Trevlig helg / fredagslistan / sitta stilla

Trevlig helg
Bild: About Her. Caroline Daur.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Toby Lee 19-year-old Blues Rock Artist in UK. Han kan spela gitarr! tobyleeguitar.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Om en utomjording kom på besök och frågade om hur barn blir till. 🙂 kristinakuzmic

VECKANS ROLIGA:
henrikwahlstroem på skiduthyrningen.

VECKANS SKRATT:
More women may be psychopaths than previously thought, says expert. The Guardian.
Kommentaren: ”Yesss! I love to see women in male-dominated fields!” womensrights_news

VECKANS BUSIGA:
”Min 6-åring sitter på toa och pratar för sig själv -Varje dag måste jag stiga upp för att gå till skolan och sedan så måste jag stiga upp för att gå till jobbet. När tar det slut? Har jag bett om detta? Nej, inte vad jag kommer ihåg. Jag frågade efter vila, Lego och rostat bröd!” TrudiiBee

VECKANS GLADA:
Dan & Sam. Gravid fru frågar sin man om en pedikyr. 🙂 wearedanandsam

VECKANS OTÅLIGA:
Impatient cat mum. Kattungen får en dask ner i lådan. catlovers4822

VECKANS SÖTA:
Barnet filmar dig när du dansar, men det filmar egentligen sig själv. Gulligt! ricky_r_simpson

VECKANS TIPS:
Barn som koncentrerar sig på finmotorik och konst. central.high.art.saisd

VECKANS TÅRÖGDA:
You are a good mum! (the way she looks at you before saying it) rebeccajforbes

VECKANS FINA:
Pink delivered us an EMPOWERING speech.

VECKANS CITAT:
”Mamma frågar hur jag mår. Det är la vida, mi amor. Men allting kommer bli okej. Mamma, det kan jag lova dig. Vi tar kommando. Vi går loco loco. Är ni med? Bailando! Que_sera Mellopedia.

VECKANS TV:
”Masked singer” är tillbaka i vår med en fjärde säsong. Tre av årets dräkter avslöjades när de dök upp i centrala Stockholm under torsdagen. ”Discokulan”, ”Skyddsängeln” och ”Lejonet” kommer vara tre av de dräkter som är med i stora hemlighetsmakeriet. Programmet går ut på att tolv kändisar gömmer sig bakom specialdesignade masker, och tävlar mot varandra. 22 mars på TV4. Aftonbladet.

VECKANS INSIKT:
”För att klargöra saker, jag är inte deprimerad. Jag reagerar helt enligt med hur världen omkring mig ser ut.” Adam. womensrights_news

DAGENS SAMHÄLLE:
Hur är den psykiska hälsan fördelad och vad beror det på?
Utsatthet påverkar psykisk hälsa genom hela livet. Utbildning, inkomst och kön hör till de viktigaste faktorerna. Personer med psykisk ohälsa har sämre livsvillkor och högre dödlighet. Skolan och politiska åtgärder kan minska ojämlikheten. Läs på folkhälsomyndigheten pdf.

VECKANS POLITIK:
”Kriminalvården genomför nu en rekordstor utbyggnad av landets fängelser. I takt med att trycket är hårdare än någonsin och antalet fångar växer i rekordfart kan nästan 35 000 människor sitta inlåsta om tio år, enligt Kriminalvårdens prognoser.” Aftonbladet.

VECKANS WTF:
”Det här med att intagna på landets fängelser ska ha en massa rättigheter… -Personalens arbetssituation är aningen viktigare än de intagnas ”rättigheter”. Eller så ger man fan i att göra olagliga saker så kan man handla i vilken kiosk som helst och skaffa sig en egen hårtrimmer.” Mona.

VECKANS ORD:
Dysfori betyder svåruthärdlig smärta. Dysterhet, nedstämdhet.

VECKANS UTTRYCK:
”Det mannen ofta kallar kvinnlighet är egentligen femininitet, den socialt konstruerade idén om vad en kvinna är och ska vara.” Femininitet består av både socialt definierade, kulturellt traderade och konstitutionella faktorer. Detta gör att det skiljer sig från den enkla definitionen av biologiskt kvinnligt kön.

VECKANS KUNSKAP:
Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende egentligen? Man kan säga att självkänsla är en värdering av dig själv, vad du tycker om dig själv. Medan självförtroendet är kopplat till prestation, vad du gör och hur bra du är på det.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Viktigt att tänka på för när det gäller självkänsla och självförtroende
Du ska inte blanda i hop ditt värde med din prestation (det du gör).
Du är inte dina prestationer.
Du kanske har gjort ett misstag, men du är inte misslyckad!
Du kanske gör fel ibland, men du ÄR inte fel!
Att misslyckas med något betyder inte att man är dålig
Man lär sig av sina misslyckanden om man är nyfiken att ta reda på varför. Mentor.

