Trevlig helg / fredagslistan / kvinnofrågor

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Mänskligheten – föreställningen om oss själva. Fredrik Lindström SVT Play. Jag tipsade tidigare om detta TV-program. Här finns ett klipp från det! Tänkvärt. på svthumor

VECKANS UTROPSTECKEN:
Magnus Uggla och hans dotter Agnes ger sig ut på en resa tillsammans för att möta sig själva, varandra och världen. Denna serie blir bara bättre och bättre. Avsnitt 5 var ju jättekul! Jag och min far SVT.

VECKANS ROLIGA:
Nu kör vi! Melodifestivalen är igång! mammasanningar

VECKANS SKRATT:
En anledning till att kolla på mello: För att hänga med i snacket 🙂 ”Pitch-mötet inför mello 2024” A-teens och Björn Gustafsson. emilnorbergs

VECKANS TV:
På denna sidan finns alla låttexterna till Melodifestivalen 2024. Mellopedia.

VECKANS GLADA:
Dance-moves! This is how we do it! marie_bustinmoves

VECKANS SÖTA:
Thoren “Thor” Bradley hugger ved.

VECKANS IRONISKA:
”Var jag produktiv denna veckan? Nej. Men hade jag kanske möjlighet att vila och koppla av? Nej. Okej, men var jag snäll mot mig själv trots detta? Nej.” mytherapistsays

VECKANS FINA:
Vilket fint hem! Toscana i Italien. bohemiandecor

DAGENS SAMHÄLLE:
”Jag ryser av hur få politiker i toppen som har en karaktär som jag kan respektera. Som har en egen tro och övertygelse och inte vänder kappan efter vinden för att vinna opinionen. Jag tänker på klyftorna som ökar mellan fattiga och rika i Sverige och spänningarna som ökar i ett samhälle med stor ojämlikhet. ”Att försvara mänskliga rättigheter, känna oro för miljön och önska redbarhet i politiken.” Underbara Clara.

VECKANS UPPFÖLJNING:
Apropå ”Stor ökning av svenskarnas skulder hos Kronofogden.”
Hur belåning ses som ett individuellt problem när det i själva verket är politiska beslut som ligger bakom. Någon tjänar på skuldsättningen. …Företag och banker. fannyarsinoe

VECKANS POLITIK:
Tänk om politikerna på allvar vände sig till kvinnor och prioriterade deras frågor? ”Kvinnor röstar, och kan därmed avgöra val. Sedan Högsta domstolen avskaffat rätten till abort, har republikanerna förlorat flera val på delstatsnivå och frågan anses nu vara ett hot mot Trump. Oron är att Taylor Swift ska aktivera denna kvinnliga, liberala opinion. ”I land efter land går väljarsympatier isär, män blir mer konservativa och kvinnorna håller fast i liberala och progressiva åsikter. Särskilt stor är skillnaden bland unga.” Aftonbladet.
”Könsskillnaderna i partisympatierna ökar, det visar statistik från opinionsinstitutet Verian. Killarna drar allt längre höger ut och tjejerna åt vänster.” SVT.

VECKANS FUNDERING:
…”om politikerna på allvar vände sig till kvinnor”…
Fri abort (till och med vecka 18, som det är i Sverige) i hela världen.
Hårdare straff för sexualbrott.
Helt enkelt: Vilka män som ska få ”föröka sig” ska bestämmas helt av kvinnorna. (Typ de män som verkligen VILL bli pappor och som vill bidra med tid och pengar, engagemang och vara delaktiga i sina barns uppväxt. Och som är bra förebilder.)
Föräldraledighet. Att föräldrarna får ta hand om sina barn och får mycket tid med dem för att kunna uppfostra dem och känna delaktighet. Inte behöva känna att någon annan ska göra det åt dem.
Att vi jobbar förebyggande med unga i skolan för att minska utanförskap, våld, kriminalitet.
Bättre förlossningsvård. Större fokus på kvinnors hälsa med ett helhetsperspektiv. o s v.

VECKANS SÄMSTA:
Apropå om män och kvinnor ska gå till badhuset på olika tider. En man i Husby säger att ”Om han ser en vacker tjej, tappar han koncentrationen och kan inte träna.” Med simtider bara för kvinnor så kan de känna sig trygga, säger mannen. -Skulle det vara okej för dig om din fru simmade med män också? -Nej.”
En kvinna säger: ”Jag är emot det. Vi ska inte tillbaka till medeltiden. Män och kvinnor ska komma varje dag och alla öppettider ska vara tillgängliga för alla.” Aftonbladet.

VECKANS BOK:
”Har hon sig själv att skylla? Och som sagt – det har hon inte. Det är inte hennes fel, oavsett hur full hon var, vad hon hade på sig eller hur hon hade betett sig innan. Det är gärningsmannen som har hela ansvaret!
-Vad ska jag som kille göra för att inte våldta?
Att inte försätta sig i situationer man inte kan hantera eller ta sig ur. Det är viktigt att killar förstår att det är vissa män som får ändra på sitt beteende, inte alla kvinnor.” Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt av Katarina Wennstam.

VECKANS FÖRÄNDRING:
Finlands skolsystem och det i USA. Prov med svarsalternativ eller prov där man får skriva fritt och utveckla, motivera och verkligen kunna saker. Intressant. heybornemen

VECKANS FEMINISM:
”En man som är rädd för att ses som en feminist, är en man som är rädd för att bli behandlad så som han behandlar kvinnor.” Farida D.

