Trevlig helg / fredagslistan / fejkmat

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor. 2018.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Underbara Clara vinterpratar i P1 den 30 december.

VECKANS TV:
The Queen med Helen Mirren.

VECKANS GAG:
Vattendroppe i slow motion.
Crazy frog håller än 🙂
All the heroes are dead.
Är Tom och Jerry vänner?
Familjen är i publiken!

VECKANS SÄMSTA:
Den nya vegan-mat-industrin är inte särskilt etisk… ”Jag uppfattar att de som upprörs av att jag avråder från de flesta veganska imitations-produkterna tar etiskt ställning för djur och/eller miljön och har vaggats in i en falsk trygghet att bara man väljer veganskt så gör man en insats för miljön och världen. Äter man kött och ägg osv så är man en miljöbov, men så enkelt är det inte!” ”De flesta veganska ersättningsprodukter till kött och mjölkprodukter är ultraprocessade – d.v.s. man har gjort mer än bara tillagat och behandlat. t ex. brutit ut protein från en råvara och satt ihop det med ett billigt fett och tillsatser för att skapa en textur som efterliknar något det inte är.” Läs hos Nillas kitchen.

VECKANS MILJÖ:
”Som väldigt många andra oroar jag mig för de ökande utsläppen av växthusgaser i atmosfären. Inte bara för att vi står inför kaosartade klimatförändringar, utan också för att haven försuras. När koldioxid i atmosfären löser sig i vattnet bildas kolsyra, som sänker havens pH-värde.” Så vi måste få ner utsläppen av växthusgaser. Det innebär bland annat att vi behöver äta mindre men bättre kött (läs ät svenskt naturbeteskött). Men att ersätta kött med en massa konstgjorda köttsubstitut är allt annat än hållbart för oss.”…”De nya veganprodukter som allt fler äter i tron att de är nyttiga. Faktum är att vissa av dem är mer näringsfattiga än hotdogs. Här kommer en fördjupad analys av varför köttfria köttbullar och växtbaserade nuggets knappast är hållbar mat för vår kropp.” Läs hos Ann Fernholm.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Vi är alla flockdjur. Vi drivs av rädslor och statustörst. Och vi söker snabba kickar.” Vi har också en tendens att följa hur alla andra gör. Åker vännerna till Maldiverna vill vi också gärna dit, och har grannen ny bil vill inte vara sämre. Vi ser på andra som konsumerar och tänker hur farligt kan det vara.” Låt inte din hjärna lura dig. Nu när vi alla måste snåla så kan det vara smart att få koll på hur vi påverkas av vår listiga och lättsinniga hjärna. Här är hjärnvurporna som tömmer din plånbok.” Bohusläningen.

VECKANS HÄLSA:
”Magnesium krävs för att öka upptaget av kalcium i tarmen, kalcium behövs för att föra ut D-vitamin i blodbanan, och K2 och bor behövs för att hjälpa D-vitamin in i benstomme/skelett. För optimalt upptag och omsättning av D-vitamin så behövs alltså alla dessa näringsämnen (Magnesium, kalcium, K2 och D-vitamin. Bor är sällan en brist och behövs vanligen inte).” Zarah.

VECKANS INSIKT:
”Den som har hög livsgnista verkar vara lite mer vän med både sitt förflutna och sin framtid. I den mån man är nostalgisk så är man i alla fall inte bitter-nostalgisk.” …”Låt hjärnan vila. Fokusera på att vara en varande människa istället för en görande människa. a human being och inte a human doing. från Året Runt nr 50.

VECKANS VISDOM:
”Human doings believe that they must “do” things (really well!) to be valued in our society (and to value themselves).
Human beings believe that their self-worth is defined by their values, attitudes, and beliefs.
To shift from being a human doing to a human being, you must first change the way you view human beings.
Accept your humanity, redefine success, create more balance, reduce your to-dos list, become more flexible, lighten up, give self-love.” Psychologytoday.

VECKANS FEMINISM:
”Ideal kring manlighet”… / fanny.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Tips! Du kan pausa alla förslag i hem-flödet i 30 dagar. När ett förslag från ett konto du inte följer dyker upp tryck på tre prickarna > Inte intresserad > ”Dölj förslag i 30 dagar”. Ett tillfälligt plåster på kaos-såret. Teknifik.

VECKANS CITAT:
When you arise in the morning, think of what a precious privilege it is to be alive – to breathe, to think, to enjoy, to love.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
We can complain because rose bushes have thorns, or rejoice because thorns have roses.

Dagens låt: Charlie Norman – Syföreningsboogie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.