Söndag / juldagen / jul

Julafton
Vi har varit hos svärisarna och firat. Vi vaknade till ett jättefint julaftonsväder med minusgrader, snö och sol. Solen kommer inte upp särskilt hög på himlen denna tiden på året, ca 9 grader. (Den 21 juni är den som högst, ca 56 grader där jag bor.) Så skönt att få se solen på en ledig dag! Mera om julafton i det förra inlägget.

Solen
”Elevation är en vinkelkoordinat för lägesbestämning av ett himmelsobjekt (t ex solen) på himmelssfären. Elevationen mäts i rät vinkel mot himmelsekvatorn och anges med 0° till 90° norr om och 0° till -90° söder om himmelsekvatorn. Elevation används för lägesbestämning på himmelssfären analogt med hur latitud används för jordytan.” Soltider.

Juldagen
Vi är hemma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.