Selfie / kosläpp / kor / mjölkprodukter

Foto: Nilla Tankebubblor 2009.

Idag kommer ett inlägg som heter kosläpp. Selfie från Klimakteriehäxan.

 1. Den fetthalten ska ”min” mjölk ha:
  Jag vill helst ha färsk lantmjölk 3,8-4,5% fett. Det går inte åt så mycket mjölk här hemma nu när barnen har flyttat. Jag köper en mindre paket som finns i standard 3%.
 2. Den osten vill jag ha:
  Jag gillar mest milda ostar t ex Port Salut och Grevé.
 3. Den ”mjölkmaten” är en favorit:
  Min svärmor hade köpt och bjöd oss på kalvdans med jordgubbssylt i påskas! Det händer inte så ofta att man äter det. Annars är min favoritprodukt smör!
 4. Den yoghurten serveras hos oss:
  Grekisk yoghurt naturell har jag alltid hemma. Den är god som den är men jag blandar med Grekisk yoghurt passionsfrukt för att få lite variation på smak.
 5. Om du ska ge namn till en ko, vad ska den heta?
  Rosa, Stjärna eller Majros är vanliga namn. Vet inte vad jag skulle välja.
 6. Har du något ko-minne?
  Svärisarna bor på landet, på en gård där det brukade finnas kor när svärfar var ung. Numera är det grannarnas djur som får komma och beta på markerna runt omkring. Mina barn tyckte att detta var spännande när de var små.

6 kommentarer

 1. Port Salut är gott, kanske inte makens favorit, så köper inte så mycket, vi gillar alla ostar, mycket! Kalvdans kan man ibland hitta på julmarknader. Grekisk och rysk yoghurt är gott, naturell. Inte så intresserad av ko-namn, utanför altanen ser vi Highlight cattle.

 2. Kalvdans… eller råmjölkspannkaka som man sa när jag var barn, det var speciellt. Kommer ihåg att morxstrkte den med lite dockor och kanel, när den började bli ”gammal”.
  Skulle vara kul att smaka igen… är nog 50 år sedan sist…

 3. Vi verkar alla ha någon sorts relation till kossor. Jag tycker de är mysiga djur, även om de är stora om man möter en hel skock i en hage. Kalvdans har jag smakat en gång, minns inte vilken sylt man hade till den. Men, rätt bortkastad på mig, för det är ju inte så ofta man har tillgång till råmjölken när kon precis har kalvat. Önskar att alla barn skulle få träffa och umgås med gårdsdjur. Vi brukar ta småttingarna till olika gårdar sommartid, tyvärr är det svårt när man inte har bil.

 4. Port Salut var den första ost jag blev förtjust i – i dag äter jag hellre din andra favorit, grevé.
  Kalvdans trodde jag inte gick att köpa? Min mamma gjorde det när jag var barn, nån granne hade ko som kalvat och vi fick eller fick köpa råmjölk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.