Tankefällor / Allt-eller-intet-tänkande

”De vanligaste tankefällorna:
Tankefällor inträffar då vi inte har ”tid” att tänka igenom en situation tillräckligt. Vi gör en så kallad kognitiv genväg. Ofta gör vi rätt i våra snabba bedömningar men ibland blir det väldigt fel, det är då vi kan prata om tankefällor. Här är några av de vanligaste.”

 1. Allt-eller-intet-tänkande
  Allt är svart eller vitt. Det finns ingenting däremellan, ingen gråskala. Om något inte är helt perfekt är det totalt misslyckat. Se upp med ord som ”ingenting”, ”allt”, ”totalt” eller ”fullständigt”. De visar att du kan vara på väg in i den här tankefällan.
 2. Övergeneralisering
  Enstaka negativa händelser uppfattas som ett mönster som är typiskt för livet som helhet. Se upp med ord som ”aldrig” eller ”alltid”.
 3. Tankeläsning
  Man antar utan grund att någon tänker negativt om en själv. Man gör inga försök att kontrollera om det verkligen är så. Ex. Du möter en person du känner på gatan. Denne hälsar inte och du drar slutsatsen att han inte tycker om dig. Han kanske gick i egna tankar och inte såg dig. Det enda sättet att säkert veta vad någon annan tänker är att fråga honom eller henne.
 4. Spådomar
  Man förutsäger att saker och ting kommer att gå dåligt eller inte fungera. Man är så övertygad om att en förutsägelse är sann att man handlar som om den redan vore det. Spådomar kan bli självuppfyllande profetior. Genom att vi handlar som om de redan vore sanna kan de bli det. Ex. Du ringer inte din vän eftersom du tror att han är trött på dig. Kanske tröttnar han på dig om du aldrig hör av dig.
 5. Katastrofiering
  Man fokuserar på negativa händelser som skulle kunna inträffa eller räknar med sämsta möjliga resultat. I fantasin låter man tänkta situationer få katastrofala följder eller banala händelser få extrema och katastrofala följder. Det är sällan någon gör en så dålig insats så att man tvingas skämmas. Skulle det inträffa är det ingen som skulle tycka att du är en idiot eller en helt värdelös människa. Alla skulle förmodligen fundera över hur de skulle kunna hjälpa dig på bästa sätt. Räknar du alltid med att det värsta ska inträffa?
 6. Förminskning och förstoring
  Man överdriver eller underdriver egenskaper, erfarenheter eller händelsers betydelse. Man förminskar det som är positivt och förstorar det som är negativt.
 7. Känslotänkande
  Man antar att ens känslomässiga reaktioner avspeglar verkligheten som den är. Ex. Du känner dig dum och drar slutsatsen att du därför är det.
 8. Personalisering
  Man anklagar sig själv för sådant som man inte har kontroll över.
  Läs vidare här: https://psykologa.se/de-vanligaste-tankefallorna/

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.