Trevlig helg / fredagslistan / respekt

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2018

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Sverige är i final i Eurovision!

VECKANS TV:
Kriminalarkivet, Norrmalmstorgsdramat. ”Det är det mest kända och omdiskuterade bankrånet i den svenska kriminalhistorien, det nästan sex dygn långa Norrmalmstorgsdramat i augusti 1973. Rånaren Janne Olsson tog fyra personer som gisslan och krävde att landets mest ökände brottsling, Clark Olofsson, skulle friges”. SVTplay.

VECKANS GAG:
Golden advice in respond.
Affärsman, entreprenör, konsult och konstnär.

VECKANS SÄMSTA:
Om att Talibanerna inför burkatvång i Afghanistan. DN.
”Visa respekt? Provocera? ”Det är ett sånt jävla mörker. Tusentals och åter tusentals dog för att bekämpa en regim. Och kvinnorna är tillbaka på ruta ett. Alltid kvinnor som får betala priset för mäns hittepå om respekt.” …Vad skulle hända om vi skulle be män visa respekt? Som i att inte ”skämta” sexistiskt, förminska kvinnor, skicka kukbilder, hota, skada, förtrycka, trakassera, slå, förnedra, våldta och mörda flickor och kvinnor?” Läs hos NinaRungs.

VECKANS FEMINISM:
”Om man vill villkora yttrandefriheten och ”nyansera” våld mot meningsmotståndare. Då är man antidemokratisk, och själv den som är farlig, fast man gormar om att andra med andra åsikter är de som är faran. Du kan inte föda tolerans med intolerans. Du kan inte tro att det är rätt väg att gå att försöka ”stänga ner” sånt du tycker är fel, obehaglig och kränkande. Läs hela hos Cissi.

VECKANS INSIKT:
Jag skiter fullkomligt i var man är född, vi har ett en demokrati och om vi ska börja tafsa på yttrandefriheten så är vi ute och hojar ordentligt.” Angående kravaller och om hur polisen ska agera. Ett läsvärt inlägg hos Mona.

VECKANS ORD:
”Greenwashing är när något framställs som bättre för miljön än vad det i själva verket är. Greenwashing är också när man framhäver något bra, exempelvis något positivt miljöarbete, i syfte att avleda uppmärksamheten från en dålig verksamhet. Greenwashing är alltså en typ av falsk marknadsföring, vilket innebär vilseledande information, vilket är olagligt i Sverige”. Dagg.

VECKANS MILJÖ:
Hållbarhet är inte en skala! Antingen är något hållbart, eller så är det inte det. ”Mer hållbart material” är alltså inte en rimlig benämning på ett material. (Om något så är det förmodligen ”mindre ohållbart”.) Maria Soxbo.

VECKANS VULVERINE:
”Varför har du problemen till att börja med? Vad är grundproblemet med t ex huvudvärk och trötthet. …”att du som människa faktiskt också är ett stycke natur som lever i samklang med allt annat på jorden, det har samhället lärt dig att strunta i.” Läs hos Vulverine.

VECKANS HÄLSA:
Förebygga och minska risken för minnesproblem, såväl när vi är unga som när vi blivit äldre. Hälsosam mat, fysisk aktivitet, hjärngympa, sociala aktiviteter och att ta hand om riskfaktorer för hjärta, blodkärl, blodtryck, kolesterol, fetma och diabetes. Boken Hjärnhälsa.

VECKANS CITAT:
”Jag är övertygad om att den psykiska ohälsan, ensamheten som söndrar och skadar kommer mycket från omgivningens tysta avståndstagande”. Cissi.

VECKANS FUNDERING:
Ska vi lära våra barn att tänka fritt och bli egna individer som får sticka ut och vara annorlunda? Eller ska vi försöka skydda dem genom att det är enklast att alla följer samma mall och rättar in sig i ledet? Folk runt omkring dem kommer att vilja få dem till att anpassa sig efter den stora massan där alla ska tänka lika. Man måste orka vara stark för att kunna stå upp för sin egen åsikt. Riskera att bli ensam. Till slut kanske man tröttnar och ger upp, jantelagen är stark.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Kritik av struktur och normer tolkas som ett personligt påhopp i en individualistisk kontext. Man vill ju kunna diskutera saker och komma framåt och lära av varandra! Det här med att man aldrig får kritisera någonting för kanske man ”skammar” någon. Folk är så snabba med att ta saker personligt. …Det tar död på diskussionen.

VECKANS TANKE:
If speaking kindly to plants can help them grow, just imagine what speaking kindly to humans can do.

Dagens låt: Kungs – Never going home

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.