Trevlig helg / fredagslistan / huden tarmen

Trevlig helg
Before you assume, try this crazy method called asking.

Fredagslistan

VECKANS KVINNOHÄLSA:
”När en kvinna föds så är hennes äggstockar redan kompletta, alla ägg finns redan. Alla ägg en kvinna kommer att bära bildas i hennes äggstockar medan hon är ett fyra månader gammalt foster i sin mammas livmoder. Detta betyder att vårt cellulära liv som ett ägg börjar i vår mormors livmoder. Var och en av oss tillbringade fem månader i vår mormors livmoder, och hon bildades i sin tur i sin mormors livmoder! / Layne Redmond.
Äggstockarna är ungefär två till tre centimeter stora och innehåller ungefär 400 000 äggceller. De är färdiga redan från födseln. Ungefär 400 av alla dessa kommer sedan att bli färdiga ägg.”

VECKANS TILLÄGG:
”Många tror att menopausen kommer för att äggen tar slut men det stämmer inte, även om det innebär att vi slutar ägglossa. Det som händer är att äggstockarna slutar svara på hypofysens rop. Vävnaden blir gammal och receptorerna i äggstockarna klappar ihop i respons till det biologiska åldrandet, oavsett hur många ägg som kanske finns kvar.” Fertilitetsförståelse av Jenny Koos.

VECKANS KUNSKAP:
”Med en omloppsperiod på ungefär 248 år kommer Pluto, från att den upptäcktes 1930, att ha hunnit ett enda varv runt solen år 2178. Eftersom Plutos omloppsbana är starkt elliptisk händer det ibland att den faktiskt kommer närmare solen än Neptunus. Senaste gången detta hände var mellan 1977 och 1999. Det är ingen risk att de två kolliderar med varandra eftersom Plutos bana lutar cirka 17 grader i relation till solsystemets plan.” nrm

VECKANS BÄSTA:
Om du inte gillar något, ta bara bort dess enda kraft: din uppmärksamhet.

VECKANS RÅD:
Lycka är ett intern-jobb. Det måste du ta ansvar för själv. Tilldela inte någon annan så mycket makt över ditt liv.

VECKANS ROLIGA:
All-wheel drive vs. Rear-wheel drive. Funny cats! 🙂 YouTube.

VECKANS SKRATT:
”I personally encourage every young girl to wear t-shirts for bands they’ve never listeded to just because it makes adult men angry! Say things like -Nirvana is my favorite clothing brand. Just because.” KarlyKraemer

VECKANS GLADA:
LES MILLS DANCE Jag provade i tisdags! Se ett kort smakprov på YouTube.

VECKANS SÖTA:
Vill du ha ett bra tips? Säg inte till någon att du har tagit en ledig dag! sarcasm_only

VECKANS FILM:
”Att åstadkomma och driva igenom en film som ”Barbie” är en exceptionell bedrift. Att då inte nominera kvinnan bakom, Greta Gerwig, till en Oscar är bara märkligt. Nu gick ”Barbie” knappast utan nomineringar i övriga kategorier, och Gerwig kan trösta sig med att hon 1) gjort 2023 års mest inkomstbringande film, 2) gjort den mest inkomstbringande filmen regisserad av en kvinna någonsin, 3) att hon är den första regissören genom tiderna vars tre första långfilmer – ”Lady Bird,” ”Little Women” och ”Barbie” – nominerats till bästa film.” Aftonbladet.

VECKANS TÅRÖGDA:
När du slutar att anstränga dig och märker att …Det var aldrig ömsesidigt, det var bara du. jayshetty

VECKANS FINA:
”För några år sedan tog min fru och jag för vana att fråga varandra -Vill du ha tröst eller vill du ha lösningar? när den andre hade det dåligt. Den där meningen kan rädda oss från ett argument 9/10 gånger. ”Det här är nyckeln till en bra relation. Att fråga ”Ska jag lyssna eller vill du ha problemlösning?”

VECKANS TV:
Bäst i test på TV4 och Renées brygga på TV4.
Min far och jag (Magnus Uggla) på SVT.

DAGENS SAMHÄLLE:
”Över 70 miljoner inloggningsuppgifter till tjänster som Netflix, Facebook och Pay Pal har läckt. Enligt it-säkerhetsexperter kan svenskars konton nu komma att kapas av cyberkriminella.” SVT.

