Fredagslistan
VECKANS RÅD:
Tänk om hjärnan bara kunde koppla bort allting dåligt för en stund. Och tänka på det som faktiskt går bra. Det finns ju alltid någonting, om än så litet, som är bra. Fokusera på det bra en stund och låt det andra vila. (Nilla nov-2018)
VECKANS GLADA:
Barn som växer upp på en gård. Se denna unga medhjälpare sätta sig in i de dagliga sysslorna och bevisar att hårt arbete börjar tidigt på gården. Från att mata djur till att dra hö, gårdslivet bygger motståndskraft, ansvar och ihärdighet. cowboylifestylenetwork
VECKANS FINA:
”Det tyska Zülpich-baserade stylta-docketeaterbolaget Pantao @pantao.de turnerar på olika festivaler med sin inhemska trupp av maskerade skådespelare, dansare, akrobater och musiker för att genomsyra Dorothee Molitors breda utbud av fantastiska handgjorda varelser (inklusive dessa eteriska gaze-y vindhästar) med övertygande vitalitet.” Se de fina fladdrande tyg-hästarna här elizah_leigh_art_writer
VECKANS TV:
Svenska Nyheter, På Spåret, Gift vid första ögonkastet,
VECKANS KLIMAT:
”Om utsläppen vore rökning… kolla på Sara 🙂 I diskussionerna och låsningarna kring om det spelar någon roll vad det egna lilla landet gör eller vem som bär störst skuld finns det bara en vinnare: Fossilindustrin som dessutom tar större och större plats för varje COP-möte.” sarawimmercranz
VECKANS UTROPSTECKEN:
”Om en apa tog/sparade mer bananer än den kunde äta, medan de flesta andra aporna svalt, skulle forskare studera den apan för att se vad som är fel med den. När människor uppvisar samma beteende sätter vi dem på omslaget till tidningen Forbes.” Medium.
VECKANS WTF:
”I Sverige är vi verkligen värdelösa på att skydda kvinnor. Att använda ordet ”rättslösa” om kvinnor som utsätts för sexualbrott är knappast en överdrift. Om det visar sig att Nytorgsmannen under gårdagen våldtog en kvinna så är det fler än han som är förövare. Det är en hel rättsapparat som låtit det ske.” Aftonbladet.
DAGENS SAMHÄLLE:
”Språket i rättssystemet är avgörande för hur sexualbrottsoffer uppfattas och behandlas. Genom att förstärka våldtäktsmyter och stereotypa föreställningar om offer och förövare, osynliggörs många utsattas upplevelser och skulden läggs på dem snarare än gärningsmannen. Föreställningen att ett ”riktigt” offer alltid skulle göra motstånd eller visa starka känslor påverkar hur trovärdigheten bedöms. ”Det förväntas ofta att den utsatta skriker, försöker fly eller omedelbart anmäler brottet, och om dessa reaktioner uteblir ifrågasätts deras berättelse vilket underminerar rättsprocessen. Ord som ”samlag” kan osynliggöra de utsattas upplevelse av tvång eller våld, och när fokus i stället läggs på klädsel eller berusningsgrad förminskas deras erfarenheter. Till exempel kan omnämnanden som ”den utsatta bar kort kjol” skapa en antydan om att klädseln provocerat fram gärningsmannens handling, vilket skiftar fokus från förövarens ansvar till den utsattas beteende.” Storasyster Aftonbladet.
VECKANS SÄMSTA:
”Just nu har Ryssland (förutom att försvåra aborter och föra kampanjer mot aborter) röstat för att straffa de som sprider information om att inte föda barn. I kompisens Trumps land kommer ett nationellt förbud mot abort stå vid dörren. I Irak kommer man mest troligt att rösta för att åldern för äktenskap sänks till 9 år. Flickor ska helt enkelt våldtas och ägas tidigare och tidigare. I grannen Iran är det redan verklighet med barnäktenskap då det är lagligt från 13 år för flickor och 15 år för killar att giftas bort. Och barnäktenskap (det vill säga våld och sexuellt våld mot barn) sker i var femte ”äktenskap”. – Vad bra det går när män tar beslut…” NinaRung.
VECKANS POLITIK:
”Förtroendet för den svenska staten och det samhälle vi försöker bygga är för många en självklarhet. Men för medborgare från andra länder kan det vara helt främmande koncept. Och krafter som verkar för isolering och rädsla i utanförskapsområdena måste mötas med fakta och delaktighet i samhället. Lagboken är det yttersta uttrycket för svenska värderingar. Det finns saker där som krockar med vad som i delar av världen uppfattas som en traditionell uppfostran. Man får inte slå barn. Det går att vara muslim och samtidigt följa svenska lagar. Det måste förmedlas för att bryta den isolering som utomstående försöker bygga upp i våra förorter. ”Den så kallade LVU-kampanjen går ut på att genom falska påståenden om hur och när Sverige omhändertar barn skrämma muslimer till att dra sig undan samhället, att hålla sig isolerade.” Smp.
VECKANS MILJÖ:
Miljöförstöringen på jorden är sorglig. Det är ännu sorgligare hur människor har skräpat ner på månen och i rymden. ”Det börjar bli trångt i rymden efter månresor och satellituppskjutningar. Om inget görs kan omloppsbanan bli oanvändbar, något som beskrivs som en ”rymdskräp-apokalyps” där farkoster inte kan ta sig fram utan att kollidera med skrotet. De här föremålen har legat kvar i decennier” Aftonbladet.