VECKANS UTROPSTECKEN:
Skriva för hand har stor betydelse för inlärningen! Att skriva för hand har stor betydelse för människans utveckling. Handen aktiverar hjärnan och håller hjärncellerna igång. ­Kreativa händer är en grund för vår civilisation och vår kultur. Att skriva för hand är bra för att lära sig att stava. Minnesbilden av bokstävernas utseende och ordens stavning utvecklas med hjälp av handens rörelser. Vid tangentskrivning uteblir den fysiska komponenten i inlärningen. Många forskare menar att själva handrörelsen graverar ”minnesspår” i hjärnan som har betydelse för igenkänning av bokstäverna.” Att lägga kunskaper på minnet och lära sig sålla Att föra anteckningar för hand när man lyssnar på ett lektionsinnehåll (i stället för att använda ett tangentbord) gör att vi automatiskt sållar och redigerar den information vi skriver. Det stärker förmågan att utveckla egna metoder för att lagra information.” Läs vidare här ViLärare.

VECKANS FEMINISM:
”Det är kanske inte barnen utan männen som kvinnorna väljer bort.” Jesper Sahlin.
”Diskussionerna om sjunkande barnfödande och teorierna kring orsaken. Jag tror att de är flera så som klimat, negativ framtidstro men också att desto fler kvinnor idag så som i Sverige som har en större ekonomisk frihet men också större kunskaper kring kvinnoförtryck och hur det påverkar kvinnor negativt.” mansbebisarofficial

VECKANS KRIS:
”Krisen i förlossningsvården, nedlagda BB eller att det redan alldeles för lilla bostadsbyggandet nu tvärstannat uppmuntrar ju inte heller människor att bilda familj. Och när hörde vi en minister i dagens regering tala om barnomsorg senast?” …”Om ni vill att vi ska föda barn så tror jag på: jämställt samhälle, trygg skola med mindre klasser, mer skattepengar till jämlik sjukvård, delat föräldraansvar, jämställd pension, juridisk jämställdhet, nolltolerans mot mäns våld!Aftonbladet.

VECKANS BOK:
”Antalet barn som får en adhd-diagnos har femfaldigats de senaste tio åren. Olika delar av samhället samverkar till att driva upp antalet adhd-diagnoser. Läkare vittnar om att de, även i oklara fall, ger diagnosen om den kan betyda stora fördelar för en person. I skolan kan diagnos och medicin avgöra om en elev ska nå upp till målen. På ett samhällsekonomiskt plan kan adhd-medicin alltså öka befolkningens prestationer och därmed landets konkurrenskraft. FN:s barnrättskommitté uttrycker oro för att så många barn ges det centralstimulerande och narkotikaklassade metylfenidat.” Vårdfokus.
”1 av 5 som svarar säger att de inte skulle utrett sitt barn om det fått tillräckliga anpassningar i skolan. 1 av 5 svarar också att det var skolan – snarare än de själva – som önskade att barnen skulle genomgå en utredning. Skolans krav på att sitta still är det som skapar flest adhd-diagnoser.” SVT.
”ADHD är mycket ärftligt. Det är lika nedärvt som schizofreni och manodepressivitet, det vill säga till 75 procent medfött. Men det är inte bara en gen som är ansvarig. Flera gener samverkar och även miljön inverkar.” Läkartidningen.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Det måste vara en av de mest idiotiska övertygelser som finns gällande kunskap, att vi ska sitta stilla när vi ska lära oss saker. Tittar man på forskningen finns det väldigt lite vetenskapliga artiklar som säger att stillasittande hör ihop med ökad förmåga till kunskapsinhämtning.” Herdendal.

VECKANS KVINNOHÄLSA:
From the recent Realfoodology episode with organic_olivia where we talk about blood sugar regulation, PCOS, how to produce GLP-1 naturally. realfoodology.

VECKANS BLOGG-TIPS:
”För att slippa hålla på med splittrat fokus. Det är ju nämligen en myt att vi kan hålla på med multitasking. I själva verket är vi människor väldigt dåliga på att multitaska. Det är mer effektivt att göra en sak åt gången och göra den ordentligt än att ständigt hoppa mellan saker. För varje gång koncentrationen bryts så krävs det tid att hitta tillbaka till den. Så att göra färre saker gör att man i själva verket får mer gjort.” Underbara Clara.

VECKANS BARN:
Känsla, förnimmelse, föraning, något ordlöst, intuition, glöm bort ert förnuft. Allvarligt talat SR.

VECKANS FUNDERING:
”-Vad vill jag göra med resten av mitt liv? eller
-Vad känner jag mig inspirerad till att utforska djupare just nu i mitt liv?
Den andra frågan tar bort pressen på dig att planera resten av ditt liv på en gång. Och tränar dig i att hylla den ständiga förändring som det innebär att leva.” corymuscara

VECKANS TANKESÄTT:
”Att existera är att förändra, att förändra är att mogna, att mogna är att fortsätta skapa sig själv i det oändliga.”

VECKANS TANKE:
Vi lever i en tid där intelligenta människor tystas för att dumma människor inte ska bli kränkta.

VECKANS KÄNSLA:
”Människor som inte behöver en anledning till att vara vänliga och snälla mot andra är min typ av människor.” case.kenny

Dagens låt: Nero – The Thrill

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.