Trevlig helg / fredagslistan / tankefällor

Trevlig helg
Foto: Nilla Tankebubblor 2021.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Ingemar Stenmark i skidbacken och på Instagram! ingemarstenmark86

VECKANS SÖTA:
Jeg syns vi føderne fortjener et lite konfettidryss for innsatsen!! annelindmo

VECKANS FINA:
best.songs.forever

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
En kille som har flyttat från Florida till Sverige. lexxinsweden.

VECKANS ROLIGA:
Den klumpiga påskharen smyger i buskarna 🙂 sverigesroligastebarn

VECKANS SKRATT:
När man är på yoga enligt Finn Aldén-Joyce.

VECKANS BUSIGA:
Brittisk och amerikansk engelska enligt monsieur_proff

VECKANS GLADA:
tilman_the_voice

VECKANS TV:
Belgravia. Jag har sett klart hela säsong 2 nu och jag gillar denna serie! Brittisk dramaserie som utspelar sig på 1800-talet. SVTplay.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Många personer som diagnostiseras med könsdysfori har även en hög förekomst av flera andra psykiatriska diagnoser. Vanligt är autism, depression och ångestsjukdomar.” Socialstyrelsen och Läkartidningen.

VECKANS FUNDERING:
Hur mycket påverkar social medier unga personers ”vem är jag-problematik”. Fokus i vissa fall borde snarare riktas mot att få hjälp för en psykiatrisk diagnos. UNT och Aftonbladet.

VECKANS ORD:
”Man kan också förklara uppkomsten med ”social smitta”, att det i en kultur finns en föreställning om en sjukdom och att medlemmar av kulturen smittas genom att lära sig den och imitera den. Så förklaras till exempel uppkomsten av anorexia nervosa.” Kulturella_syndrom.
”Social smitta innebär att beteenden, känslor eller tillstånd sprids spontant genom en grupp eller ett nätverk. Fenomenet har diskuterats” Social_smitta

VECKANS MILJÖ:
Luften i de flesta av världens länder innehåller mer skadliga partiklar än vad som anses hälsosamt enligt Världshälsoorganisationen, WHO. ”Ländernas svaga luftkvalitet beror främst på vägtrafik, industri och kolförbränning. Dessutom ökar utsläppen på grund av att många människor eldar med ved och gödsel för matlagning och uppvärmning.” yle.

VECKANS SÄMSTA:
Gatudamm. ”Det är mest gummi och asfalt från däck och vägar som finns i dammet. Men där finns också metall, till exempel från bilarnas bromsar. Det kan finnas tungmetaller i det, och också vassa silikater som är ganska skadliga för andningsorganen. Och de partiklar som kommer från fordonens avgaser är ännu farligare för människor, de är så små att de går ner i lungorna och därifrån ut i blodomloppet. De kan orsaka skada på längre sikt.” yle.

VECKANS TÅRÖGDA:
”Jag behöver ingen ny bästis eller tvillingsjäl. Men fler varma relationer till andra människor, det mår jag bra av. Och inte minst mår jag bra av att själv få vara den personen för någon annan.” ❤️ …”Idag är det ärligt talat få som har tid med den sortens nära vänskap pga jobb och familj, och då måste man nästan göra plats åt de lite mindre innerliga relationerna om man ska få någon social samvaro över huvud taget.” Jag vill inte vara ensam och stark. Underbara Clara.

VECKANS SYSTERSKAP:
”Att ha familj och nära vänner förlänger livet. Egentligen borde det inte förvåna oss. Vi är ju biologiskt sett jägare och samlare som utvecklats tillsammans genom att samarbeta i små grupper. Utan gruppens stöd var vi chanslösa. Det minnet sitter djupt rotat i vår natur. Men det viktigaste var sociala interaktioner över huvud taget. Mänskliga möten. Alltså inte bara med dina nära och kära, utan med vem som helst.” Susan Pinker berättar om det här i sitt TED talk The secret to living longer may be your social life.

VECKANS INSPIRATION:
”Fraser som ”Hur mår du?” eller ”Fint väder idag!” kan tyckas meningslösa. Men i ljuset av Julian Holt-Lunstads forskning får de en helt annan mening. De betyder egentligen ”Jag ser dig”. De är mänskliga möten. De kan rädda livet på dig. Och om du stiger utanför din egen zon en stund – du kan hjälpa till att rädda livet på någon annan som kanske inte har så många att prata med.” Utemaningen.