VECKANS SÄMSTA:
Coops Kalvfond – med endast en nypa kalvköttspulver i! ”Fonden innehåller endast 0,4 % kalvköttspulver, vilket blir mindre än en promille efter att den koncentrerade fonden spätts de 20 gånger som instruktionen på förpackningen föreskriver. Som utfyllnad har billigare kyckling använts och smaken har skapats med bland annat kalvarom och jästextrakt.” Årets matbluff utsedd av Äkta Vara. Kurera.

VECKAN KLIMAT:
”Använd frityrolja lyfts ofta som en bra lösning (eftersom det är en restprodukt). Men MÄNGDERNA? Ska vi verkligen käka pommes varje dag i 58 år för att sen kliva på planet till Thailand? Kanske är det som forskaren Henrik Thunman säger: den bästa lösningen för att lösa flygets utsläpp. Klippkort på Donken tills vi ätit ihop till en biljett, tills dess får vi hålla oss på marken.” VM i greenwashing, anyone? Läs hos mariasoxbo.se

VECKANS MILJÖ:
“We need some of the world’s greatest brains and minds fixed on trying to repair this planet, not trying to find the next place to go and live.” Prince William about space tourism CNN.

VECKANS INSIKT:
”Visst, ditt hem kommer alltid att vara ett hem. Det är inte tänkt att vara ett hotellrum. Men du KAN fånga så mycket mer av den känslan – den friden och trösten – än du är just nu. Tänk om hemmet faktiskt kändes som den fristad du längtar efter att det ska vara – istället för en plats som påminner dig om allt du måste göra?” Erica.

VECKANS FEMINISM:
”Kvinnor kan gör allt som män kan göra.” ELLER så tänker vi så här istället: Män är inte standard för storhet och rättfärdighet som kvinnor ska leva upp till. Vi har inte männen som måttstock. Kvinnor kan göra allt som de själva VILL göra. Tanzeela womensrights_news

VECKANS SYSTERSKAP:
”Att kvinnors utsatthet inte ligger i deras dumhet, utan i det könade förtryck vi utsätts för, är en allt för mörk verklighet att orka ta in.” Läs fannyarsinoe

VECKANS HÄLSA:
Autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Om ca 80% av immunförsvaret sitter i tarmen så är det ju logiskt att man försöker förbättra sin tarmhälsa. AIP – Autoimmuna protokollet. ”Hur vi söker efter grundorsaker till hudproblem som akne, psoriasis och eksem och hur dessa ofta är kopplade till tarmhälsan. Du får veta mer om hudens funktion, hur SIBO (bakterieöverväxt i tunntarmen) kan vara en viktig pusselbit och om vilka livsmedel kan vara möjliga triggers för inflammation och obalanser i huden.” Huden och den överraskande kopplingen till tarmen. Läs hos Johanna för boktips och lyssna på Funmed YouTube.

VECKANS FÖRÄNDRING:
”Vi behöver bredda samhället så att särarter odlas i stället för att filas av – bara så kan vi ta till vara vår arts hela rikedom. Bra att vi börjar tala om fördelarna med att ha olika sätt att vara och fungera!” DN.

VECKANS ORD:
”Neurodiversitet beskriver idén om att människor upplever och interagerar med världen omkring dem på många olika sätt; det finns inget ”rätt” sätt att tänka, lära och bete sig, och skillnader ses inte som brister. Ordet neurodiversitet syftar på alla människors mångfald.” ordlista

VECKANS BARN:
”Jag har verkligen tänkt SÅ mkt på det här med olika diagnoser & vad som är ”normalt”. Det känns som att jag förstår mer hur otroligt OLIKA mentala landskap människor kan ha nu. Innan trodde jag mer att folk va ungefär som jag fast bättre. Inte lika slarviga eller lata. Jag såg bara mina brister som ingen annan verkade ha, men nu fattar jag att man kan ha väldigt olika ’kognitiva funktioner’. Världen behöver inte fler duktiga jävla människor, de behöver oss levande! I det ingår att va en fuck up precis som alla andra, utan att man nödvändigtvis MÅSTE medicinera det eller söka skamlättnad genom diagnoser.” Läs hela inlägget hos Martina Johansson nextlevelbiohacking

VECKANS FÖRÄLDRASKAP:
”Övar på saker att säga i framtiden när jag får en svärdotter och barnbarn.” payalforstyle

VECKANS BLOGG-TIPS:
”Jag hade blivit superkänslig för andra människors energier, det var som om jag tog in ALLT. När jag hade intensiva elever med mycket energi runt sig som vibrerade som hoppande studsbollar i klassrummet så blev jag heeeelt slut. ”Det finns olika tekniker man kan använda sig av för att liksom gå in i sin bubbla och inte låta andras energier komma in utan att man får behålla sin egen energi. Det finns många olika sätt att göra det på men man kan dels tänka sig att man har en ljusbubbla runt kroppen och man kan gå in i den bubblan på morgonen, eller att man tar på sig en genomskinlig rustning.” Läs hela! hos Johanna Hultsborn. riddaren-i-klassrummet och min-elevs-huvudvark-och-jag.

