Trevlig helg / fredagslistan / personlighet

Trevlig helg
Bild: Big five test.

Fredagslistan

VECKANS TEST:
Big Five personlighetstest. Förstå dig själv bättre. Testa.

VECKANS TV:
Din personlighet. Ny serie med Anders Hansen SVT. Arv eller miljö? Vilka är de stora personlighetsdrag som vi alla har mer eller mindre av och hur avgörande är vår uppväxtmiljö?

VECKANS INSIKT:
Öppenhet (Openness)
Samvetsgrannhet (Conscientiounsness)
Utåtrikat beteende (Extraversion)
Tillmötesgående (Agreeableness)
Ängslighet (Neuroticism)
Femfaktorteorin är inom psykologin en personlighetsteori som har sin utgångspunkt i att människors personligheter har urskiljbara, universella drag som inte är kultur- eller situationsberoende. Femfaktorteorin särskiljer fem faktorer som styr dessa drag, som man studerar och som man menar är centrala för personligheten.”

VECKANS BÄSTA:
Jag kollar yoga_girl på Instagram varje dag. Det är dagens höjdpunkt!

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
I explain the obvious memes. beanexplains

VECKANS ROLIGA:
-Älskling, ska du inte lägga ifrån dig den där boken snart? …Det tog för lång tid 🙂 micahandsarahhh

VECKANS SKRATT:
Vilket smittande skratt hos frisören! trimologyofficial

VECKANS BUSIGA:
När min fru låtsas som om hon inte känner mig. -Excuse me, I’m looking for a tall… tall guy. Kind of handsome. -You mean extremely handsome? -No. meghanandjack

VECKANS GLADA:
Jordan and Oliver. Hon från USA och han från Sverige. Direktöversättningar är roligast! the_drakenhammars

VECKANS KUNSKAP:
Vetenskapen bakom Historien om Sverige. Här får vi möta forskarna som förklarar vetenskapen bakom SVT-serien Historien om Sverige. Vetenskapens Värld SVT.

VECKANS SÖTA:
“You have to be able to separate how you feel for someone from how someone makes you feel” – Matthew Hussey via shreyashijh

VECKANS TÅRÖGDA:
Så vackert med isdans. Torvill and Dean olympics

VECKANS FINA:
”I combined a bunch of my recent zoom videos into a a mega zoom. This is 252 hours of art distilled into 1 minute.” jesse_martin_

VECKANS TIPS:
Alla dessa knopar! Adam Perry. perry_trees

VECKANS ÖGONGODIS:
Hopprep! dayan.kole

VECKANS ORD:
”Don’t use a big word when a sigularly unloquacious and diminutive linguistic expression will satisfactorily accomplish the contemporary necessity.” the.language.nerds

VECKANS UTROPSTECKEN:
“When I was young, women were raped on the campus of a great university and the authorities responded by telling all the women students not to go out alone after dark or not to be out at all. Get in the house. (For women, confinement is always waiting to envelope you.) Some pranksters put up a poster announcing another remedy, that all men be excluded from campus after dark. It was an equally logical solution, but men were shocked at being asked to disappear, to lose their freedom to move and participate, all because of the violence of one men.” – Rebecca Solnit

VECKANS WTF:
”Så många män är arga över ökningen av kvinnor som väljer singelskap framför ett medelmåttigt partnerskap, och genom att förtala oss för detta och ha dessa offentliga raserianfall har de inte insett att de bokstavligen bara bevisar vår poäng.” womensrights_news

VECKANS FUNDERING:
”Idén om kvinnor som varandras värsta fiender finns för att vi inte ska tänka så mycket på alla de gånger männen är våra värsta fiender.” För kvinnor kan visst samarbeta och jobba i grupp och leka tre och så vidare. fannyarsinoe

VECKANS FEMINISM:
”Du blir inte feminist, du föds till feminist. Ingen föds med en tro att kvinnor förtjänar mindre rättigheter än andra – patriarkatet lär oss det. Alla föds till feminister; och antingen förblir du feminist eller så blir du kvinnohatare.” Farida D.

VECKANS SYSTERSKAP:
”-Jag är för snäll så jag blir uppäten av andra! – Nej, du blir inte uppäten av andra, du tillåter dig att bli uppäten av andra eftersom du inte sätter nödvändiga gränser i tid.” tomas_gunnarsson

VECKANS HÄLSA:
”Vad är Modicförändringar? Smärta i ländryggen. Det handlar om förändringar i ryggkotorna, ett slags blåmärke (ödem) i diskens ändplatta. Namnet kommer från Dr Michael Modic, som var den som först upptäckte dessa förändringar 1988 och de har uppkallats efter honom. Man bör också ha i bakhuvudet att inte alla som tolkar en magnetröntgenplåt väljer att förmedla det som Modicförändringar. Andra beskrivningar av samma diagnos är till exempel ”ödem i ändplattor” och ”fettinfiltration i ändplattan”. petramanstrom och modicklinikken.
”Spännande på så sätt att det faktiskt finns forskning på att besvär med käkleden kan påverka ryggen.” Glöm inte att träna sätesmusklerna! petramanstrom