VECKANS HÄLSA:
Djupandas. När du djupandas aktiveras lymfsystemet eftersom diafragman rör på sig och hjälper till att cirkulera lymfvätskan. Andas in genom näsan och låt andetaget gå ända ner i magen så att magen putar ut och slappnar av. Andas ut och låt magen sjunka in och låt bröstkorgen sänkas till sist.
Skaka och studsa. Det är bra för lymfsystemet att både skaka och studsa med kroppen. Du kan till exempel studsa på en studsmatta, stå på en vibrationsplatta eller testa den aktiva meditationen shaking – med shaking lugnar du också ned nervsystemet och sinnet.
Vila och prioritera sömnen. Ta tid för nedvarvning efter träning. Ta vilopauser under dagen, gärna med benen upphöjda för att ge lymfan en skjuts på vägen. Yoga nidra, restorative yoga och yinyoga är perfekt för en skön och återhämtande paus. Lymfsystemet arbetar som mest på natten, så se till att få en god natts sömn!
Självmassage och torrborstning. Dessa metoder ger ett stimulerande tryck på lymfsystemet om de utförs på rätt sätt. Börja med fötterna, benen och arbeta dig uppåt. Borsta/massera alltid mot hjärtat, armhålor och groparna vid nyckelbenen. Massagen utförs med strykningar och pumpande rörelser.
Aktivera musklerna. Lymfsystemet aktiveras genom att du använder dina muskler och det räcker med lågintensiv rörelse – hård konditions- och styrketräning kan istället hämma flödet. Tips på rörelseövningar som är bra för att öka lymfflödet: Promenader och stavgång, Yoga, Simning och vattengymnastik, Dans.” Yogobe.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Nästa gång du är upptagen med att träna för din bikini-kropp, kom ihåg det här inlägget. I ett samhälle besatt av ungdom och orealistiska skönhetsnormer är det dags att ändra berättelsen och fira styrka och vitalitet: vad vår kropp kan GÖRA för oss.” Så när vi är i våra äldre kroppar kan vi fortfarande röra oss smidigt. Gör dina squats nu för att kunna resa dig upp ur soffan när du blir gammal. Göra dina utfallssteg för att orka gå i trappor och så vidare. jill1011

VECKANS ÖVNING:
Mjukgörande rörelser till alla ryggar som kanske fått för lite variation och rörelse den senaste tiden. Marcus Palmkvist. naprapatmarcus.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Lika mycket sympatier, igenkänning, tacksamhet och förståelse som kommer min väg – lika delar dömande, egentolkningar, åsikter och eventuell skadeglädje korsar den. ”Alla åsikter och oombedda råd kan vara dränerande.” Sårbar på nätet. Krickelin.

VECKANS UTTRYCK:
”Privilegium är när du tror att något inte är ett problem eftersom du inte påverkas personligen.”

VECKANS BARN:
”Jag började fråga min 12-årige son –Vem hjälpte du idag? istället för att fråga -Hur var det i skolan? Han börjar nu sina berättelser med -Jag höll upp dörren. -Jag hjälpte en kompis med matte. eller -Jag erbjöd någon sitta med oss på lunchen.” Han berättar nu proaktivt hur han var hjälpsam i skolan.” Vala Afshar.

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Jag gör det jag ska för att jag har barn, och gör jag inte det så drabbar det dem. Det är en perspektivfråga om man uppfattar det som bra eller dåligt. ”Diskar och städar jag för att efteråt få belöningen att sitta i soffan eller för att slippa ha det smutsigt.”
”Det anses helt enkelt vara kvinnans ansvar att skapa en så kallad jämställd relation och den kvinna som misslyckas med detta anses framförallt ha sig själv att skylla. Precis som allt annat hushållsarbete och relationsarbete så faller de i slutänden på henne. Det är HON som har misslyckats med projektet jämställdhet.” Läs hos fannyarsinoe.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
Arbetar du bra under press?” Denna frågan behöver svaret -Är det här jobbet ett som regelbundet engagerar verkliga nödsituationer (t.ex. en akutmottagning, en brandkår) eller är det påhittad brådska på grund av dålig ledning, ojämn fördelning av arbetsuppgifter och en övertro på högsta ledningen?” Trudy.