VECKANS SYSTERSKAP:
När en kille bjuder dig på en drink… så får du säga nej. womensrights_news

VECKANS HÄLSA:
Träna minnet, balansen och konditionen med dans! ”Dansgruppen hade konstanta förändringar av sin rutin. Så varannan vecka ändrade de steg, armpositioner, formationer, hastighet och rytm för att stimulera konstant inlärning hos deltagarna. Den extra utmaningen med dansprogrammet – mer specifikt den kognitiva och sensomotoriska stimulansen – orsakar extra förändringar i storleken på hippocampus.” UtforskaSinnet.
Håll hjärnan ung genom att lära dig nytt! En gammal människa måste utmanas för att minnet ska förbättras. ”Efter tre månader hade de som lärt sig nya saker bättre resultat på kognitionstester jämfört med de andra grupperna.” FoF.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
Läs om nedstämdhet, utmattade binjurar, kortisol och utbrändhet. GreatLife.
”Binjurarna sitter på toppen av njurarna och har till uppgift att producera och utsöndra stresshormonet kortisol. Produktionen regleras av hypotalamus i hjärnan och hypofysen.” HälsoKraft.
”Vår kropp har ett väldigt känsligt stress system som kontrolleras av hjärnan och binjurarna. När binjurarna inte producerar de hormoner som de ska minskar kroppens förmåga att hantera stress och bekämpa infektioner.” HerCare.
”Om vi stressar alltför länge orkar binjurarna inte hålla uppe produktionen av kortisol som är inblandat i många livsviktiga processer. Lär dig mer om de livsviktiga binjurarna och vad som kan vara tecken på binjuretrötthet.” Holistic.
Hormonell fettinlagring – Enkelt illustrerat. Fasta inte, banta inte, träna inte pulshöjande träning, spring inte, gör ingenting som stressar binjurarna. Det inkluderar kaffe/koffein och blodsockerhöjningar. Börja med simning, yoga och andningsövningar. Sov som om det fanns ett pris att vinna för bästa sjusovaren. Ät högfettkost, medium protein och inte för mycket grönsaker.” Läs här! NextLevel.

VECKANS CITAT:
Har skaffat psykolog, med tålamod och tid för min skit.” Bättre nu – Peg Parnevik.

VECKANS RÅD:
”Man måste utgå från att man inte kan få 100 procent av det man behöver från den andra.” MåBra.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Recept med lax, avokado, turkisk yoghurt och fetaost samt turkisk yoghurt, sötpotatis och broccoli. women.sync

VECKANS KUNSKAP:
Att kasta ett rep utan att det trasslar ihop sig. sonergorsecamp

VECKANS ÖVNING:
Massera din mage. Här finns en övning om du är uppblåst eller förstoppad. YouTube.
Fixa din kompis ländryggssmärta. Kiroxpert.

VECKANS TIPS:
Lyft smart! Var rädd om din rygg! ”Lifting & moving objects. Teaching a delivery officer how to move, lift, and use big water bottles.” dr__fitbacks

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Vid 50+ har jag helt tröttnat på skitprat och på dömande människor överlag, för jag intresserar mig mer av den ryggsäck av erfarenheter och uppväxt de fått, som gjort att de reagerar som de gör. Självklart fördömer jag krig och brott, men tänker också på de som då strider på båda sidor. Inget är svart eller vitt. Det finns alltid en sanning hos alla och envar.” – Krickelin har en så fin blogg och, precis som Underbara Clara, många kloka personer som kommenterar.

VECKANS BARN:
”Det är en enorm övervikt bland tvåstaviga namn, bland både flickor och pojkar. Det har det varit ett tag nu och det verkar fortsätta.” Det enda flicknamnet på topp-20 som inte är tvåstavigt är Olivia. Bland de 20 vanligaste pojknamnen finns det Nils, Sam och Frans som är enstaviga, resten är tvåstaviga. Inga av toppnamnen innehåller åäö. Elsa och Noah i topp – här är de mest populära barnnamnen 2023 SVT.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Man kan inte piska in något i barn, men man kan smeka fram mycket ur dem.” / Astrid Lindgren.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Om det känns som om du vill ge upp för att du inte ser resultat, kom ihåg att: Det sista som växer på ett fruktträd är själva frukten.” subconsciousthinker

VECKANS TANKESÄTT:
”Det viktigaste inte är att ha lätt för allt och vara bra. Det kan vara ännu bättre att man får lära sig hur man kämpar, övar och inte ger tappt. När mina barn kämpar med något svårt berömmer jag ansträngningen. ”Jag är så stolt över hur du kämpar. Jag har sett hur utmanande det varit. Tänk att du orkat traggla på fast det stundtals känts så jobbigt och svårt. Jag tänker att en viktig kunskap att hjälpa sina barn till är kunskapen om hur man inte ger upp. Trots motstånd.” Läs hos Underbara Clara.

VECKANS INSIKT:
Du vill göra ditt bästa varje dag, men kom ihåg att ditt bästa kommer att se olika ut varje dag.

VECKANS KLOKA:
Alla kan inte vara bra på allt, men alla har någonting att tillföra. Ta vara på andras kunskaper och uppmuntra det som går bra. Istället för att fokusera på deras svagheter så kan du se deras styrkor och bygga på det. Det finns alltid någonting att ta vara på. Och det går hela tiden att förbättra sig. Vissa saker kanske man alltid kommer att tycka är svårt men lägg fokus på det som går bra istället. 🙂

VECKANS VISDOM:
Det finns ingen som jag håller med till hundra procent. Det behövs inte.

VECKANS TANKE:
”Trust the overthinker who tells you they love you. They have, most assuredly, thought of every reason not to.” / L.K. Pilgrim.

Dagens låt: Ida Wiklund – Mellan dröm och verklighet

2 kommentarer

  1. Alltid lika upplysande läsning! Tack. Veckans amen går till ”veckans sämsta”. Att anpassa vårt samhälle bakåtsträvande får inte ske! Jag tänker på Iran och blir orolig på riktigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.