
Fyllning:
8 små äpplen eller 4 stora
0,75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl eller majsstärkelse
Smuldeg:
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
Receptet bakas i en pajform med diameter på 20-23 cm. Portioner: 6-8.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
Skala, dela, kärna ur och skär äpplena i bitar.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke och sprid ut i en pajform.
I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i bunken tillsammans med sirap. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den på äppelfyllningen. Bred försiktigt ut i ett jämnt lager över äpplena.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och inte längre är glansig.
Receptet kommer från Camilla Hamid.
Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den rumsvarm. Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!
(Enligt mig är paj godast kall från kylskåpet 🙂 )

Exakt den gör jag också! Använder dock marmelo-frukten som vi har här, för vårt äppleträd ger inte tillräckligt än. Det blir väldigt gott och är ett annorlunda sätt att använda marmelo på, som portugiserna jag bjudit på verkligen gillar. Så knäckig och god är den. Till helgen får vi gäster så då ska jag göra den!
Jag gör exakt samma smuldeg, men äppelfyllningen var ny för mig. Får se om grannens äppelträd fortsätter skvätta äpplen över i vår trädgård 😉 så jag kan testa ditt recept.
Knäckig paj är smarrigt!