Trevlig helg / fredagslistan / forskning

Trevlig helg
Bild: Victoria Skoglund.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”Jag går in i den där salen och vägrar böja ner huvudet för alla unga tjejer och kvinnor som varit med om det som aldrig borde hänt. För vad ska man annars göra?” Cissi. Women. Freedom of speech. No compromise.

VECKANS SÄMSTA:
Krig…

VECKANS SKRATT:
”Annars så är mitt förslag att alla män i familjen Ingrosso gör upp i ett tv-program om vems mat som egentligen är bäst! Förslagsvis genom blind testning med Bianca och Pernilla som jury, där ingen av dem vet vem som har lagat vad. Det programmet hade jag följt med stor spänning!” TramsFrans.

VECKANS GAG:
Sjöjungfru har problem med tyngdlagen.
Dyrt med bröd/bensin?

VECKANS TIPS:
Fredagslistan på Tankebubblor. Klicka på länkarna, de understrukna orden, för att läsa vidare. Läs texten i sin helhet!

VECKANS VETENSKAP:
Se Vetenskapens Värld! Fett – vän eller fiende? Forskare utmanar nu allt fler av de gamla sanningarna om fettet. SVTplay.

VECKANS FEMINISM:
If we can’t speak of our own experiences, how will we ever know what it means to be a woman? And when stories of sexual assult become criminal, what happens to a woman’s right to speak?Cissi Wallin.
About metoo in Sweden in The New York Times.
Cissi Wallin frikänns för tryckfrihetsbrott. SVT.
Principen är viktigare! …ändra det här felsystemet som gör offer till förövare och förövare till offer. Stå upp för alla kvinnors yttrandefrihet!
Du som utsatts för ett brott får alltid anmäla det till polisen. Att anmäla är aldrig något som kan leda till förtal.

VECKANS KLIMAT:
”Det är skillnad på väder och klimat. Vädret varierar från dag till dag och år till år, medan klimatet varierar över decennier. Forskarna är dock rörande överens om att extrema väderhändelser blir vanligare i takt med klimatförändringarna, må det vara extrem hetta, extrema skyfall eller kraftigt ökade stormar.” Naturskyddsföreningen. 

VECKANS HÄLSA:
”Kvinnor i klimakteriet avgör med sin livsstil ur deras framtid ska se ut. Vill du slippa smärta och ha en funktionell kropp långt upp i åren? Ja, då måste du faktiskt styrketräna. Mitt råd är att köra styrketräning tre gånger i veckan. Det räcker med en halvtimma varje gång.” Kurera.

VECKANS ORD:
Bekräftelsebias, eller konfirmeringsbias.
”Det har aldrig varit lättare att undvika bevis som motsäger den egna åsikten och det har aldrig varit lättare att hitta argument för den åsikt man har, oavsett vilken den är. Att selektivt ”välja sin sanning” utifrån sin egen övertygelse gör vi både medvetet och omedvetet. Fenomenet kallas för bekräftelsebias och är den kanske vanligaste tankefällan av alla.
Detta kan bli ödesdigert då vi kan bortse från det som är evidens och har vetenskapligt stöd.
Genom att filtrera och välja bort information som inte stämmer överens med våra personliga uppfattningar, åsikter eller övertygelser, stärker vi våra redan förutfattade meningar.
Om du till exempel är övertygad om att fullmåne påverkar din nattsömn, så kommer du både medvetet och omedvetet att leta efter ”bevis” som stärker denna uppfattning.
Det här oavsett om det finns några vetenskapliga belägg eller inte för hur fullmåne påverkar vår sömn.”
Bekräftelsebias, eller konfirmeringsbias, är starkt förankrat i oss och det innebär ett selektivt tänkande där vi tenderar att lägga märke till det som bekräftar de egna övertygelserna. Samtidigt ignorerar vi eller undervärderar relevansen hos det som inte stöder vår övertygelse. / Därför kan du aldrig vinna en debatt längre.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Vetenskap är inte på något sätt statiskt. Med det menar jag att det vi vet idag kan mycket väl visa sig vara fel imorgon. Därför tror jag att det blir så fel att hävda så bestämt att vetenskap alltid är sanning. Hur skulle vi komma vidare om forskning inte ifrågasattes, om man inte försökte vidareutveckla resonemang och försöka ta reda på mer.” Hanna.

VECKANS DEBATT:
Det finns forskning som visar att folk som generellt hänvisar till forskning inte vet vilken forskning det är de pratar om.Broderauttexten.
”Att ständigt hålla sig uppdaterad är en stor och viktig utmaning. En potentiellt större utmaning är att regelbundet våga ifrågasätta och ompröva etablerade sanningar. Att gå igenom befintliga belägg för »självklara« påståenden är angeläget för alla läkare och forskare.” Bara att inse att kunskap byts ut över tid gör oss dock sannolikt bättre rustade för att hantera framtida förändring.” Läkartidningen.
”Forskning görs till sanning – men vetenskap är inte fakta… och den som tror att forskare är opartiska experter som sysslar med fakta har missförstått vetenskapens grund.” Ekoappen.

VECKANS CITAT:
“Blind belief in authority is the greatest enemy of truth.” Einstein.

VECKANS FUNDERING:
Jag behöver inte vara med människor som ständigt påminner mig om hur korkad jag är, det vet jag så bra ändå.

VECKANS TANKE:
Lördagar brukade vara min bästa dag, men nu är de fyllda av måsten. I veckorna kan en skylla på att en jobbar och inte orkar, men det går ju inte när det blir lördag. Så nu är min bästa dag istället den dagen då jag kan ta allt som det kommer, utan krav.

Dagens låt: Seal – Love’s Divine

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.