Sydney / Blue Mountains nationalpark

Katoomba falls.

Den 17 maj åkte vi till Katoomba och besökte Blue Mountains nationalpark. Det tog närmare 2 timmar att åka dit. Det var enda gången på resan som vi var utanför Sydneys gräns. Sydney storstadsområde har en area på 12 144,6 km² (Stockholm storstadsområde area 6 524,12 km²).

Three Sisters.

The Three Sisters är en ovanlig klippformation i Blue Mountains på den norra branten av Jamison Valley. De ligger nära staden Katoomba och är en av Blue Mountains mest kända platser, som tornar upp sig över Jamison Valley. De heter Meehni (922 m), Wimlah (918 m) och Gunnedoo (906 m).”

Cableway.

Vi köpte biljetter till Scenic World. Det är ”en turistattraktion som ligger i Katoomba i Blue Mountains, cirka 100 kilometer väster om Sydney. Scenic World är hem för fyra attraktioner, Scenic Railway, Scenic Skyway, Scenic Cableway och Scenic Walkway, en 2,4 km hög strandpromenad genom uråldrig regnskog.”

Scenic World Railway.

The Scenic Railway är en lutande järnväg som nu används för turism. Den brantaste delen av banan ligger på en lutning på 52 grader inom ett totalt avstånd av 310 meter. Det byggdes ursprungligen för en kol- och oljeskifferbrytning i Jamison Valley på 1880-talet, för att transportera kolet och skiffern från dalbotten upp till branten ovanför. Kolgruvan stängdes 1945 varefter den förblev som en turistattraktion. Järnvägen använder ett vinschsystem och ingen motviktsvagn, därför är det en lutande hiss snarare än en bergbana.”

Railway-resan tog 1.44 minuter att göra.

Vi stannade hela dagen tills det blev mörkt (vilket det ju blev redan 17.30). Jag hade kunna stanna ännu längre för att promenera runt mera. Scenic World tog det mesta av tiden men det var å andra sidan ett bra sätt att se sig omkring på.

Katoomba Cascades.
Solnedgång.

1 kommentar

  1. Kul att få se!
    Hade lite glömt bort den bergsbanan. Men slog upp i arkiven och fick fram en bild. Fast antingen hade jag tagit bilden någon annanstans i området, eller så hade de inte turistresor på den då (typ 10 år sedan). Verkar läskigt brant att åka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.