VECKANS FUNDERING:
Begreppet energitjuv säger egentligen mera om en själv. Det är inget som går att diagnostisera, utan handlar mera om personkemin mellan människor. Det handlar om hur man förhåller sig till andra och kräver självrannsakan. ”Samtidigt ska man komma ihåg att vi alla är energitjuvar ibland. I en kris och under svårare tider är det lätt att man fastnar och ältar sina bekymmer, vilket kan vara utmattande för dem man umgås med. Det kan man acceptera, för det är tillfälligt och förbigående.” yle.

VECKANS TÄNKVÄRDA:
”Samtidens besatthet vid att lättvindigt och skoningslöst kategorisera varandra”. Folk vill snabbt sätta dig i ett fack där alltid är bara svart eller vitt. Fortsätt att våga lyssna på folks åsikter även om de olika dina, du kanske lär dig något nytt.” Perspektiv.

VECKANS TANKESÄTT:
”Att döma är en försvarsmekanism. Men det sätt som du gör det på påverkar din personlighet direkt liksom dina tankars flexibilitet. Enligt studier som utförts vid Harvard University spenderar folk inte mer än några sekunder på att utvärdera någon. Men hur kan du erkänna att du hade fel när du dömde en annan person om du har fått lära dig att inte lita på det som du inte känner till? Varje bedömning som du gör är en del av ditt inre jag, din uppväxt, dina värderingar, erfarenheter och tolkningar, oavsett om de är rätt eller fel. Det krävs ödmjukhet för att acceptera att man har gjort ett misstag. Visdom kommer från att kunna omstrukturera tankar och därmed förbättra samexistensen med andra. Framför allt innebär det förändring. Vi vet redan att vi dömer nästan direkt. Ett första steg mot att undvika att döma efter stereotyper är att anta en mer reflekterande attityd.” Läs vidare här UtforskaSinnet.

VECKANS TANKE:
Man måste få känna sig fri att ändra sig och byta åsikt om saker när som helst. Lås inte fast dig utan tänk i nya banor! För allting uppdateras och det måste även du.

VECKANS KLOKA:
”Gamla ”sanningar” om vilka vi är, om hur bra eller dåliga vi egentligen är, riskerar att hålla oss tillbaka i vår strävan efter att leva i nuet med sikte mot framtiden.” Motivation.

VECKANS VISDOM:
”Eckhart menar på att man ska försöka göra nuet till det viktigaste i livet. Man kan göra korta utflykter till dåtid och till framtid men det är inte där man ska hänga kvar. Nuet är allt som finns, det har aldrig funnits en tid då livet inte var nu och det kommer aldrig bli så heller.” Lev livet fullt ut i praktiken. Läs hos Johanna.

VECKANS CITAT:
”Det finns människor som kan höra dig säga tusen ord och fortfarande inte förstå dig. Och det finns andra som kommer att förstå utan att du säger ett ord.” quotesofalover

VECKANS TIPS:
Before you assume, try this crazy method called asking.
Gå inte runt och gissa och anta en massa saker om folk.

VECKANS INSTAGRAM-TIPS:
Tysta din inre kritiker. Jag är inte mina tankar. Jag kan välja mina tankar. Jag kan välja vilka tanker jag ska ge energi åt. Jag kan välja rösten inuti mitt huvud. jayshetty

VECKANS KÄNSLA:
Att ständigt bli avbruten är så jobbigt. När man kommit in i ett flow och håller på med någonting som man tycker är roligt, och så måste man sluta för att mat-och-sovklockan ringer. (Jag vet att jag mår bäst av att äta och sova på regelbundna tider.) Så ska man städa, diska, tvätta, laga mat. Jag måste göra alla måsten och vips så är tiden slut och det är läggdags!

Dagens låt: Oscar Zia, Clara Klingenström – Kan nå’t fint få hända se’n?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.