VECKANS TANKESÄTT:
”Tankefällor inträffar då vi inte har ”tid” att tänka igenom en situation tillräckligt. Vi gör en så kallad kognitiv genväg. Ofta gör vi rätt i våra snabba bedömningar men ibland blir det väldigt fel, det är då vi kan prata om tankefällor.” Allt-eller-intet-tänkande (att tänka att allt är svart eller vitt istället för gråskalor). Övergeneralisering (enstaka negativa händelser uppfattas som ett mönster). Tankeläsning (man antar utan grund att någon tänker negativt om en själv). Spådomar (man förutsäger att saker och ting kommer att gå dåligt. Det kan bli självuppfyllande profetior). Katastrofiering (man räknar med sämsta möjliga resultat). Förminskning och förstoring (man överdriver eller underdriver egenskaper, erfarenheter eller händelsers betydelse). Känslotänkande (man antar att ens känslomässiga reaktioner avspeglar verkligheten som den är). Personalisering (man anklagar sig själv för sådant som man inte har kontroll över).” Läs vidare här PsykologA.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Träna på ett dialektiskt tänkande. Dialektik innebär ett förhållningssätt där man utgår ifrån att det alltid finns åtminstone minst två olika sätt att se på saker och ting. Oftast finns direkt motsatta sätt att tänka och just genom att identifiera sådana ”dialektiska dilemman” kan man göra nya erfarenheter och utvecklas. Så fort du märker att du tänker för ensidigt bör du alltså hitta minst ett sätt till att se på situationen. Träna på att tänka ”både-och”. Validera andra för kunna se även deras perspektiv, t.ex. när det uppstår problem i relationer på grund av svart-vitt tänkande.” Läs här HanteraKänslor.

VECKANS KLOKA:
”Vi är sammanlänkade med varann. Vi andas samma luft och står på samma jord. Vår värld är uppbyggd av motsatser. Det finns ljus och mörker, det finns något och inget, det finns materia och antimateria. Varje sak består av delar och varje del utgör en sak. Motsatser kan vara sanna båda två. Om vi funderar över båda sidor av ett argument kan vi hitta en syntes av båda perspektiven. Det enda som är konstant är förändring. Viss förändring är snabb och annan långsam. Våra celler i kroppen förnyas, jorden är hela tiden i rotation och havens vågor slipar klippor längst stranden. Förändring sker i ett sammanhang. A påverkar B, vilket förändrar B, vilket i sin tur förändrar A och så vidare.” HanteraKänslor.

VECKANS BOK:
Din hjärna är inte byggd för att vara lycklig.
Det är inget fel på dig som fastnar i att älta gamla misstag eller stressa upp dig över morgondagen. Det är ett tecken på att din hjärna fungerar som den ska. Med lite träning kan du bli bättre på att uppmärksamma och njuta av det goda i livet.
Vi har olika förutsättningar.
Lycka påverkas i stor utsträckning av faktorer bortom din kontroll, till exempel gener och livsomständigheter. Din lyckliga kompis som säger glättiga saker som ”släpp det bara” eller ”varför vara ledsen när man kan vara glad?” har nog svårt att sätta sig in i hur det är för dig. Fokusera på att göra det bästa av dina förutsättningar.’
Lycka är en färskvara.
Lycka uppstår vid positiva förändringar. Men det dröjer inte länge innan den hedoniska anpassningen kickar in och gör att du tar det goda för givet. Så vänta dig inte att allt ska bli annorlunda när du hittar drömprinsen/blir befordrad/går i pension. Vilka små glädjeämnen finns här och nu?
Satsa på lyckans infrastruktur.
Man kan inte vara lycklig jämt. Lycka kan kräva ”infrastruktursatsningar” som att hitta nya vänner eller byta till ett mer stimulerande jobb. Har du en återkommande glädjetjuv, som ett risigt förhållande eller dålig arbetsmiljö, behöver det åtgärdas.
Uppskatta det du har.
Tänk ”good enough” det handlar inte om att ha det bäst, utan om att njuta mest. Ta för vana att faktiskt glädjas fullt ut när du har möjligheten. Stanna upp ibland och var tacksam över det du har.” Siri Helle Existensboosten.

VECKANS INSIKT:
Det är ingen mening med att klaga, ingen orkar lyssna. Behåll det för dig själv eller gör något åt det. Kanske har du en partner eller vän som kan stötta dig, men troligen inte. Alla har så fullt upp med sig själva.

Dagens låt: Benjamin Ingrosso – Better Days

4 kommentarer

  1. Håller med den norska mamman! Jag och en väninna brukar fira varandra på våra barns födelsedagar.

    Fortsatt trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.