukt. ÄktaVara.

VECKANS UTMANING:
Läs om hur det var för Anna att meditera i tio dagar på Vipassana-center i Ödeshög. ”Nyfikenhet, vilket går hand i hand med Vipassana – att objektivt iaktta (dvs nyfiket och objektivt istället för med begär eller motvilja). “This too shall pass…” (även detta går över/förändras) och syftar på den sanning man iakttar i Vipassana – dvs att inget är beständigt. Do what you love while you can – before you’ve got one foot in the grave4health.

VECKANS DEBATT:
”Det går alltså inte att säga att det är jämställdhetspolitiken som leder till större skillnader mellan män och kvinnor, vilket Peterson hävdar när han säger han att skillnaderna vuxit ”som en konsekvens av jämställdhetspolitik”.
…”Enligt studierna kan könsskillnaden delvis förklaras av att flickor inte tror att de klarar det som stereotyperas som maskulint, t ex teknik, trots sina höga betyg, och att pojkar och flickor inte tror att de skulle trivas i utbildningar som domineras av det andra könet. Enligt Una Tellhed kan just samhällets tankar om att pojkar och flickor är olika bidra till att skapa de skillnader som Peterson menar är medfödda.” Exakt varför preferenserna skiljer sig åt mellan män och kvinnor är ytterligare en obesvarad fråga. Forskningen har hittills inte kunnat slå fast hur våra personligheter skapas och exakt hur mycket som är socialt och biologiskt betingat. Läs om Jordan B Peterson och jämställdhetsparadoxen. SverigesRadio.

VECKANS FEMINISM:
”När en kvinna uttrycker att hon har ett problem i sin relation och får rådet att ”kommunicera” läggs skulden på henne. Det krävs ju två för att kommunicera, och om en part inte är intresserad av att ta in vad den andra säger kommer ju kommunikationen bara funka åt ena hållet. Ändå är mångas reflex att tänka att problemet är att kvinnan varit otydlig i sin kommunikation. Detta beror såklart på den väl inarbetade sexistiska myten att kvinnor är otydliga och motsägelsefulla.” Läs hela texten! Fanny.

VECKANS ORD:
”Feministpappapoäng. Att ta ansvar för det osynliga och oavlönade hemmaarbetet är det som ger feministpappapoäng. Att skryta om det ger avdrag. Det är poäng man som pappa får när man utför något av det oavlönade hemarbete som allt för ofta sköts av mammor: fixa presenter när barnen ska gå på barnkalas, vika tvätt eller köpa nya regnkläder till barnen. Mammor får sällan uppskattande applåder för den här typen av arbete, det bara förväntas att de ska göra det. Men när vi pappor gör det möts det ofta av hurrarop.” Läs hela här: Jesper Bohm.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Det finns alltså egentligen inget ”FÖRklimakterium”, det säger man mest för att kvinnor inte ska känna sig gamla.” …Klimakteriet är den långsamma avvecklingen av äggstocksindustrin. Det är mognaden från fertilitet till infertilitet som egentligen pågår från sena trettioårsåldern tills någonstans runt 50. Menopausen är sen när övergången är ett faktum och man inte haft mens på minst ett år. Det är viktigare att förstå: 1. Menscykeln 2. Vad som händer med menscykeln under den långa resan mot menopausen än att haka upp sig på ytterligare en förvirrande kategori. Förstår du vad åldrandet innebär för dina äggstockar så förstår du förklimakteriet.” Lär dig hos Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
Hur förebygger man bäst torra läppar?
”Använd dock inte ocklusiva fetter, till exempel mineraloljor (t ex petrolatum och paraffin) som täpper till. Då riskerar du att det ”tar över” den egna produktionen av fett och skydd, vilket gör dig beroende av produkten. Många upplever att om de slutar med sådana produkter blir läpparna helt uttorkande. Det är inte bra. Så smörj enbart med läppbalsam som är naturliga/ekologiska. De innehåller naturliga fetter som lättare går in i huden med små mängder vaxer. Som mandelolja och bivax eller liknande. Vi vill stötta och stärka huden, men inte ta över de naturliga funktionerna.” Kurera.

VECKANS CITAT:
All she wanted was that cozy love. The kind that felt like hot chocolate, rainstorms or woodfires in small houses. Hard to describe but you know it when you got it. Atticus.

VECKANS TANKESÄTT:
When you ask me what I’m doing today and I say nothing, it does not mean that I’m free, it means I’m doing nothing.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
“Everyone says love hurts, but that is not true. Loneliness hurts. Rejection hurts. Everyone gets these things confused with love. But in reality, love is the only thing in this world that covers up all pain and makes someone feel wonderful again. Love is the only thing in this world that does not hurt”
/ Liam Neeson.

VECKANS VISDOM:
Anxiety happen when you think you have to figure out everything all at once. Breathe. You’re strong. You got this. Take it day by day.

VECKANS VAL:
“If you limit your choice only to what seems possible or reasonable, you disconnect yourself from what you truly want, and all that is left is a compromise.”

VECKANS LÄRDOM:
Happiness is an inside job.
Don’t assign anyone else that much power over your life.

VECKANS KÄNSLA:
Bloggen är en hobby. Till exempel som att brodera korsstygn…
Don’t kill my high.

VECKANS INSIKT:
Beautiful souls recognize beautiful souls. Keep being genuine. Your people will find you.

VECKANS TANKE:
You glow differently when your confidence is fueled by belief in yourself instead of validation from others.

Dagens låt: Dermot Kennedy – Kiss me

2 kommentarer

  1. Tycker dina fredagslistor är så bra. (Tror jag skriver det varje gång jag kikar in här…..Dålig fantasi…. :-P) Vulverine har så mycket klokt att säga. Tycker hon får ta oförtjänt mycket kritik.

    1. Ha ha, du får gärna upprepa dig! 🙂
      Jag håller med dig om Vulverine, vilken klok kvinna. Fler borde upptäcka henne på djupet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.