Sydney / Taronga zoo / djurpark

Foto: Nilla Tankebubblor.

Den 6 maj besökte vi Taronga zoo. ”Taronga Zoo är en djurpark i Sydney. Den ligger i förorten Mosman och öppnades officiellt 1916. Parken är delad i åtta djurgeografiska zoner och är hemvist för mer än 2 600 djur på ungefär 21 hektar.”

Girafferna har fin utsikt.

Taronga zoo ligger på norra sidan med fin utsikt över city. Vi hade en fin dag med mestadels uppehållsväder. Det fanns mycket att titta på och vi gick runt i lagom takt.

Säl-showen var mycket trevlig!

Vi tittade på Seals for the Wild at Taronga Zoo Sydney! (Se här på YouTube). Stjärnorna i showen Bondi, Mali och Pepper imponerar i denna otroliga presentation.

Koalorna sover mest uppe i sin grenklyka.

Koalor äter färska skott av eukalyptusblad och behöver ungefär ett kilo löv varje dag. Det finns över 700 olika sorter av eukalyptus, men av dem äts endast cirka 50 arter av koalor som föda.” Koalor är pungdjur, vilket betyder att de föder levande ungar som utvecklas i en ficka. När de föds är koalajoeys utan päls, blinda och ungefär lika stora som en jellybean.”

Fina omgivningar hos koalorna.

Vi stannade för att lyssna på ett talk, alltså en djurskötare som berättade om koalorna. Det ger så mycket mer om man kan pricka in dessa presentationer.

Känguru och wallaby

”Den röda kängurun är ett ikoniskt australiensiskt djur i vildmarken och världens största pungdjur.”
Klassificeringen av wallabies är informell. Wallabies är en undergrupp och är mindre än en känguru, även om denna distinktion dras helt av deras storlek. Enligt denna enkla definition kan en rad makropoder klassas som wallabies inklusive Quokkas, Pademeloner och Wallaroos, men huruvida dessa ska betraktas som wallabies är omtvistat. Det anses allmänt finnas omkring 30 arter av wallaby. Vissa wallabyarter är mestadels ensamma medan andra lever i grupper som kallas mobs. De livnär sig på en rad låglänta vegetationer, även om gräs är den huvudsakliga födokällan för de flesta wallabies.”

entré, inlandstaipan, dingo, glada zoo-besökare.

Inlandstaipanen lever som namnet antyder i inlandet. Den hör till familjen giftsnokar och anses ha det kraftfullaste giftet av alla ormar. Den blir vanligtvis ca 1,8 m lång men stora exemplar kan bli uppemot 2,5 m. Inlandstaipanen har ett extremt neurotoxiskt gift, men trots att den är mycket farlig så är den skygg vid normala temperaturer och lever endast i ökenområden i västra Queensland. Ett enda bett från inlandstaipanen innehåller tillräckligt mycket gift för att döda upp till 100 vuxna. Vid ett bett från en inlandstaipan måste motgift omedelbart sättas in och offret måste snabbt föras till sjukhus eftersom ormens gift är mycket snabbverkande.” Tur att vi bara såg den instängd på zoo. Nästa bild är en dingo och sedan har vi oss på bild med en gorilla i brons.

Utsikten syd-västerut från Taronga zoo.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.