Trevlig helg / fredagslistan / happykondri

Bilder från Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Din tid på jorden är begränsad. Försök inte att åldras med värdighet. Åldras med busighet, mod och bra historier att berätta! womensrights_news

VECKANS ROLIGA:
Babben härmar familjen Macahan! 🙂 allamotalla

VECKANS BUSIGA:
Olika typer av instruktörer på gruppträningen. sandra.friberg

VECKANS SÖTA:
”Bamse (1972-73) Bakom de hemmasnickrade ljuden ligger Leif Nybom och Mats Andersson som borde fått en Oscar eller två.” nostalgi3000

VECKANS SKRATT:
Point of view: Du ger din flickvän lösningar på problem istället för att stötta henne känslomässigt. Roliga katter 🙂 gowithchris_

VECKANS GLADA:
Detta är jag! 🙂 Städar och piffar och så in med stöket i förrådet. mammasanningar

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
psykologenhenrik.

VECKANS FINA:
”Kramgoa låtar 5 utkom 1977 och är ett studioalbum av det svenska dansbandet Vikingarna. Stefan Borsch sjunger på de flesta av låtarna, undantag ”Moody Blue” och ”Silver Cloud” som sjungs av Tord Sjöman.” Denna skivan är minnen för mig. Jag skulle gissa att vi hade den på kassettband i bilen när jag växte upp. Kanske var det jag som tjatat till mig det på bensinmacken 🙂

VECKANS TOKIGA:
”Dave’s direct orders to his octopus cronies incorporate a celebrity’s name, e.g. ”Drew! Barry! More power!”; ”Anthony and Michael, haul them away”, ”Nicolas, cage them!”; ”Charlize, they’re on the ray!”; ”Hugh, Jack, man the battle stations.”; ”Halle, bury them.”; ”Kevin, bake on; we’re still gonna need that victory cake.”; ”Robin, write this down.”; ”Helen, hunt them down!”; ”William, hurt them.” ; ”Parker! Posey! Go all terrain!” ; ”Elijah, would you please take them away?”. The relevant celebrities are Drew Barrymore, Anthony Michael Hall, Nicolas Cage, Charlize Theron, Hugh Jackman, Halle Berry, Kevin Bacon, Robin Wright, Helen Hunt, William Hurt, Parker Posey and Elijah Wood. The idea had already been used two years earlier in Escape from Planet Earth (2012).” Pingvinerna från Madagaskar Filmen imdb.

VECKANS TV:
And the King Said, What a Fantastic Machine SVT. och eftersnack på SVT.
”Varje minut laddas det upp fem hundra timmar film på YouTube. Vad säger det om vår samtid? En hel del såklart. Filmskaparna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck gör ett ambitiöst försök att visa exakt vad. ”Talande för mänskligheten i stort är förresten att det bara dröjde ett år efter att bröderna Lumière premiärvisade en av världens första kortfilmer innan George Méliès kom på hur man kunde manipulera bilden och skapa trick och illusioner. YouTube och propaganda känns som en lika logisk som nedslående följd.” SVT kultur.

VECKANS CITAT:
När den irländska presidenten (Éamon de Valera) lanserar nationell TV 1961: ”Jag hoppas att denna tjänst ska utgöra en källa till förströelse och underhållning men även information, undervisning och kunskap. Jag måste medge att jag ibland när jag tänker på televisionen och radion och deras enorma inflytande blir jag en aning rädd. Liksom kärnkraften kan de användas till oändligt många goda ting men också vålla oåterkallelig skada.” And the King Said, What a Fantastic Machine! SVT

VECKANS RÅD:
Det är val i juni! Valkompassen i EU-valet. europaportalen.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Ska vanligt folk våga säga till, gå emellan och visa civilkurage? ”Vi har fler unga personer som är stressade, inblandade i konflikter och impulsdrivna. Och fler som är beväpnade. Det finns farligare personer i dag. Även farligare unga personer.” Aftonbladet.

VECKANS POLITIK:
”Det är något med dagens nyliberala samhällsklimat. – Att bry sig om människor och samhällen automatiskt blir något vänster när det inte behöver vara det.” SVT.

VECKANS SÄMSTA:
Män med makt, storhetsvansinne och som inte accepterar andra människors liv, de utgör en fara för hela världen. Jävla karlar som krigar och förstör. Det är alltid oskyldiga som får betala.

VECKANS INSIKT:
Vem styr i Mellanöstern? Vi visar hur USA, Saudiarabien och Iran tävlar om makten. Lyssna här! YLE.
”Ha_mas är lojala med Iran, inte Pale_stina.” GP.
”En vanlig missuppfattning i Sverige, och väst generellt, är att konflikten som pågår mellan Isral och Hmas på något sätt är lokal eller blott har att göra med en framtida statsbildning för pales_tinierna. Så är inte fallet. H mas utkämpar I rans krig mot Isr el eftersom de båda är förenade i målet att utplåna Isr el.” Arbetet.

VECKANS ORD:
vedergällning = (av mottagaren ej uppskattad) hämnd, revansch, bestraffning.

VECKANS WTF:
”Under de senaste 20 åren har inkomstskillnaderna i Sverige ökat påtagligt. Framför allt är det den rikaste tiondelen som har dragit ifrån märkbart. Den tiondel av befolkningen med högst inkomster har dubblat sin ekonomiska standard under perioden 2003-2022. Resten av befolkningen har ökat sin genomsnittliga standard med 35-50 procent, framgår av regeringens fördelningspolitiske redogörelse i vårbudgeten. Under den senaste tioårsperioden har den trenden tilltagit. Då har den ekonomiska standarden för toppskiktet ökat med närmare 40 procent, mot omkring drygt tio procent för resten av svenskarna. Kraftigt högre kapitalinkomster är förklaringen.” Sydsvenskan.

