Månen / månens faser / södra halvklotet

Bilder från YouTube.

Idag när jag spelade Strands så blev jag påmind om detta med månen. Jag har alltid varit intresserand av astronomi, men jag är inte så berest. Detta är en sak som jag har lärt mig först i vuxen ålder. Och särskilt nu när jag har en dotter som bor i Australien, alltså på södra halvklotet, blev detta extra spännande! 🙂 Jag hittade en film på YouTube (Se den!) som förklarar detta med att månen är ”upp-och-ner” på södra halvklotet (månens mönster, berg och dalar är upp-och-ner), och att månens faser är tvärtom där mot vad de är för oss. Mind-blowing! De nedersta bilden visar hur månen ser ut från ekvatorn, ”från sidan”. (Här är ännu en bra film Is the moon upside down? – Stargazing Live: Australia Episode 2 – BBC.)
Och tänk att stjärnbilden Orion står på huvudet!

”Tiden som det tar för månen att fullborda ett varv runt jorden, 29,53059 dygn, kallas synodisk omloppstid. Under det här varvet genomgår månen de bekanta månfaserna, börjande från nymåne och vidare till halvmåne och fullmåne. Ett bra minnesknep för att komma ihåg om månen är i växande eller avtagande, är att om månskäran är på högra sidan och månen ser ut som ett kommatecken, då växer den (kommatecken = fullmånen är på kommande). När månen ser ut som ett C (som i franskans ceder = avtaga), då är månen i avtagande. Eller kanske C som i C you later, alligator. Det här gäller förstås bara på norra halvklotet. På södra halvklotet står månen “upp och ned” och då måste man hitta på omvända minnesregler. Vid ekvatorn är det ännu knepigare, då ligger månen ned som en båt och avslöjar inte med sin form om den är på kommande eller avtagande.” Allt om månen YLE.

Publicerat den
Kategoriserat som Allmänt

3 kommentarer

  1. Erkänner jag att jag är dåligt insatt i det här, så det var kul att få lite tips på hur en kan veta om den växer eller är avtagande fas. Spännande är det verkligen!

  2. Älskar rymden, men borde rimligen vara bättre på astronomi efter alla dessa års intresse. Tänker alltid lära mig lite mer, se om julkalendern med Johannes Brost och Sif Ruud, satsa på att skriva in spännande möten och stjärnfall och annat i kalendern… Jaja, det är väl bara att plocka upp det man kan och önska på bättre lärande nästa år! Tack för tipset på YouTube-klipp, det ska jag ta mig an efter alla helger tror jag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.