Trevlig helg / fredagslistan / kvinna liv frihet

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2020.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Äntligen fredag! Det känns som en hel vecka sedan sist. Minst. Och här kommer några goda råd inför det långa vinterhalvåret som börjar idag: ”När det känns lite motigt får man leda sig själv med milda, fasta händer. Hösten och vintern är lite som att bege sig ut på en lång, lång resa. Och man måste se till att ordna små trevliga stopp längs vägen för att orka.” Läs vidare hos Underbara Clara.

VECKANS TV:
Svenska nyheter.

VECKANS GAG:
Idol Petri Here I Am.

VECKANS SÄMSTA:
”På alla punkter i livet tvingas kvinnor till underkastelse, minskas kvinnors livsutrymmen och handlingskraft. Det är en sån oerhörd sorg både för den enskilda och för kollektivet. Hur en kvinna kan bli mördad för att hon inte bär en huvudduk på rätt sätt är ett sådant vidrigt patriarkalt förtryck över kvinnors liv och frihet. Ingen kvinna är fri förrän alla är fria.” Nina Rungs.

VECKANS SAMHÄLLE:
”Det är en av världens hårdaste diktaturer. Trots det vågar sig demonstranter ut på Irans gator för att protestera mot styret sedan en ung kvinna dött i polisförvar efter att ha brutit mot lagen om obligatorisk hijab. De började med att skandera parollen ”kvinna, liv, frihet”. SvD.

VECKANS POLITIK:
”Västvärldens fruktan – de nya axelmakterna. Relationerna mellan Kina och Ryssland har historiskt varit allt annat än harmoniska. Nu anas konturerna av en gammal skräck hos västvärlden: ett fungerande partnerskap mellan stormakterna i öst.” Fokus.

VECKANS ORD:
Vad är en tankesmedja think tank? ”Tankesmedjor avbildas ibland som neutrala källor utan ideologiska anlag när de faktiskt representerar ett särskilt perspektiv. En rapport från New York Times från 2014 hävdade att utländska regeringar köper inflytande på många amerikanska tankesmedjor. Enligt artikeln: ”Mer än ett dussin framstående forskargrupper i Washington har mottagit tiotals miljoner dollar från utländska regeringar under de senaste åren samtidigt som de har pressat USA:s regeringstjänstemän att anta en politik som ofta återspeglar givarnas prioriteringar.” Wiki.

VECKANS MILJÖ:
”Det är kanske en nödvändighet det är för att människan ska få ett uppvaknande att vi inte kan leva som vi gör och slösa med jordens resurser.” Det här verkar bli en bra tillnyktring efter decennier med helt galen konsumtion på alla vis. Konsumtion på en nivå som aldrig kommer att gå ihop sig med att rädda klimatet.” ….allt går ju med elektricitet…
Dagens sång: Tage Danielsson – Elektricitetsvisan.

VECKANS FEMINISM:
”Kvinnors syn på andra kvinnor… Inte nog med att vi från tidig ålder måste lära oss navigera bland männen, vi lär oss den hårda vägen att vi inte får ta för mycket plats, klä oss på fel sätt eller vara för tjocka, för vältränade, för högljudda, för introverta, för fula eller för snygga för att störa ANDRA KVINNOR.” Läs hela inlägget! hos Monika Björn.

VECKANS TANKE:
”If you look for happiness around you, in people or in things, it has and will always be short-lived. Temporary. To experience it now and forever, you need to really stop finding it elsewhere and realize that You, You are Happiness. You create and live it.” Quora.

VECKANS CITAT:
”Wanting a livable planet is not an ideology. It’s survival instinct.” / Mary Annaïse Heglar.

Dagens låt: Gusttavo Lima – Balada (Tche tcherere tche tche)

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.