VECKANS KLIMAT:
”Fridays for futures radikalitet har alltid funnits där, från dag ett. Klimatomställningen kräver en radikal samhällsomvandling. Om du inte förstått det hör du till dem som aldrig har lyssnat på Greta Thunberg och klimataktivisterna. Du har bara hoppats att det är något gulligt och oförargligt som de vill göra. Ett idealistiskt pekfinger från en ung generation. ”Men Fridays for future har aldrig hymlat med sitt budskap; Att en klimatomställning kräver social rättvisa. För alla drabbas olika av klimatförändringarna, olika länder, folk och samhällsskikt bidrar också olika mycket till utsläppen. Fridays for future kallar det att alltid utgå från Most affected people and areas.” Intressant. Aftonbladet.

VECKANS UTTRYCK:
Hegemoni är den ledande ställning som en person, en organisation eller ett land kan ha, utan att ha fullständig makt. Det bygger på att ett dominerande skikt i samhället behåller sin ställning genom att de som domineras accepterar rådande ordning. Ur de härskandes hegemoni kommer och överförs värderingar till de dominerade, vilka i sin tur tolkar, och accepterar, dessa värderingar som sunt förnuft. Antonio Gramscis hegemonibegrepp handlar således om dominans över kulturen, snarare än över ekonomin och politiken. Dominansen råder även över attityder och förhållningssätt, och bestämmer på så sätt normerna i samhället.”

VECKANS UTROPSTECKEN:
“A lot of males might be intimidated but not men. Men rise to the occasion. With no sweat.
Interviewer: And once they get to you, you know you’ve separated the males from the men?
Aretha: Hello?! Aretha Franklin (YouTube ca 10.40 in i intervjun)

VECKANS SYSTERSKAP:
”Bara så att vi är tydliga – Varje parti som talar om för dig vem du kan älska, vilket kön du är, vilka stater du kan resa till, vilka böcker du kan läsa, vilken historia du ska lära dig, vilka böner du ska be och vad du kan och inte kan göra med din egen kropp, de bryr sig inte om frihet.” JoJoFromJerz.

VECKANS ÖVNING:
”Att arbeta med styrka och rörlighet i axlarna och övre delen av ryggen kan hjälpa till att förbättra hållningen, minska smärta och förebygga skador i dessa områden. Det kan också hjälpa till att bli av med känslan av ”knutar” mellan dina skulderblad.” Titta här! stephanieridgwaydpt

VECKANS BARN:
”Om man vill att barn ska må bra så ge dem egna uppgifter tidigt. ”Man behöver känna att man är viktig och att andra behöver en.” läst hos jonascolting

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Auktoritativt föräldraskap. För både Gabor och mig betyder den här föräldrastilen att barn känner att de kan uttrycka sina känslor till fullo, hela tiden, trygga i vetskapen om att oavsett vad, kommer de fortfarande att bli älskade.” drchatterjee
Är du auktoritativ eller auktoritär? Thomas Gut pdf.

VECKANS KLOKA:
”Dom visste att det skulle bli bra ändå! Och så rätt dom hade. Dom byggde från grunden och jag har alltid bara fått vara den jag är. Det är nog det finaste man kan göra för nån, speciellt om man inte riktigt passar in.” Åsa (härlig dialekt!) helt.orimligt

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Titta på dina problem efter en god natts sömn eller ett riktigt bra träningspass!

VECKANS TANKESÄTT:
”Idag är det ingen som sjunger medelmåttans lov. Oavsett om det gäller choklad, hotell eller frisörbesök finns det en outtröttlig jakt efter ”premium-livet”, en tillvaro där vi satsar allt och bara omger oss av det bästa. Språkforskaren Crispin Thurlow myntade begreppet i ett TED-talk från 2022 där han diskuterade världens besatthet av ”överlägsenhet”. Han menar att ingen vill köpa en ”ganska god” choklad eller vara ”lagom bra” när allt runtomkring oss är ”premium”, ”elit” eller ”bäst”. Även lycka blir ett projekt som vi ska vara de bästa möjliga projektledarna för. Men att vara bäst är inte nödvändigtvis det som får dig att må som bäst. Faktum är att den utmattande strävan efter perfektionism förvränger vår inställning till lycka. Det menar Micael Dahlen som kallar fenomenet för ”happykondri”att vi tänker oss olyckligare än vi behöver vara i tron om att vi borde vara lyckligare. Med det menar jag att vi kan göra oss själva mindre lyckliga genom att tro att vi ska vara så fullständigt lyckliga hela tiden. Även lycka blir ett projekt som vi ska vara de bästa möjliga projektledarna för. På engelska finns det till och med ett begrepp för rädslan över att vara en medelmåtta, koinophobia. Men om du siktar på en mer lagom nivå får du mer utrymme att njuta av allt det som är mellan punkterna på skalan. Det är viktigt att påminna sig själv om att livet inte är svart eller vitt. Att inte vara perfekt innebär inte att du är raka motsatsen.” Micael Dahlen Expressen.

VECKANS TANKE:
”Tänk om träd gav WiFi-signaler, då skulle vi plantera så många träd överallt att vi räddar vår planet! …så synd att träd bara ger oss syre så att vi kan andas.”

VECKANS VISDOM:
Livet är en lång uppförsbacke, sedan går det utför! 🙂

VECKANS KÄNSLA:
Mitt mål är att se saker från flera olika håll. Det finns alltid två sidor av myntet. Hur tänker de som är för och hur tänker de som är emot. Vilka lärdomar kan vi ta med oss från tidigare liknande situationer. Gärna gå lite djupare in än vad den vanliga medierapporteringen vill ge oss.

Dagens låt: Gryffin, Josef Salvat – Heading Home

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.