Trevlig helg / fredagslistan / grundproblemet

Trevlig helg
Bild: Hemtex.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
”The Moth. True stories told live. Experience the transformative power of stories and share your own. Aryana Rose recounts the depth of her love with a man more than a decade younger than her.” mothstories

VECKANS RÅD:
Att skilja på de och dem. panang.
Att skilja på sin och deras. ViLärare.

VECKANS TV:
”Kameleonten och prinsesstårtan ska enligt både Wahlgren och Zelmerlöw vara bland de bästa rösterna i Masked singer hittills.” Masked Singer ikväll på TV4.

VECKANS FINA:
Planet Earth BBC på SVT.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Lär dig mera om bilar och om bilkörning. chequanxiaoqiao

VECKANS ROLIGA:
”Vår 6-åring trodde oss inte när vi sa att vi använde kartor av papper när vi skulle hitta till platser när vi var unga. -Menar du som pirater!?” parentnormal

VECKANS SKRATT:
Mammor när det är sportlov. 🙂 Winsent Wikman.

VECKANS BUSIGA:
Good afternoon, which way for Bologna? YouTube.

VECKANS TÅRÖGDA:
Lillasyster ser upp till storasyster. ownitbabe

DAGENS SAMHÄLLE:
”Ett mönster är att en försvagning av demokratin (eller autokratisering) ofta följer en bestämd tågordning. Det första steget är krympande utrymme för media, akademiker och det civila samhället. Därefter börjar oppositionella politiker att förföljas. I nästa skede sker inskränkningar i valsystemet. Ett försvagat utrymme för det civila samhället och uppluckrad yttrandefrihet är med andra ord både ett tecken på fortsatt utveckling i odemokratisk riktning och en varningssignal om att demokratin befinner sig på ett sluttande plan.” FN.

VECKANS POLITIK:
Allt är redan avgjort. Hur kan valet kallas legitimt när det står någon med automatvapen? SVT.
”Jag funderar fortfarande på om jag ska rösta på någon ”random” eller om jag ska förstöra valsedeln. Jag tror inte att det kommer att påverka någonting men det är fint att ha en större siffra på förstörda sedlar så att de ser att vi är många! säger en rysk kvinna utanför ambassaden i Stockholm. Aftonbladet.

VECKANS ORD:
”Hör det till vår natur att vara både lättkränkta, långsinta och snara till hämnd? Ur ett kortsiktigt evolutionärt perspektiv är det å andra sidan kanske precis så det måste vara. Den som helt saknar förmågan att slå tillbaka riskerar förvisso att snabbt duka under för fientliga grannar. Och sådana finns det ju uppenbarligen gott om. På längre sikt riskerar emellertid hämndens honung att förvandla jordelivet självt till ett helvete. Risken är nämligen överhängande att det är just vårt behov att skydda oss från varandra som en dag ska driva oss alla över stupet.” SR.

VECKANS UTROPSTECKEN:
Den bästa hämnden är …ingen hämnd! Läk, glöm, gå vidare, skada inte tillbaka, bli inte som dem. Och framför allt, låt inte din hämnd gå i arv. Folk som inte längre vet varför de krigar och fortsätter att vara ovänner.

VECKANS MILJÖ:
”Hur kommer det sig att ekologiska ägg innehåller mer dioxin är oekologiska? Dioxin sprids via luftföroreningar och lagras i ekosystemet. Ekologiska höns får delar av sin proteintillförsel från fiskmjöl istället för syntetiska aminosyror vilka är förbjudna inom den ekologiska produktionen. Genom att minska andelen fiskmjöl i fodret har man nu lyckats kraftigt sänka halterna av dioxin i äggen. Tester från 2016 visade att dioxinhalten i ekologiska ägg behövde sänkas. Två år senare sjönk halterna efter ett omfattande foderprogram. Det nya foderprogrammet för ekologiska värphöns, som bland annat innebär sänkta nivåer av fiskmjöl, hade gett effekt, halterna av dioxiner i de ekologiska äggen sjunkit med upp till 50 procent.” Naturskyddsföreningen.
”Enligt de mätningarnas gjorts i Sverige innehåller inte hönsfodret med fiskmjöl höga halter av PFAS. En anledning kan vara att man inte använder fiskmjöl från Östersjöfisk, vilket man gör i Danmark.” Aftonbladet.

VECKANS SÄMSTA:
”Svensk fisk som säljs i matbutiker innehåller höga halter av PFAS. Det visar en ny undersökning från Naturskyddsföreningen som presenteras idag. Högst halter uppmättes i löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken.” Naturskyddsföreningen.

VECKANS WTF:
”Kvinnlig könsstympning har varit förbjudet i Gambia i över åtta år. Trots detta försöker nu flera religiösa och politiska ledare upphäva förbundet om könsstympning. ”Detta lagändringsförslag skulle gå emot både Barnkonventionen och Kvinnokonventionen och riskerar utsätta flera tusentals kvinnor och flickor för ytterligare livslångt lidande, både fysiskt och psykiskt. Dessutom sänder detta en fruktansvärd signal till andra länder om synen på övergreppet könsstympning.” UN Women Sverige.

VECKANS FEMINISM:
”Gör man inget åt grundproblemet (våldsamma män, kvinnors gratisjobb i hemmet, kvinnors sämre ekonomiska villkor i allmänhet. Överbelastad förlossningsvård, ingen eftervård, skolsystemet i Sverige med mera) så är det inte så konstigt att barnafödandet sjunker.”
”Att ta hand om sina barn, det är någonting i livet som skänker glädje. Det är saker som till sin natur är omöjliga att prissätta, och därför blir det kvinnan som betalar priset. Det är hon som får mindre lön, det är hon som får lägre pension, det är hon som blir sjukskriven på grund av den stress den dubbla arbetsbördan orsakar, det är hon som blir ekonomiskt beroende.” fannyarsinoe

VECKANS ÖVNING:
Var är du stel? Här är fem övningar för att ta reda på vad du behöver träna på! aadamrichardson

VECKANS INSPIRATION:
Louise Cederblad. fysiolollo

VECKANS TANKESÄTT:
”Att koppla av är inte det enda sättet att ladda om. Att hitta mening är en källa till bränsle. En återställande paus undviker inte bara uppgifter som bränner ut dig, den kan lägga till människor och projekt som stressar dig. Att frigöra sig från stress förhindrar utmattning. Att fästa sig vid syftet, meningen, höjer energin.” Adam Grant.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”I en värld som är så snabb med att döma och banna, var modig nog att upptäcka de oändliga lagren av dina uttryck. ”Våga fråga! Våga tänka fritt! Jag kommer också att uppmana dig att vara noggrann uppmärksam på hur du tolkar detta uttalande. Du skulle bli förvånad över hur mycket du kan lära dig om dig själv när du börjar observera dina omedelbara reaktioner/svar.” africabrooke

VECKANS FUNDERING:
”Varför kan vi lätt se oss själva som komplexa och fulla av motsägelser, men ändå tycka att det är så svårt att erkänna samma komplexitet hos andra? africabrooke

VECKANS TANKE:
”Människor som är glada för andra bara för att de är glada. Det är min sorts människor.” Pammy.

VECKANS CITAT:
Du behöver inte vara bra för att börja med någonting. Men du måste börja för att bli bra. “You don’t have to be great to start, but you have to start to be great” Zig Ziglar

VECKANS KLOKA:
”Om solnedgången inte går att återge lika vacker i ett foto, kom ihåg att det kan inte heller du. Du är vackrare i verkligheten än du är i en bild.” whitneyhansonpoetry

Dagens låt: Darin – Electric

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.