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”Glöm inte konditionsträningen. Ät mer protein. ”Det är lättare att försöka få in så mycket ‘vettig’ näring i så många måltider som möjligt, än att bara begränsa sig. Den här tekniken kallas för ‘crowding out’ och innebär att fokus ligger på att göra mer “rätt” så att inte “fel” får plats.” Lek mera. Lekfullhet en väg till ökad livskvalité. Byt skärmarna mot gemenskap & relationer. ”De folkgrupper som har överlägset längst livslängd har en gemensam nämnare och det är inte kosten utan att de prioriterar genuina, långsiktiga relationer och umgås ofta och i verkligheten. Inte genom en skärm och inte bara vid ledigheter eller högtider.” Reflektera mera. En annan bra sak att reflektera över är vad som tar och ger energi. Ingen kan ligga på minuskontot konstant, det har sitt pris.” Läs hos Martina Johansson.

VECKANS ÖVNING:
Testa dina nedre bukmuskler. Att resa sig upp igen utan att lyfta fötterna från golvet är svårt! smertefri_med_rune
”Om du ska köra benlyft eller t ex deadbug, se till att du: inte svankar!
Andas in i magen (skapa båltryck) och bibehåll trycket under hela rörelsen.
Positionera ryggen i en neutral position (börja med att trycka ländryggen mot golvet).
Känn att magen jobbar.” isaknyqvist

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Ett tecken på emotionell intelligens går från –DU fick mig att känna till –Så här reagerade jag. Våra känslor orsakas inte av andra människors handlingar. De formas av våra tolkningar. Att skylla på andra ger dem makt över våra känslor. Att ta ansvar ger oss kraft.” / Adam Grant

VECKANS KLOKA:
Inlevelseförmåga: Konsten att förstå känslor. Vi skulle kunna definiera inlevelseförmåga som förmågan att placera sig i andra personers situation, att förstå deras uppfattning av verkligheten, deras perspektiv och deras åsikter, utan att döma. Inlevelseförmåga – även känt som empati – kan inte bara hjälpa andra, utan även oss själva.” Inlevelseförmåga är förmågan att placera sig själv i andras situationer, att försöka förstå vad som händer i deras sinnen, hur och varför de känner på detta sätt. Inte från vårt eget perspektiv, utan genom att försöka tänka som den andra personen tänker, med dennes uppfattningar, med dennes värderingar.” UtforskaSinnet.

VECKANS CITAT:
Förmågan att placera sig i en annan persons situation är en av de viktigaste funktionerna hos intelligensen. Den visar en persons nivå av mognad.” -A. Cury-

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
Du kanske känner till ditt kärleksspråk, men vet du om ditt stress-språk? lexyflorentina

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Låt oss normalisera att fråga frågor för att klargöra saker, istället för att bara gå vidare med det som du har skapat i ditt huvud och då inte vet om det stämmer eller ej. Klargöranden bevarar förhållanden. jayshetty

VECKANS RÅD:
-Tack för att du tog dig tid. -Jag behöver din hjälp med detta. Quick tips for difficult conversations. jefferson_fisher

VECKANS TANKESÄTT:
”Den bästa komplimangen från någon som inte håller med dig är inte ”Du hade rätt.” Det är ”Du fick mig att tänka.” Bra argument hjälper oss att känna igen komplexitet där vi en gång såg enkelhet. Det yttersta syftet med debatt är inte att skapa konsensus. Det är för att främja kritiskt tänkande.” / Adam Grant.

VECKANS TANKE:
Livet är som en tragedi på nära håll, och som en komedi på avstånd. / Rowan Atkinson och Charlie Chaplin.

VECKANS VISDOM:
”Receptet på att bli lyckligare är att spendera mer tid tillsammans med andra. Om man frågar människor om deras lyckligaste minnen så är det minnen vi delar med andra. Sällan nämns saker som att vi fick bra betyg eller löneförhöjning. Att våra relationer är så avgörande för vår lycka beror på att vi människor har ett grundläggande behov av att tillhöra en gemenskap. Oddsen för överlevnad är rent statistiskt bättre för de med ett starkt socialt nätverk.” Tillsammans-effekten. Katarina Blom. Smakprov.

Dagens låt: Kate Havnevik – Grace

Publicerat den
Kategoriserat som Fredagslistan

1 kommentar

  1. Ja, Anders Hansens nya serie är verkligen spännande och lättfattlig. Jag ser fram emot kommande program. Jag tog en Coursera-kurs för Paul Bloom som intervjuades i första avsnittet och kan varmt rekommendera den!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.