VECKANS BOK-TIPS:
”Stulet fokus (Johann Hari). Där pratar författaren om hur forskningen visat att vi, med vårt uppkopplade liv, blir mer mottagliga för enkla (populistiska) budskap och har svårare att fördjupa oss i mer komplicerade resonemang. Jag tror att en del i förklaringen för Trumps framgång ligger där.” Jenny hos PeppeÖhman.
VECKANS FINA BLOGG-TIPS:
”Hur många i dagens samhälle har personer som inte bara kliar dem medhårs i sin bekantskapskrets? Det blir färre och färre (lyssnade på någon intervju med Demoskops Karin Nelsson och läste ut att det är på det viset, till och med så att man stryker personer som ”tycker fel” ur sitt liv) och tror att hela samhället mår dåligt av att det är på det viset.” Vilken bild målar du? inlägg hos Monnah.
VECKANS TANKE:
Jag vill ha berikande samtal och högt i tak i diskussioner. Att kunna känna att vi kan vara vänner trots att vi är oense om vissa saker. Vi kan lära av varandra. Jag vill förstå andras perspektiv. Vi behöver komma fram till någon sanning, vi kan väl bara samtala.
VECKANS KUNSKAP:
”Det är också genom att lyssna på de annorlunda perspektiven, inklusive de mer eller mindre vilseledande, vi på riktigt lär oss vad vi själva står för. Det insåg redan de gamla grekerna. Kritiskt tänkande handlar i grunden inte om att sitta på facit i faktafrågor. Det handlar just om att kunna ta till sig mängder av information, vara källkritisk, se olika perspektiv och bilda sig en egen uppfattning.” Göteborgs-Posten.
VECKANS FUNDERING:
Om någon är rädd att göra mig arg. ”Är det så farligt då? Att vi inte är överens? Om man skriver något som man vet kanske landar på ett jobbigt sätt hos mottagaren? Är det så fel och konstigt att mottagaren reagerar? Är inte det intressant – då kan ju dialogen fortsätta kring perspektiv och så kanske vi båda lär oss något om livet utanför vår egen bubbla?” Från inlägget Kränkt eller tydlig hos Krickelin.
VECKANS FÖRÄNDRING:
”Utgå ifrån att det alltid finns åtminstone minst två olika sätt att se på saker och ting. Oftast finns direkt motsatta sätt att tänka och just genom att identifiera sådana ”dialektiska dilemman” kan man göra nya erfarenheter och utvecklas. Så fort du märker att du tänker för ensidigt bör du alltså hitta minst ett sätt till att se på situationen. Träna på att tänka ”både-och”. Validera andra för kunna se även deras perspektiv, t.ex. när det uppstår problem i relationer på grund av svart-vitt tänkande.” Läs här HanteraKänslor.
VECKANS TÄNKVÄRDA:
Oavsett hur bra du är så kommer folk ändå att döma dig efter sin egen osäkerhet.
VECKANS BARN:
Att säga nej till någonting som man inte vill, som man känner sig obekväm med, är också att vara modig. Att inte göra som andra förväntar sig, att stå upp för sig själv och sitt beslut kräver mod. Att kunna stå emot grupptrycket när någonting känns fel, det ska man vara stolt över. Lita på dig själv och lära dig var dina egna gränser går. biglifejournal
VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Rapporten visar att barn och ungas psykiska välmående påverkas av stress och oro. Omgivningens förväntningar från skola, föräldrar och kompisar, klimathot och framtid, sociala medier och krav på prestation och personlig image är några faktorer som nämns i rapporten. För att förebygga psykisk ohälsa behövs att föräldrar och skola engagerar sig mer och blir mer medvetna om den psykiska hälsan hos barn och unga. Dessutom är det viktigt att vara snäll och uppmärksam på andra barn och unga.” TryggHansa.
VECKANS KLOKA:
Alla kan inte vara bra på allt, men alla har någonting att tillföra. Ta vara på andras kunskaper och uppmuntra det som går bra. Istället för att fokusera på deras svagheter så kan du se deras styrkor och bygga på det. Det finns alltid någonting att ta vara på. Och det går hela tiden att förbättra sig. Vissa saker kanske man alltid kommer att tycka är svårt men lägg fokus på det som går bra istället. (Nilla feb-2024)
VECKANS INSIKT:
Du vill göra ditt bästa varje dag, men kom ihåg att ditt bästa kommer att se olika ut varje dag.
VECKANS FÖRKORTNING:
APT. is a romanised abbreviation of a korean term which is pronounced ”apateu” in English. It translates to ’apartment’ and it’s actually the name of Korean drinking game that’s often played by people in apartments in Korea. CapitalFM.
Dagens låt: Rosé, Bruno Mars – APT
Ja, så bra! Tack för påminnelserna om så mycket viktigt. Och tack för att du ofta tipsat om Vulverine, någon som verkligen blivit hjälpsam för en vän efter att jag har kunnat tipsa vidare. Trevlig helg!
Vulverine är mitt bästa tips någonsin! Både instagram och blogg och bok. (Jag har tipsat om henne sedan 2019. Det finns mera i kategorin Hälsa.)
Tar till mig ditt råd. Tack!
Ha en fortsatt fin helg!