Trevlig helg / fredagslistan / osteoporos

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2012.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Att försöka ta var på alla små ljusglimtar. Bildligt och bokstavligt. Det har varit många soliga dagar på sista tiden. (Det är redan meteorologisk vår på årstidskartan).

VECKANS SÄMSTA:
Krig… och allt som det drar med sig.

VECKANS SKRATT:
Filter. Innan Snapchat och innan internet.

VECKANS GAG:
När man lämnar pensionärer utan uppsyn på lekplatsen.
Tränar inför shopping-weekend med frun…
Att stänga bakluckan på bilen.
…som allra tröttast på fredag kväll.

VECKANS FILM:
Jane par Charlotte om Jane Birkin och Charlotte Gainsbourg.

VECKANS BLOGG-TIPS:
Womensync. Kolla in recepten! t ex Womensyncs Blissful Brownie Bites.

VECKANS FEMINISM:
”Jag hoppas att jag alltid kommer att vara klok nog att heja på mina yngre feministiska medsystrar när de utvecklar mina föreställningar och utmanar mina fördomar om vad feminism är och kan vara… Heja alla underbara människor som är med och kämpar för ett jämställt samhälle. Det finns saker att fira. Utvecklingen går framåt.” Underbara Clara. Allt som en mamma kan göra!

VECKANS KLIMAT:
”Klimatkrisens effekter som spär på extrem torka, värmeböljor, stormar, översvämningar och artutrotning är ingen science-fiction-film utan en rå verklighet redan idag. Vår planet pressas bortom sina gränser där de mest utsatta lider mest. Men loppet är inte kört. Om världens ledare agerar nu har vi fortfarande en chans. Varje tiondels grad räknas och städerna har en otroligt viktig roll att spela.” Gustaf Lind WWF.

VECKANS ORD:
Osteoporos, det vill säga benskörhet. ”När kvinnan går in i övergångsåldern minskar mängden kvinnligt könshormon, östrogen. När östrogenproduktionen minskar ökar nedbrytningen av ben.” Läs mera om probiotika, magnesium, D-vitamin och vitamin K2. Kurera.

VECKANS HÄLSA:
Därför är du tjock, ur ett biokemiskt/fysiologiskt perspektiv. Hormoner som påverkar din vikt är könshormonerna, sköldkörtelhormonerna, matsmältningshormonerna, binjurehormonerna. Läs hos Martina Johansson.

VECKANS DEBATT:
”I augusti förra året släppte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, en preliminär rapport kring socker. Nu har rapporten varit ute på remiss och EFSA:s tidigare slutsats står sig. Ju mindre socker vi äter, desto bättre. Detta rimmar illa med det faktum att socker är den andra vanligaste ingrediensen i våra livsmedel.” Ann Fernholm.

VECKANS STRETCH:
Piriformis. Den är en av flera små muskler som ligger djupare under den stora skinkmuskeln (gluteus maximus). Tips finns på Healthy holistic living och på Naprapat landslaget.

VECKANS FUNDERING:
Att allting måste vara så politiskt korrekt hela tiden. Man måste ha de rätta åsikterna för att bli accepterad. Annars blir man utfryst eller tystad. De rätta åsikterna är dessutom väldigt smala. Och de ändras hela tiden, det är inte lätt att hänga med.

VECKANS CITAT:
Om du vill ha någonting du aldrig har haft, måste du göra någonting du aldrig har gjort.

VECKANS TANKE:
Du är inte för gammal och det är inte för sent.

Dagens låt: Cornelia Jakobs – Fine

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.